Halák späť na ľade. V sobotu si pripomenuli aj jeho výkony z iného sveta

Slovenský brankár Jaroslav Halák sa v sobotu vrátil do tréningového procesu tímu Boston Bruins po tom, čo bol neschopný účasti v tom predošlom. Chytať by mal proti Capitals však opäť Tuukka Rask.

Bratislavský rodák bol však v sobotu spomínaný aj inak. Blain Potvin priniesol prehľad troch najlepších momentov tímu Montreal Canadiens v play-off od roku 2000. Je jasné, že v ňom nechýbali ani heroické výkony Haláka v roku 2010.

Canadiens boli v tom čase posledným nasadeným tímom vo Východnej konferencii a v základnej časti mali až 19. najlepšiu bilanciu. V ročníku sa Halák bil o priestor v bráne s Careym Priceom a nakoniec si pre play-off získal dôveru trénera Jacquesa Martina, keď kryl o 1,2 % striel viac ako jeho konkurent.

Halák začal frustrovať už v prvom kole hráčov favorizovaného Washingtonu, ktorý si prehru v sérii ani len nepripúšťal, najmä, keď viedol už 3:1 na zápasy. Halák však v nasledujúcich troch dueloch inkasoval len tri góly zo 133 striel, čo predstavuje 97,7% úspešnosť zákrokov.

Canadiens postúpili do série proti ďalšiemu favoritovi, obhajcovi titulu z Pittsburghu. V sedemzápasovej sérii kryl Halák 92,7 % striel a opäť si to najlepšie nechal pre najdôležitejšie zápasy, keď „Habs“ otáčali stav série 2:3. V siedmom zápase zastavil 37 z 39 striel.

Montreal už následne nemal dostatok síl a vo finále konferencie podľahol v piatich zápasoch Philadelphii. Halák bol následne vymenený do St. Louis.

„Jaroslav Halák sa stal kultovým hrdinom pre jeho brankárske výkony, ktoré boli ako z iného sveta, a úroveň hry, ktorú už nedokázal zopakovať,“ poznamenal Potvin.

„Halákov výkon bol majstrovský, nie len pre jeho akrobatické zákroky, ale aj množstvo striel, ktorým musel čeliť. Canadiens mali v ročníku 2009/10 pred play-off malé očakávania, ale Halák poskytol fanúšikom výkon, o ktorom sa bude hovoriť ešte roky.“

Halákovi v prehľade konkurovali aj výkony Mikea Cammalleriho z rovnakého play-off, keď v dvoch víťazných sériách nastrieľal 12 gólov a pridal 6 asistencií. V jedinom play-off strelili viac gólov z hráčov Canadiens len Newsy Lalonde (17 v roku 1918), Yvan Cournoyer (15 v roku 1973) a Frank Mahovolich (14 v roku 1971).

Tretím do partie bol Jose Theodore a jeho výkony v roku 2002, v ktorom získal aj Hartovu a Vezinovu trofej. V play-off dokázal pomôcť vyradiť rivala z Bostonu, ktorý bol najvyššie nasadeným tímom konferencie. Cesta tímu vtedy skončila už v druhom kole, takže by sa Halákovi zrejme rovnať nemal...


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 09. 08. 2020 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL