Černák vs. Sekera: Vyšperkuje Tampa úspešnú éru alebo ju o sny oberie Dallas?

O niekoľko mesiacov neskôr, ale predsa. Hokejoví fanúšikovia sa v najlepšej lige sveta dočkali vyvrcholenia sezóny 2019/20. Už od dnes sa v nej začne bojovať o ikonický Stanleyho pohár, ktorý vyvrcholí najneskôr pár dní pred 15. narodeninami SlovakNHL.sk.

Na rozdiel od posledných sezón budeme mať už teraz istotu, že sa z titulu bude tešiť aj slovenský zástupca. Uvidíme totiž súboj obrancovi Erika Černáka s Andrejom Sekerom, resp. ich tímami Tampou Bay a Dallasom. Zabojujú o prvý titul pre hráča spod Tatier od roku 2015, keď sa zo svojho tretieho Pohára Lorda Stanleyho tešil Marián Hossa.

Odporúčame:
Rozpis finále Stanleyho pohára

Ako sa tam dostali?

Tampa Bay si zahrá svoje tretie finále a prvé od roku 2015. V skupine o nasadenie obsadila druhé miesto, ktoré jej patrilo aj v poradí Východnej konferencie po predčasnom ukončení základnej časti. V prvom kole si poradila s Columbusom, v druhom s Bostonom a v treťom s Islanders. Za sebou má dve päťzápasové a jednu šesťzápasovú sériu.

Dallas bol po prerušení ročníka štvrtým najlepším tímom Západnej konferencie a v skupine o nasadenie si polepšil o jednu pozíciu. V prvom kole vyradil Calgary v šiestich dueloch, v druhom Colorado v siedmich a vo finále konferencie ho nezastavilo ani Vegas, na ktorého vyradenie potreboval päť duelov. Stars si tiež zahrajú v treťom finále, prvom za posledných 20 rokov.

Dvadsaťtriročný Černák odohral v dohrávke 19 zápasov, v ktorých zaznamenal štyri asistencie a šesť trestných minút. O 11 rokov starší Sekera si v 21 zápasoch pripísal len jednu asistenciu, ale išlo o veľmi cennú prihrávku, po ktorej jeho tím vyhral siedmy zápas série 2. kola.

Stars čaká ešte väčšia ofenzívna hrozba, Lightning sú silní všade

Sila Dallasu spočíva v tom, že dokáže brániť tak, že sa súper síce dostáva k strelám, ale zväčša k takým, ktoré pre brankára nepredstavujú problém. Keď je však treba, tím vie podržať aj Anton Chudobin, ktorý sa chopil šance pri zranení Bena Bishopa na jednotku. Stars čakajú na svoje šance a vedia ich využívať, či ide o hráča prvého útoku alebo štvrtého. Darí sa im aj v presilovkách a triezvym pohľadom na svoju hru si udržujú zdravé sebavedomie.

Texaský tím vyhral proti silnému Vegas všetky štyri zápasy s jednogólovým rozdielom a dva až po predĺžení. Ofenzíva Golden Knights im robila problémy, pričom tá u Lightning je ešte údernejšia. Zároveň im v prospech nehrá ani dlhšie voľno, keďže od pondelka nehrali. Vypadli z tempa, čo by mohlo ovplyvniť úvod a tým pádom aj celú sériu.

Tampa, na druhú stranu, vstúpi do série rozbehnutá a v rytme po štvrtkovom vyradení Islanders. Taktiež bude sebavedomá, veď už vyradila troch súperov, ktorí sa pýšili kvalitnou defenzívou. Nebude pre ňu problémom naladiť sa na herný štýl Stars. V jej prospech hovoria skúseností z dôležitých zápasov – jej hráči odohrali kombinovane až 12 finále oproti šiestim súperovým. Táto generácia tímu chce vyšperkovať úspešnú éru Stanleyho pohárom, ktorý bude veľkým zadosťučinením po minuloročnom fiasku v prvom kole.

Lightning sú talentovaní, rýchli, hrajú tvrdo a majú kvalitného brankára. Majú však aj dôvod na obavy. S absenciou Stevena Stamkosa sa vyrovnali, ale vyzerá to tak, že v stopercentnom zdravotnom stave nie je ani Brayden Point, ktorý vynechal dva zápasy v konferenčnom finále a oba „blesky“ prehrali.

Tampa favoritom na zisk svojho druhého titulu

Oba tímy majú za sebou dve finálové účasti a oba tímy zabojujú o svoj druhý Stanleyho pohár v klubovej histórii. Oba, zhodu okolností, prešli od svojich titulov aj zmenou značky a identity. Ktorý tím sa bude tešiť z triumfu prvýkrát s novým logom na hrudi?

Odborníci väčšinou neočakávajú jednoznačnú sériu, ale viac veria floridskému tímu, ktorý patrí medzi absolútnu elitu už niekoľko rokov a prakticky rok čo rok si brúsil zuby na titul. Má aj na pohľad hviezdnejšiu zostavu a do finále vstúpi rozbehnutý po jednodňovej pauze. Texaský tím však už ukázal, že ho odpisovať nemožno a vyhral aj oba vzájomné zápasy v základnej časti – oba po predĺžení.

Napriek tomu však bookameri, ktorí kurzy zostavujú tak, aby boli čo najmenej stratoví, veria pomerne jasne v titul Lightning. Favorizujú ich aj na Slovensku. Napríklad, Tipsport.sk vypísal na Tampu kurz 1.35, kým na Dallas 2.87, čo je väčší rozdiel ako vlani medzi Bostonom a St. Louis. Dva roky po sebe však titul získal menej favorizovaný tím. Bude tomu aj do tretice? Tipovať svojho favorita môžete aj TU.

Bookmakeri sa pozreli aj na Conn Smythe Trophy a najväčších favoritov na zisk tohto ocenenia pre najužitočnejšieho hráča. Vedie útočník Brayden Point z Tampy Bay pred obrancom Dallasu Mirom Heiskanenom. Horúcimi adeptmi sú aj Pointovi spoluhráči Victor Hedman a Nikita Kučerov či pôvodný náhradník Stars Anton Chudobin.

Odporúčame:
Top adepti na Conn Smythe Trophy podľa odborníkov

Lightning vs. Stars
14-5
Bilancia v play-off
13-8
3,11
Priemer strelených gólov na zápas
2,95
2,21
Priemer inkasovaných gólov na zápas
3,05
17,9%
Úspešnosť presiloviek
27,3%
83,6%
Úspešnosť oslabení
83,3%
A. Vasilevskij
93,1% úsp.zákr.
GAA 1,82
Brankári
A. Chudobin
92,0% úsp.zákr.
GAA 2,62
N. Kučerov
26 bodov
Najproduktívnejší hráč
M. Heiskanen
22 bodov
B. Point
V. Hedman

9 gólov
Najlepší strelec
J. Pavelski
D. Gurianov
9 gólov
N. Kučerov
20 asistencií
Najlepší nahrávač
M. Heiskanen
17 asistencií



Autor: Jozef Struhár | Vydané: 19. 09. 2020 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL