MSJ 2021: Slovensku zápas proti Nemecku nevyšiel

Po dobre odohranom zápase s Kanadou čakalo Slovensko kľúčové meranie síl v skupinovej fáze majstrovstiev sveta juniorov proti oslabenému Nemecku.

Slovensko – Nemecko 3:4 PP (1:1, 2:2, 0:0, 0:1)

Góly: 11. Mrázik (Golian), 24. Myklukha (Kolenič), 35. Mrázik (Nemec, Jellúš) – 6. Stützle (Elias, Gnyp), 29. Stützle (Gnyp), 40. Elias (Gnyp, Peterka), 65. Zimmermann (Peterka, Stützle)

Zápas sa začal v svižnom tempe a hralo sa dlhšie bez prerušenia. Napokon sa nečakalo dlho ani na prvý gól. Ten prišiel už v šiestej minúte, keď Tim Stützle pred bránou tečoval strelu Simona Gnypa z ľavého kruhu. Nemci boli na koni a v deviatej minúte dostali šancu na navýšenie vedenia pri vylúčení Myklukhu. Počas nej sa však do výpadu dostal Michal Mrázik, ktorý uspel zoči-voči Buglovi. Rozhodcom ušiel ofsajd, a tak gól platil. Ďalšia väčšia šanca prišla v poslednej minúte, v ktorej však Elias neuspel proti Latkóczymu.

V úvodnej minúte druhej tretiny ukázal svoju rýchlosť Stützle, ale k zakončeniu sa nedostal. Oleksiy Myklukha však áno a v 24. minúte po prvýkrát poslal Slovensko do vedenia, keď ho pekne vysunul Kolenič. Nemci sa snažili o vyrovnanie, ale okamžitá odpoveď neprišla. Prišlo však poranenie Samuela Kňažka, do ktorého vrazil Henriqueze-Morales. Slovenský kapitán sa neskôr vrátil do akcie. V 27. minúte putoval na trestnú lavicu Jendek a Stützle druhým gólom v zápase vyrovnal na 2:2. Prekorčuľoval pritom celé ihrisko a pri zakončení mu pomohlo šťastie, keď sa puk odrazil do brány od Bečára. Slovensko hralo následne dve presilové hry po sebe, no najväčšiu šancu mal počas toho druhého Nemec Peterka, ktorý ušiel do úniku. Blafák však nezakončil ideálne. Následne hralo Slovensko tretiu presilovku v sérii, ktorú tentoraz Michal Mrázik využil tečom strely Nemca na obnovenie vedenia. Po góle boli vylúčení Myklukha a potom aj Mrázik, ktorého faul potrestal v 40. minúte gólom na 3:3 Elias. Kárko po góle putoval na trestnú lavicu Bečár, a tak sa Slovensko muselo brániť v oslabení aj v úvode tretej tretiny.

Nemecko presilovku nevyužilo, ale dostalo sa počas nej do tempa a dlhšie sa zdržalo v útočnom pásme. Nakoniec si vynútili aj ďalšiu presilovku, už štvrtú v sérii. Hralo ju od 45. minúty. V jej závere sa po obetavom bloku Goliana dostal do úniku Eliáš, ale nemal dostatok síl na poriadne zakončenie. Po skončení oslabenia však mal veľmi dobrú šancu ešte Jendek, ale neuspel. Na druhej strane pohrozili aj Nemci. Väčšiu šancu mal v 57. minúte Jedlička, ale po peknej krížnej prihrávke nemeckého brankára nepokoril. Dve minúty pred koncom Slovensku prialo šťastie, keď hneď po buly zazvonila konštrukcia Latkóczyho brány. V závere sa dostali ešte do dobrej pozície Nemci, ale k zakončeniu ich už slovenská obrana nepustila, a tak sa po 60 minútach skončil zápas nerozhodne.

V druhej minúte nadstaveného času sa do prečísleniach dvoch na jedného dostali Slováci, ale Faith nezakončil ideálne. Následne sa faulu dopustil Mykluhkha a Nemci zatlačili počas avizovaného vylúčenia. Potom hrali výhodnú presilovku štyria proti trom skoro až do konca predĺženia. Na ten sa však nečakalo. Minútu pred koncom rozhodol o výhre Nemecka po prihrávke Peterku Zimmermann.

Nemecko vyhralo tesne aj na strely - 27:25. Najlepšími hráčmi zápas boli Florian Bugl z Nemecka a Dávid Mudrák zo Slovenska.

Zostava SVK: Latkóczy (Hlavaj) – Mudrák, Golian, Bečár, Kňažko, Nemec, Stacha, Petrovický, Turan – Faith, Jellúš, Mrázik – Chromiak, Kašlík, Slafkovský – Sojka, Myklukha, Jedlička – Kolenič, Jendek, Eliaš.

Zostava GER: Bugl (Tiefensee) – Gnyp, Glötzl, Zimmermann, Münzenberger, Raabe – Chrobot, Dubé, Alberg – Elias, Stützle, Peterka – Volek, Schumacher, Henriquez-Morales.

Ostatné zápasy

Okrem zápasu Slovenska sa v pondelok odohral už len jeden duel z druhej skupiny. Švédi v ňom potvrdili úlohu favorita a zdolali Rakúsko 4:0. Čisté konto vychytal Alnefelt, ktorý však čelil len šiestim strelám. Naopak, na bránu Wraneschiltza smerovalo 65 streleckých pokusov „troch koruniek“.

Rakúsko - Švédsko 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)
Góly: 18. Gunler (Johansson, Holmström), 25. Niederbach (Söderström, Raymond), 31. Gunler (Holmström, Berglund), 53. Raymond (Holtz, Sundsvik)


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 29. 12. 2020 | Rubrika: Reprezentácia


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL