MSJ 2021: Slovensko balí kufre. USA však potrápilo

Po dňovej prestávke sa na majstrovstvách sveta juniorov uskutočnili štvrťfinálové súboje. Slovensko v tom svojom vyzvalo favorita zo Spojených štátov amerických.

USA - Slovensko 5:2 (1:0, 2:1, 2:1)

Góly: 11. Kaliyev (Boldy, Zegras), 32. Farinacci (Johnson, Berard), 37. Caufield (Zegras), 56. Farinacci (Brink), 59. Beniers (Brink)(PB) - 39. Kašlík (Nemec, Kolenič), 50. Sojka (Kňažko)

Aktívnejšie do zápasu vstúpili podľa očakávania Američania. Slovensko sa dostalo k prvej strele až v piatej minúte. V šieste minúte dostalo Slovensko príležitosť hrať v presile, ale faul Boldyho nepotrestalo. V desiatej minúte putoval za podrazenie na trestnú lavicu Mudrák a to už ku gólu viedlo. Skóre stretnutia otvoril Kaliyev, ktorého osamoteného pred bránou našiel spoza brány Boldy. Od 13. minúty hralo Slovensko opäť presilovku, ale k väčšiemu ohrozeniu Knighta sa nedostalo. Dostalo sa však do tempa a hra sa vyrovnala. Väčšie šance ani zmenu stavu sme však už do prvej prestávky nevideli.

Už v druhej minúte druhej tretiny podržal Slovensko Latkóczy, proti krému sa rútil Caufield. Ten neuspel ani z dorážky. Následne si Američania vytvorili tlak. Väčšiu šancu nepriniesol a potom sa k útočnej aktivite dostali aj Slováci. Od piatej minúty hrali oba tímy v štvorici. Latkóczy v šiestej minúte predviedol ďalší dôležitý zákrok proti Turcotteovi, ktorý sa dostal do úniku po zaváhaní Stachu. V deviatej minúte sa útočného faulu dopustil Myklukha a Slováci sa museli brániť v oslabení. Slovensko sa ubránilo, ale v 12. minúte vyslal Johnson na bránu strelu, ktorá sa niekoľkokrát odrazila od hráčov pred bránou a skončila nakoniec aj v bráne. Gól bol pripísaný Farinaccimu. Krátko na to sa dostal do šance Chromiak, ale Knightovi pomohla tyčka. Slováci ožili a Kolenič sa dostával do ďalšej šance. Štyri minúty pred koncom boli Američania príliš dotieraví, čo sa snažil riešiť Faith. Poskytol však presilovku pre favorita. Ten nakoniec minút a 20 sekúnd mohol hrať v presile o dvoch hráčov po faule Turana. Veľmi rýchlo to využili a na 3:0 zvýšil Caufield. V 39. minúte konečne padol aj gól zo slovenskej hokejky. Stav znížil strelou z prvej Kašlík. Prihrával mu Nemec.

Hneď po úvodnom vhadzovaní začali Američania opäť zostra, ale Latkóczy predviedol ďalší dôležitý zákrok. Zámorskí hráči sa ďalej dostávali k strelám, ale k žiadnym väčším šanciam. V ôsmej minúte tretej tretiny dostali Slováci príležitosť streliť kontaktný gól, keď sa podrazením prezentoval Helleson. V strede oslabenia svoj tím podržal Knight pri dorážke Mrázika. Krátko na to však inkasoval, keď strieľanú prihrávku Kňažka tečoval Sojka. Američania znervóznili a Slováci sa aktívne pokúšali o vyrovnanie. Päť a pol minúty pred koncom zazvonila tyčka Latkóczyho brány. Zvýšená aktivita sa Američanom zúročila v 16. minúte tretiny, keď pri napádaní získali puk a Farinacci využil zaváhanie slovenskej obrany, aby namiesto prihrávky spoza brány zakončoval – úspešne. Minútu a pol pred koncom už Slovensko hralo bez brankára, keď na 5:2 upravil skóre Beniers. 20 sekúnd pred koncom ešte pohrozil Slafkovský, ale stav sa už nemenil.

Latkóczy v zápase čelil 42 strelám, Slovensko vyslalo na Knighta 18 pukov. Najlepším hráčom slovenského tímu v zápase bol Dominik Sojka, z hráčov USA si prebral toto ocenenie John Farinacci. Slovensku vymenovali aj troch najlepších hráčov na turnaji. Stali sa nimi Šimon Latkóczy, Dávid Mudrák a Šimon Nemec

Zostava SVK: Latkóczy (Hlavaj) – Mudrák, Golian, Nemec, Petrovický, Stacha, Kňažko, Turan – Mrázik, Jellúš, Faith – Chromiak, Myklukha, Slafkovský – Kašlík, Sojka, Turanský – Kolenič, Eliaš, Jendek – Jedlička.

Zostava USA: Knight (Wolf) – Sanderson, Helleson, York, Faber, Johnson, Thrun, LaCombe, Skinner – Zegras, Turcotte, Kaliyev – Boldy, Beniers, Caufield – Berard, Farinacci, Brink – Brisson, Slaggert, Colangelo.

Ostatné zápasy

Ako prví sa z postupu do semifinále tešili Rusi, ktorí sa však vytrápili s Nemeckom a porazili ho tesne 2:1 – v semifinále si zmerajú sily s Kanadou. Tá zdolala Česko 3:0. Čisté konto vychytal Levi, ktorý čelil 29 strelám. V severskom derby Fíni síce prehrávali po prvej tretine 0:2, ale nakoniec vyhrali 3:2. Víťazný gól strelil Hirvonen v 60. minúte. Ich súperom v semifinále budú Američania.

Semifinálové zápasy sa odohrajú v noci z pondelka na utorok.

Rusko - Nemecko 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Góly: 10. Ponomarjov (Čisťakov, Bardakov), 29. Baškirov (Afanasjev, Gricjuk) – 44. Elias

Fínsko - Švédsko 3:2 (0:2, 1:0, 2:0)
Góly: 26. Nikkanen (Viro, Lambert), 52. Lundell (Heinola), 60. Hirvonen (Petman) – 15. Raymond (Johansson), 17. Söderblom (Raymond)

Kanada - Česko 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
Góly: 9. Cozens (McMichael), 12. Byram (Krebs, Cozens), 58. McMichael (Guhle, Krebs)


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 03. 01. 2021 | Rubrika: Reprezentácia


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL