MSJ 2021: Kanada zlato neobhájila, Rusko bez medaile

Majstrovstvá sveta juniorov v kanadskom Edmontone sú už minulosťou. Želaným úspechom ich nezakončila domáca reprezentácia, ktorá vo finále podľahla výberu Spojených štátov amerických.

Američania získali svoj piaty titul majstrov sveta po trojročnej odmlke, keď svojho severoamerického rivala zdolali 2:0. Víťazný gól strelil v 14. minúte Turcotte a druhý pridal v úvode druhej tretiny Zegras, pre ktorého to bol druhý bod v zápase. Kanada bola strelecky aktívnejšia, ale ani jedna z 34 striel neskončila za chrbtom Spencera Knighta. Jeho kolega z organizácie Panthers, Devon Levi, čelil 21 strelám.

TEAM USA WIN GOLD! ???? pic.twitter.com/YxxZRpmLdv

— TSN (@TSN_Sports) January 6, 2021

Kanada - USA 0:2(0:1, 0:1, 0:0)
Góly: 14. Turcotte (Helleson, Zegras), 21. Zegras (Kaliyev)

O 3. miesto

V európskom boji o bronzové medaile viedli Rusi už od siedmej minúty zásluhou Safonova, ale následne už Piiroinena neprekonali a Fínom sa podarilo duel zvrátiť. Nakoniec ho vyhrali 4:1 vďaka dvom gólom Lundella, víťaznému gólu Petmana a Pärssinenovej poistku do prázdnej brány. Fíni vyhrali aj na strely, tesne 32:29. V bráne Ruska stál Askarov. Pre Fínsko ide o 16. medailu na turnaji a siedmu bronzovú. Majstrami sveta boli päťkrát.

Fínsko - Rusko 4:1 (0:1, 1:0, 3:0)
Góly: 26. Lundell (Niemelä, Mäntykivi), 42. Petman (Viro, Helenius), 59. Lundell, 60. Pärssinen (Pyyhtiä) – 7. Safonov (Grošev)

Ocenenia

IIHF zverejnila po finálovom zápase aj držiteľov individuálnych ocenení. Najlepším brankárom sa stal Levi, obrancom Fín Topi Niemela a útočníkom Nemec Tim Stützle. Najprestížnejšiu cenu, pre najužitočnejšieho hráča šampionátu, si z Edmontonu odnesie americký útočník Trevor Zegras, ktorý s 18 bodmi (7+11) vyhral aj bodovanie turnaja.

A takto už vyzerá all-star tím: Devon Levi (Kanada) – Bowen Byram (Kanada), Ville Heinola (Fínsko) – Trevor Zegras (USA), Dylan Cozens (Kanada), Tim Stützle (Nemecko).

Celkové poradie šampionátu: 1. USA, 2. Kanada, 3. Fínsko, 4. Rusko, 5. Švédsko, 6. Nemecko, 7. Česko, 8. Slovensko, 9. Švajčiarsko, 10. Rakúsko.

Na základe toho by malo Slovensko budúci rok vytvoriť základnú skupinu A s USA, Ruskom, Švédskom a Švajčiarskom.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 06. 01. 2021 | Rubrika: Reprezentácia


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL