Chára prvýkrát bodoval a zapísal sa aj do histórie. V akcii bol ďalší Slovák

V ôsmich piatkových zápasoch NHL sa predstavili traja Slováci. Do bodovania sa zapísal Zdeno Chára a svoj prvý duel v ročníku absolvoval Andrej Sekera.

WSH - BUF 4:3 SN

Chára bodoval, Carlson rozhodol o tesnej výhre nad Sabres

John Carlson najskôr zaznamenal svoju 376. asistenciu v kariére, ktorou prekonal Dalea Huntera na piatom mieste historického rebríčka tímu, a potom ako jediný uspel v samostatných nájazdoch, aby rozhodol o výhre oslabeného Washingtonu 4:3 nad Buffalom. Nicklas Bäckström, Nic Dowd a Jakub Vrána skórovali, Vítek Vaněček kryl 24 striel. Svoj prvý bod v drese Washingtonu si pripísal Zdeno Chára, ktorý asistoval. Do bodovania sa zapísal ako piaty obranca vo veku minimálne 43 rokov v histórii NHL. Napodobnil Chrisa Cheliosa, Douga Harveyho, Tima Hortona a Allana Stanleyho. Richard Pánik nebodoval. O góly Sabres sa postarali Eric Staal, Dylan Cozens a Riley Sheahan. Pre druhého menovaného išlo o prvý gól v NHL. Linus Ullmark, ktorý sa vrátil do akcie po osobnom voľbe, kryl 29 striel. Chára, ktorý odohral niečo cez 19 minút, a Pánik, ktorý absolvoval takmer 13 a pol minúty, ho ohrozili raz. Obaja si pripísali aj po mínusovom bode. Chára svojím zaváhaním za bránou pomohol k otváraciemu gólu Staala. Ten zaznamenal už 31. gól proti Capitals – viac ich strelil len Tampe (33).

Odporúčame:
Video: Talentovaný Cozens strelil svoj prvý gól v NHL

Prvý Chárov bod v drese Capitals:


Hviezdy duelu: 1. J. Vrána (WSH), 2. J. Carlson (WSH), 3. D. Cozens (BUF)

DAL - NSH 7:0

Stars otvorili ročník päťgólovou tretinou. Predators zdolali 7:0

Dallas sa dočkal a v piatok odohral svoj prvý zápas sezóny. Po druhý raz v klubovej histórii v ňom strelil päť gólov v jednej tretine, aby nakoniec zdolal Nashville presvedčivo 7:0. Stars strelili päť gólov v druhej dvadsaťminútovke po bezgólovej prvej tretine. V otváracom zápase tímu NHL sme päť gólov jedného tímu v tretine nevideli od 5. októbra 2017, keď to dokázalo Chicago. Stars strelili päť presilovkových gólov a Esa Lindell strelil svoj tretí gól v oslabení v kariére, aby vyrovnal Sergeja Zubova na druhom mieste medzi obrancami histórie organizácie za Shawnom Chambersom (4). Joe Pavelski zaznamenal dva góly a dve asistencie, Alexander Radulov dva góly a asistenciu, John Klingberg tri asistencie. Skórovali aj Denis Gurianov a Joel Kiviranta. Čisté konto vychytal Anton Chudobin, ktorý pri svojom 100. víťazstve v NHL zneškodnil 34 striel. Jeho náprotivok Juuse Saros inkasoval päť gólov z 20 striel a v tretej tretine prenechal miesto Pekkovi Rinnemu. Ten inkasoval dva góly z ôsmich striel. Predators nepomohol ani návrat Mikaela Granlunda. Stars v tretej tretine chýbal Jamie Benn. V ich zostave figuroval aj Andrej Sekera, ktorý absolvoval 17 a pol minúty s jedným plusovým bodom, dvoma strelami, dvoma blokmi a dvoma trestnými minútami za nedovolené bránenie.

Stars si vyvesili banner za konferenčný titul:


Hviezdy duelu: 1. J. Pavelski, 2. A. Chudobin, 3. A. Radulov (všetci DAL)

PIT - NYR 4:3 SN

Letang rozhodol o výhre nad Rangers, Panarin prekonal Messiera

Kris Letang premenil rozhodujúci nájazd v tretej sérii, aby Pittsburgh zdolal Rangers 4:3 a predĺžil si víťaznú sériu na tri zápasy. Bryan Rust otvoril skóre zápasu, no nakoniec museli stratu zmazávať Jared McCann (s prispením rukavice Ryana Lindgrena) a Teddy Blueger. Tristan Jarry urobil 31 zákrokov, o päť viac ako Igor Šesťorkin. Filip Chytil, Adam Fox a Kaapo Kakko skórovali v rozmedzí troch minút v druhej tretine, aby poslali New York do vedenie 3:1. Artemij Panarin zaznamenal asistenciu, aby prekonal zápis Marka Messiera v počte zápasoch potrebných na dosiahnutie 100. bodu v drese Rangers – potreboval ich 73, teda o jeden menej. Oba tímy sa stretnú aj v nedeľu.

Chytilovo pekné zakončenie:


Hviezdy duelu: 1. B. Rust (PIT), 2. P. Di Giuseppe (NYR), 3. P-O Joseph (PIT)

CHI - DET 4:1

Lankinen vychytal prvú výhru v kariére

Calvin de Haan strelil víťazný gól, Kevin Lankinen pri svojom prvom triumfe v NHL kryl 30 striel a Chicago zdolalo Detroit hladko 4:1, aby zaknihovalo prvú výhru v ročníku. Po štvrtýkrát v histórii pritom otvorilo sezónu s minimálne piatimi zápasmi, v ktorých zakaždým využilo presilovku. V piatok sa to podarilo Patrickovi Kaneovi a Andreovi Shawovi. Kane pridal aj asistenciu, Dylan Strome a Alex DeBrincat ich zaznamenali dve. Mattias Janmark pridal gól do prázdnej brány. O jediný gól Red Wings sa postaral kapitán Dylan Larkin v 53. minúte. Thomas Greiss opustil duel s 24 zákrokmi. Odveta je na programe v nedeľu.

Hviezdy duelu: 1. K. Lankinen (CHI), 2. P. Kane (CHI), 3. D. Larkin (DET)

TOR - EDM 4:2

Oslabené Toronto zdolalo Oilers, Andersen prekonal Cuja

Toronto aj bez Joea Thorntona a Austona Matthewsa dokázalo zdolať Edmonton 4:2, aby si pripísalo tretiu výhru z posledných štyroch zápasov. Frederik Andersen urobil 30 zákrokov, aby so 139. výhrou v drese Maple Leafs prekonal Curtisa Josepha na štvrtom mieste historického poradia organizácie. John Tavares strelil víťazný gól po prihrávke Mitcha Marnera, ktorý následne pridal poistku do prázdnej brány. Asistencia bola už jeho 212., čím vytvoril nový rekord hráča Toronta v počte asistencií získaných pred 24. narodeninami. Do čierneho sa trafili aj Adam Brooks a Jimmy Vesey, William Nylander zaznamenal dve asistencie. O góly Oilers, ktorí prehrali tretí duel z posledných štyroch, sa postarali Leon Draisaitl a Connor McDavid. Mikko Koskinen kryl 25 z 28 striel. Svoj prvý zápas v sezóne odohral James Neal.

Draisaitl donútil Nylandera k strate puku a skóroval:


Hviezdy duelu: 1. F. Andersen (TOR), 2. J. Tavares (TOR), 3. L. Draisaitl (EDM)

MIN - SJS 4:1

Wild porazili San Jose s Dubnykom v bráne

Minnesota si pripísala štvrtú výhru z piatich zápasov sezóny, keď si poradila so San Jose 4:1. Zach Parise strelil víťazný gól, do čierneho sa trafil aj dvojbodový Joel Eriksson Ek a do prázdnej brány skórovali Kevin Fiala a Jordan Greenway. Cama Talbota z 12 striel prekonal len Matt Nieto. Od druhej tretiny ho nahradil Kaapo Kahkonen, ktorý čelil ďalším 17 strelám. Devan Dubnyk inkasoval v prvom zápase proti svojmu bývalému tímu dva góly z 27 striel.

Erik Karlsson predviedol takúto krásnu prihrávku:


Hviezdy duelu: 1. Z. Parise (MIN), 2. J. Eriksson Ek (MIN), 3. D. Dubnyk (SJS)

ARI - VGK 5:2

Arizona uštedrila Vegas prvú prehru v sezóne

Conor Garland zaznamenal gól a asistenciu, aby Arizona zdolala pomerom 5:2 Vegas, ktoré prehralo prvýkrát v ročníku. Nick Schmaltz strelil víťazný gól a do listiny strelcov sa zapísali aj Christian Dvorak, Derick Brassard a Jordan Oesterle, ktorý dal bodku za zápasom strelou do prázdnej brány. Darcy Kuemper kryl 29 striel a puk z brány vyberal po góloch Sheu Theodorea a Codyho Glassa. Robin Lehner inkasoval štyri góly z 25 striel. Golden Knights sa snažili po prvýkrát vo svojej histórii vyhrať prvých päť zápasov sezóny. Mark Stone asistoval, a tak bodoval zatiaľ v každom duely.

Hviezdy duelu: 1. C. Garland, 2. N. Schmaltz, 3. D. Kuemper (všetci ARI)

ANA - COL 2:3 PP

Landeskog rozhodol o výhre nad Ducks

Gabriel Landeskog skóroval v druhej minúte predĺženia, aby Colorado zdolalo Anaheim 3:2 a pripísalo si tretiu výhru z posledných štyroch zápasov. Avalanche viedli v zápase po góloch Joonasa Donskoia a Mikka Rantanena, ale Ducks sa zakaždým podarilo odpovedať. Philippa Grubauera, ktorý čelil 38 strelám, prekonali Hampus Lindholm a Adam Henrique. John Gibson kryl 29 striel a v tretej tretine aj trestné strieľanie Nathana MacKinnona. Kalifornský tím má v sezóne bilanciu 1-2-2.

Grubauer okradol o gól Silfverberga:


Hviezdy duelu: 1. G. Landeskog (COL), 2. H. Lindholm (ANA), 3. J. Gibson (ANA)

Slováci v akcii

Hráč Ice-time G A B +/- TM S Bčk
Z. Chára (WSH) 19:08 0 1 1 -1 0 1 2
R. Pánik (WSH) 13:19 0 0 0 -1 0 1 1
A. Sekera (DAL) 17:35 0 0 0 +1 2 2 0



Autor: Jozef Struhár | Vydané: 23. 01. 2021 | Rubrika: Sumáre


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL