Canadiens môžu čeliť ťažkému rozhodovaniu medzi Danaultom a Tatarom

Koho si vyberú? Na jednej strane je najproduktívnejší hráč minulej sezóny Tomáš Tatar, na druhej Philipp Danault, ktorý dvakrát po sebe skončil v prvej desiatke hlasovania o Selkeho trofej. Takémuto rozhodnutiu by mohli čeliť Canadiens podľa Ryana Szporera.

Ak by to bola skutočná boxerská bitka, tak by ste videli súboj medzi defenzívou a ofenzívou, medzi centrom a krídelníkom, medzi spoluhráčom z útoku a spoluhráčom z útoku... aspoň, kým Tatar nepreskočil do „tretej“ formácie.

Obaja sa v tejto sezóne trápia viac, ako by sa tímu páčilo a odniesol si to už slovenský útočník, ktorý bol minulú sobotu zdravým náhradníkom. Tatar strelil len štyri góly v 15 zápasoch, Danault v 16 dueloch nazbieral len šesť asistencií. Defenzívne je spoľahlivý, ale ofenzívne to nie je ono.

Obaja sú aj potenciálnymi neobmedzenými voľnými hráčmi. Obaja tak bojujú aj o lepšiu zmluvu. Pokiaľ ide o zotrvanie v Montreale, obaja spolu sa ho zrejme nedočkajú. Po stránke platového rozpočtu to totiž majú Canadiens náročné a k tomu ešte treba pridať skutočnosť, že platový strop rásť nebude.

Okrem Tatara a Danaulta potrebujú nové zmluvy aj Joel Armia, Corey Perry, Jesperi Kotkaniemi, Artturi Lehkonen a Victor Mete. Viacerí z nich si zaslúžia finančne polepšiť.

„Aby sme povedali pravdu, tak je celkom možné, že Canadiens prídu o oboch. Ak by si však Canadiens našli priestor pre udržanie jedného, s kým by podpísali zmluvu? Nestáva sa každý rok, že tím opustia za nič dve tretiny formácie, ktorá do sezóny vstupovala ako prvá,“ poznamenal Szporer.

Tatarovo poslanie na tribúnu zrejme ukázalo, že Danault je pre tím o niečo platnejší. Dubničan si po výmene veľmi rýchlo získal fanúšikov a predošlé dve sezóny boli jeho najlepšie v kariére. Vlani viedol tím so 61 bodmi a 14-bodovým náskokom práve pred druhým Danaultom.

Ten skvelo dopĺňal Tatara s Brendanom Gallagherom, ale vždy bol defenzívnejšie orientovaný. Nie je prototypom prvého centra, ale má len 28 a počas novej zmluvy by stále mal byť vplyvným hráčom. Canadiens by však jeho zmluva musela dávať ekonomický zmysel.

V prospech Danaulta podľa Szporera hrá, že je pre hĺbku mužstva cennejší. Navyše defenzívni centri jeho formátu sú vzácni. Veľa však bude záležať aj na tom, koľko by chcel samotný center zarábať.

Ani jeden z dua nateraz nikam nejde, ale fanúšikovia Canadiens už musia pomaly rozmýšľať nad tým, čo by Marc Bergevin mohol za nich získať pred prestupovou uzávierkou. Vlani sa už s výmenou spájal Tatar spolu s Jeffom Petrym. A Petry potom podpísal novú zmluvu, čo sa ukázalo ako správny krok.

Preto je tu otázka, či si neponechá Bergevin oboch pre tohtoročné play-off – ak by doň tím postúpil. Podľa Szporera by to mohlo byť dobré rozhodnutie aj pri hrozbe toho, že by o oboch tím nakoniec prišiel bez náhrady po konci sezóny. Ak by totiž o nich mal záujem iný tím s majstrovskými ambíciami, mal by ho mať aj Montreal. Rozhodnutie to však nebude také ľahké, akoby sa mohlo zdať.

„Kľúčom je, aby sa využil akýkoľvek čas, ktorý im ešte v drese Canadiens zostáva. Vďakabohu je na to dlhší čas, ako je jeden boxerský zápas, takže Habs majú čas na to, aby si svoj názor prehodnotili. Danault a Tatar majú ešte čas, aby veci zvrátili, a tímu rozhodnutie skomplikovali najviac, ako to ide,“ skonštatoval Szporer.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 21. 02. 2021 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL