Lightning v pondelok postavili černošský útok

Tím Tampa Bay Lightning mal v pondelkovom zápase proti Floride v jednej útočnej formácii troch afroamerických hokejistov – Mathieua Josepha, Gemela Smitha a Daniela Walcotta.

Anson Carter, analytik NBC Sports a bývalý útočník NHL, označil debut tejto formácie za významný moment v histórii hokeja.

„Myslím si, že pre všeobecnú verejnosť je to obrovská vec. Nie len, že hrajú za tím, ale za úradujúceho šampióna. Nejde o tím, ktorý nie je v play-off, ani o tím, ktorý je v prestavbe, ktorý sa trápi. Sú to všetko traja čierni hráči hrajúci sa držiteľa Stanleyho pohára,“ poznamenal Carter, ktorý je tiež Afroameričanom.

Walcott v 27 rokoch debutoval v NHL a rovnako starý Smith odohral svoj piaty zápas v tejto sezóne, v ktorej už získal tri asistencie. Etablovaným hráčom v lige je dvadsaťštyriročný Joseph, pre ktorého to bol 56. duel tejto sezóny, v ktorej zaznamenal 19 bodov (12+7).

Černošské formácie sú v profesionálnom hokeji mimoriadne vzácne. Prvou dokumentovanou bolo trio tvorené Mannym McIntyreom a bratmi Carnegiovými v ročníku 1948/49. Zahrali si za Sherbrook v QSHL.

Flint z UHL mal v ročníku 1998/99 útok zložený z Khalifa Thomasa, Jaysona Paynea a Nicka Forbesa. V marci tohto roka si spolu zahrali Akil Zhomas, Quinton Byfield a Devante Smith-Pelly za Ontario v AHL.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 11. 05. 2021 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL