Tampa deklasovala Islanders a má postupový mečbal. Černák nehral

Doterajšie zápasy semifinálovej série medzi Lightning s Islanders boli pomerne tesné. V kľúčovom dueli číslo päť však Tampa uspela jednoznačne 8:0, aby sa priblížila k postupu na rozdiel víťazstva.

Neprehliadnite:
Sekcia play-off 2021 - série, pavúk...

Semifinále play-off

Zápas č. 5
1
2
3
Stav série
 Tampa Bay Lightning
3
3
2
8
•••
 New York Islanders
0
0
0
0
••••
Podrobné štatistiky

Steven Stamkos a Alex Killorn zaznamenali po dva góly a asistenciu, Nikita Kučerov nazbieral tri asistencie, aby pomohli Tampe k výhre 8:0 nad Islanders v piatom zápase semifinálovej série, po ktorom obhajca titulu vedie 3:2 na zápasy. Brayden Point skóroval v ôsmom zápase po sebe a pridal asistenciu, z gólu sa tešili aj Ondřej palát, Yanni Gourde a Luke Schenn, ktorý hral za zraneného obrancu Erika Černáka. David Savard a Victor Hedman zaznamenali po dva body a Andrej Vasilevskij kryl všetkých 21 striel pri svojom treťom čistom konte v tohtoročnom play-off. Jeho náprotivok Semion Varlamov inkasoval tri góly zo 16 striel a už v 16. minúte striedal. Iľja Sorokin následne kryl 20 z 25 striel. Duel nedohral Mathew Barzal, ktorý na konci druhej tretiny dostal trest do konca zápasu za krosček na Jana Ruttu. Ani ten už do akcie nezasiahol. Šiesty zápas série sa odohrá v stredu v newyorskom Uniondale.

Steven Stamkos a jeho víťazný gól:


Už v prvej tretine dokázali domáci prestrieľať hostí 19:5, pričom prevahu využili aj na postavenie si základov dôležitého triumfu. Skóre už po 45 sekundách otvoril Stamkos, ktorý zakončoval do odkrytej brány po tom, čo sa k nemu dostal odrazený puk po strele Killorna. Krátko na to sa do výbornej šance dostával Point, ale tentoraz Varlamov situáciu vyriešil. Tampa stupňovala svoj tlak a v 12. minúte viedla už o dva góly, keď Gourde najskôr naznačil strelu a následne aj s prispením šťastia dostal puk do brány – prihrával ho Goodrowovi, no odrazil sa do brány od obrancu Greenea. Lightning robili problémy obrane Islanders a v 16. minúte to opäť zúročili. Strelu Savarda usmernil Killorn a puk sa od vyrážačky Varlamova odrazil do brány. Ruský brankár následne opustil bránu.

Lightning strelili tri góly aj v druhej dvadsaťminútovke. Do nej vstúpili aktívne hostia a Beauvillier už po minúte mohol zakončovať po prečíslení do odkrytej brány, no skákajúci puk netrafil ideálne. O pol minútu neskôr Vasilevskému pomohla bránková konštrukcia a aj Bailey pri následnej dorážke opečiatkoval len tyčku. Islanders v rozlete zastavil zbytočný faul Nelsona a presilovku využil na zvýšenie na 4:0 Stamkos. Domáci následne nevyužili dve presilovky po sebe predtým, ako v 36. minúte Palát tečoval strelu Savarda a postaral sa o piaty gól floridského tímu. V 38. minúte sa do seba pustili Martin so Schennom po tom, čo prvý menovaný narazil do Vasilevského. Potom prišiel zbytočný faul Pageaua, ktorý potrestal gólom Killorn, ktorý tečoval strelu Hedmana. V 39. minúte dostali šancu hrať v presilovke aj Newyorčania, ale nevyužili ju. Po skončení tretiny ešte Barzal krosčekoval Ruttu a dostal za to päť minúty a trest do konca zápasu.

Odporúčame:
Barzal krosčekoval Ruttu do tváre. Trotza jeho konanie sklamalo + video

Tampa presilovku nakoniec využila na svoj siedmy gól, keď v 42. minúte zakončoval peknú kombináciu Stamkosa s Kučerovom Point. O desať minút neskôr padol ďalší gól – na konečných 8:0 upravil Schenn, ktorý od modrej nahodil puk smerom k bráne a ten sa do nej odrazil od korčule Pulocka. Domáci neprestávali v prevahe, ale na desiatku už nezaútočili. V závere ešte došlo k potýčke, po ktorej hrali hostia presilovú hru. Na zničenie čistého konta Vasilevského ju však nevyužili.

V závere zápasu došlo aj k takejto potýčke:


Andrej Vasilevskij
Semion Varlamov
60:00 21/21 15:27 13/16
Curtis McElhinney
Iľja Sorokin
- - 44:33 21/26

Tampa sa stala piatym tímom histórie, ktorý vyhral zápas zo semifinále/konferenčného finále s rozdielom 8 a viac gólov. Pripojili sa k Montrealu (11 v roku 1944), Edmontonu (9 v roku 1985), Detroitu (8 v roku 1947) a Bostonu (8 v roku 1972). ... Point potrebuje skórovať už len v dvoch zápasoch, aby vyrovnal rekord Reggieho Leacha v dĺžke gólovej série v jednom play-off. Po prvých 60 zápasoch play-off v kariére má na konte 35 gólov – len osem hráčov v celej histórii NHL ich malo viac. Mario Lemieux drží rekord s 52. Point tiež napodobnil Lemieuxa a Waynea Gretzkyho, keď v dvoch play-off po sebe strelil aspoň 12 gólov. ... Kučerov je len tretím hráčom za ostatných 30 rokov, ktorý zaznamenal 20. asistenciu v 16 alebo menej zápasoch jedného play-off. Napodobnil Douga Gilmoura (15 zápasov v roku 1994) a Marka Recchiho (16 v roku 1991). ... Stamkos sa vďaka prvému gólu osamostatnil na treťom mieste v počte bodov získaných hráčom Tampy v play-off pred Martinom St. Louisom. Jeho gólový zápas prekonal na štvrtom mieste klubového poradia s 34 gólmi Killorn.

Hviezdy duelu: 1. S. Stamkos, 2. A. Killorn, 3. A. Vasilevskij (všetci TBL)

Steven Stamkos, kapitán Lightning: „Určite je to o reakcii a prístupe a všetko to začína u nášho brankára. Vasy má úžasnú schopnosť odraziť sa, či už chytal skvelo alebo nie. Keď však prehráme, berie to osobne. Bol mimoriadny, v úvode urobil niekoľko kľúčových zákrokov, upokojil nás, strelili sme nejaké góly a nabrali sebavedomie.“

Barry Trotz, tréner Islanders: „Teraz budeme musieť podať náš najlepší výkon. Bude potrebný od každého jedného hráča v našom tíme. Ak to dokážeme, budete tu späť na siedmy zápas. Nie som si istý, čo by nás malo motivovať, ak nie tento výsledok a spôsob, akým sme hrali.“



Autor: Jozef Struhár | Vydané: 22. 06. 2021 | Rubrika: Sumáre


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL