Draft 2022: Wright jednotkou? Medzi elitnými nádejami aj Slováci

Skauti NHL tvrdia, že útočník Shane Wright z Kingstonu (OHL) by mohol byť jednotkou budúcoročného draftu. Medzi jeho najväčších konkurentov však radia aj dvojicu Slovákov.

„Čo sa mi nepáči na Shaneovi? Nič. Ak by bol k dispozícii v tomto roku, bol by zďaleka najlepším hráčom a to zbožňujem Owena Powera (tohtoročná jednotka draft, pozn. red.),“ povedal pre ligový web Craig Button, riaditeľ skautingu TSN a hokejový analytik.

„Patrice Bergeron je neuveriteľný hráč, budúci člen Siene slávy. Keď porovnávam hráčov, niekedy hovorím, že sú menšou verziou Patricea Bergerona. No, Shane Wright je veľkou verziou Patricea Bergerona. Je brilantný a radím ho do rovnakej kategórie, pretože nie je súčasť hry, v ktorej by neexceloval.“

Wright je pravorukým centrom, ktorý žiaril ako sedemnásťročný na svetovom šampionáte do 18 rokov. V piatich dueloch vyprodukoval 14 bodov (9+5) a ako kapitán viedol príkladom. Na prelome rokov by mal reprezentovať Kanadu na juniorských majstrovstvách sveta.

Rodák z ontárijského Burlingtonu je tiež len šiestym hráčom, ktorý dostal v juniorskej OHL štatút výnimočného talentu, ktorý mu umožnil hrať v lige skôr, ako bežne povoľujú pravidlá. Napodobnil Johna Tavaresa, Aarona Ekblada, Connora McDavida, Seana Daya a Josepha Velena.

Mike G. Morreale vo svojom článku venoval pozornosť aj ďalším veľkým nádejam pred draftom 2022. Zaradil medzi nich útočníkov Brada Lamberta, Juraja Slafkovského, Matta Savoieho a obrancu Šimona Nemca.

Dve slovenské mená v tomto prehľade určite potešia. Aj to, čo o nich hovoria skauti.

„Korčuľuje prekvapivo dobre na robustného chlapa a má veľmi dobré videnie a pochopenie pre hru. Dobre si chráni puk, tvorí skvelé akcie a ukázal, že bude top menom na drafte 2022,“ povedal riaditeľ európskeho skautingu CSS Goran Stubb o Slafkovskom.

Slafkovský vie hrať ako krídelník aj ako center. V reprezentácii Slovenska bol na majstrovstvách sveta najmladším hráčom, pričom v 17 rokoch hrával v priemere na 12 a pol minúty na zápas. Predtým v juniorskej lige vo Fínsku vyprodukoval 13 bodov (8+5) v 16 dueloch v drese TPS.

„Je to rozumný obranca s dobrou sadou nástrojov. Je dobrým korčuliarom s vynikajúcou pohyblivosťou. Je mladý, ale hrá prekvapivo vyzretý hokej, je fyzicky silný a chladnokrvný, pokojný a nikdy nepanikári,“ skonštatoval Stubb o Nemcovi.

Nemec je pravorukým obrancom, ktorý bol pre zmenu najmladším hráčom Slovenska na juniorských MS, kde v piatich dueloch nazbieral štyri asistencie. Minulý ročník strávil v najvyššej lige pod Tatrami a v drese Nitry odohral 37 zápasov so ziskom 19 bodov (2+17).


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 26. 07. 2021 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL