Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:00info
FLA
TBL
NHL live
03:30info
VGK
DAL
NHL live
29. 04.
kurzy
01:00info
FLA
TBL
NHL live
03:30info
VGK
DAL
NHL live
30. 04.
kurzy
01:00info
BOS
TOR
NHL live
01:30info
CAR
NYI
03:30info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Legendy NHL: King Clancy

V NHL sa odovzdáva hráčovi, v ktorého osobe sa najlepšie spojujú hráčske a ľudské vlastnosti. Trofej je pomenovaná po legendárnom hráčovi, trénerovi i rozhodcovi, ktorého si dnes predstavíme. Na rad v našom seriáli prichádza Francis Michael Clancy.

Clancy sa narodil 25. februára 1903 v Ottawe. V hlavnom meste Kanady sa jeho otec Frank preslávil ako veľmi kvalitný zadák v americkom futbale, za čo si vyslúžil prezývku „King“ (v preklade „Kráľ“). Tú po ňom zdedil aj Francis Michael, ktorého v hokejových kruhoch len málokto oslovil inak ako King Clancy.

S hokejom začínal v rodnej Ottawe, kde sa postupne cez mládežnícke a juniorské výbery prepracoval ako obranca až do pôvodného tímu Ottawy Senators, ktorý bol v čase jeho debutu úradujúcim víťazom Stanley Cupu. Svoj prvý duel za tím odohral v ročníku 1921/22.

V drese „Senátorov“ sa z neho stal jeden z najlepších hráčov a tímu pomohol k ďalším dvom titulom v rokoch 1923 a 1927. Napriek tomu, že so svojimi 170 centimetrami bol jedným z najmenších bekov tej doby, vyznačoval sa tvrdou, agresívnou hrou, ktorej nechýbala ani rýchlosť.

Článok pokračuje pod reklamou

Agresivita sa odzrkadlila aj do častých potýčok. Známy kanadský komentátor Brien McFarlane o ňom dokonca vo svojej knihe napísal, že počas kariéry začal tisíce bitiek, no nevyhral ani jednu. Známa je jeho historka, kedy sa po zápase chcel pobiť s fanúšikom Bruins len preto, aby sa mohol chváliť, že začal bitku s Jackom Sharleym, vtedajším svetovým šampiónom v boxe.

Clancy sa už na začiatku svojej profesionálnej kariéry zapísal do histórie, keď sa 31. marca 1923 v zápase o Stanley Cup proti Edmontonu Eskimos stal prvým hráčom, ktorý počas jedného zápasu hral na všetkých šiestich pozíciách. V bráne stál počas vylúčenia Clinta Benedicta (vtedy brankári chodili na trestnú lavicu, pozn. red.).

King Clancy

Po svojej najproduktívnejšej sezóne, počas ktorej zaznamenal 17 gólov a 40 bodov v 44 zápasoch, bol Clancy v októbri 1930 vymenený do iného tímu z Ontária, do Toronta Maple Leafs. Ottawa to urobila aj z finančných dôvodov. Od Toronta dostala Erica Pettingera, Arta Smitha a 35 000 dolárov, no už nikdy nebola na ľade rovnaká ako predtým.

Naopak, dovtedy najväčšia výmena histórie a riskantný ťah Conna Smytha, generálneho manažéra Maple Leafs a Clancyho obdivovateľa, sa vyplatil. Vo svojej druhej sezóne v Toronte totiž subtílny bek pomohol tímu k zisku Stanley Cupu, jeho tretiemu a poslednému v kariére.

V drese Maple Leafs odštartoval sedem ročníkov, no ten posledný nedokončil. Po biednom štarte, iba po šiestich odohraných zápasoch, sa rozhodol, že je čas ukončiť aktívnu kariéru. Písal sa vtedy rok 1936 a do dôchodku odchádzal ako historicky najlepší strelec spomedzi obrancov – strelil 136 gólov.

Od hokeja si však neoddýchol ani chvíľu a okamžite sa začal venovať trénerstvu. Po niekoľkých zápasoch na lavičke Montrealu Maroons však dostal výpoveď a rozhodol sa, že by preňho bolo vhodnejšie niečo iné – obliekol si pruhovaný dres a začala jeho kariéra rozhodcu.

Po jedenástich rokoch strávených v pozícii rozhodcu NHL došlo k jeho návratu do Toronta. To viedol ako tréner od roku 1953 do roku 1956, potom sa stal asistentom generálneho manažéra a jeho priateľa Conna Smytha. S tímom získal ďalšie tri Stanley Cupy a počas sezóny 1971/72 sa vrátiť na lavičku ešte raz, ako dočasný tréner.

Už ako funkcionár bol v roku 1958 uvedený do Hokejovej siene slávy a v roku 1975 sa stal tiež súčasťou Kanadskej športovej siene slávy. To všetko za jeho prínos k hokeju a 283 bodov, ktoré dokázal ako hráč nazbierať v 592 zápasoch.

V manažmente Maple Leafs pôsobil až do svojej smrti v roku 1986, hoci mnohí jeho kritici tvrdili, že dostával zaplatené za to, že nič nerobil. Ako 83-ročný podstúpil neúspešnú operáciu žlčníka. Pochovaný bol v Toronte.

S pripomenutím jeho lásky k hokeju sa dočkal po smrti veľkej cti zo strany Národnej hokejovej ligy. V 90. rokoch bola po ňom, ako jednom z mála ľudí, pomenovaná individuálna trofej. V roku 1998 ho magazín The Hockey News označil za 52. najlepšieho hráča histórie.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
NHL zverejnila finalistov na Vezinovu trofejFehérváry bol najproduktívnejším hráčom Capitals v play-off. A neviedol tím len v tom Toronto si upísalo aktuálneho šampióna KHL. Zmluva začne platiť okamžitePotvrdené: Obranu reprezentácie je pripravená posilniť slovenská hviezda z NHL Hviezdy sezóny: Slafkovský je jasný, v top 3 sa tlačia až štyria hráči!Z NHL je voľná ďalšia posila Slovenska, ale z nižšej AHL nie Slovenským brankárom vstup do finále konferencie nevyšiel. Z výhier sa tešili útočníciŠtyri hviezdy, ktoré by si mal zacieliť v lete Utah Nepríjemné: Ruský útočník musel ísť do nemocnice po delovke spoluhráča!Na toto u neho zvyknutí nie sme: Ovečkin takúto sériu play-off ešte nikdy nezažil! Bude Toronto v zápase o prežitie bez Matthewsa?Canucks sa museli obrátiť na brankársku trojku! Nečakaný debut Lotyša, vzácny zápis do histórieRed Wings si upísali výber z druhého kola minuloročného draftuFehérváry hviezdou duelu, ale Capitals vypadli. Ďalšie tímy majú postupový mečbal Mešár je pozadu: Nehovorím, že sa do NHL nedostane, ale má problém, tvrdí expert Expert považuje Slafkovského sa nedotknuteľného. S Montrealom spája útočné hviezdyČernák nepoľavil v dôraze: Viedol zápas, vedie ligu a je už pred Hossom + videoPotenciálne posily Slovenska si sezónu v AHL predlžujú. O osude jednej z nich sa rozhodne dnes Repčík skóroval a jeho tím je opäť bližšie k finále! + video Špičkový turnaj v Česku: Súper Slovenska v skupine sa teší na veľkú posilu z NHLZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies