Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:00info
FLA
TBL
NHL live
03:30info
VGK
DAL
NHL live
29. 04.
kurzy
01:00info
FLA
TBL
NHL live
03:30info
VGK
DAL
NHL live
30. 04.
kurzy
01:00info
BOS
TOR
NHL live
01:30info
CAR
NYI
03:30info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Aký bol v NHL rok 2012?

Opäť po roku prišiel deň, kedy sa budeme lúčiť so starým rokom. Aj rok 2012 priniesol v kanadsko-americkej NHL množstvo zaujímavých udalostí. Jeho vrcholom bolo finále Stanley Cupu, v ktorom svoj prvý triumf zaknihovali „králi“ z Los Angeles. Posledné mesiace však boli v znamení sporu medzi NHL a NHLPA.

JANUÁR

Začiatok roka 2012 patril zápasu Winter Clasic, ktorý sa vo Philadelphii uskutočnil s oneskorením. Domáci Flyers v ňom porazili Rangers 3:2, no tréner New Yorku John Tortorella bol po zápase nahnevaný na rozhodcov. Za svoje komentáre následne dostal pokutu. NHL zamietla predaj St. Louis Blues do rúk Matthewa Hulsizera a neskôr sa dočkala odmietnutie jej návrhu o novom zložení divízií a novom formáte play-off, ktorý sa nepozdával NHLPA. Erik Karlsson vyhral hlasovanie o účasť v zápase hviezd a najlepší zo Slovákov bol Zdeno Chára, ktorý svoj tím doviedol k víťazstvu 12:9 nad Alfredssonovým tímom. K výhre pomohol hetrikom Marián Gáborík, ktorý si zahral aj Mariánom Hossom. Tim Thomas, ktorý predtým vytvoril kontroverziu odmietnutím navštíviť prezidenta v Bielom dome, prekonal rekord, keď vychytal v zápase hviezd štvrtú výhru v rade. Chára zase opäť prekonal rekord v tvrdosti strely. Zaujímavé novinky prichádzali aj z Montrealu, kde mal tím najskôr problémy s tým, že nový tréner Randy Cunneyworth neovláda francúzštinu a potom s bitkou medzi Tomášom Plekancom a P.K. Subbanom. Mimochodom, Montreal prvýkrát od svojej výmeny navštívil Jaroslav Halák, ktorý na vrúcne privítanie zareagoval vychytaním čistého konta. Columbus zažil trénerskú rošádu – Scotta Arniela nahradil Todd Richards, a Florida sa zase stala novým domovom veterána Johna Maddena. A na záver jeden míľnik – Jarome Iginla strelil svoj 500. gól v kariére.

FEBRUÁR

Článok pokračuje pod reklamou

Začiatok najkratšieho mesiaca v roku obletela svetom novinka, že Sam Gagner vyrovnal klubový rekord Edmontonu, keď pri víťazstve 8:4 nad Chicagom strelil štyri góly a na štyri prihrával. Predtým sa niečo podobné podarilo Gretzkemu a Coffeymu. Gagner za to bol vyhlásený za všetky tri hviezdy zápasy. Sidney Crosby, ktorý sa vyrovnával s následkami otrasu mozgu, sa zúčastnil tímového tréningu, kým Owen Nolan a Mike Comrie oznámili definitívne konce kariér. Jubilejný 1000. zápas v NHL odohral Tomas Holmstorm, ktorého Detroit vytvoril nový rekord v počte domácich víťazstiev v rade (23). Jednu sériu ukončil Scott Gomez, ktorý po 369 dňoch strelil gól. Sté víťazstvo v lige vychytal Jaroslav Halák, kým Ľubomír Višňovský sa pobil s Derickom Brassardom z Columbusu. Bola to jeho prvá skutočná bitke v NHL. Tomáš Tatar bol povolaný do prvého tímu, no ďalší štart v profilige si nepripísal. Liga oznámila, že Winter Classic v roku 2013 bude hostiť Michiganský štadión, na ktorom sa malo rekordné množstvo ľudí zúčastniť duelu medzi Detroitom a Torontom. Diváci na troch štadiónoch videli vyraďovanie čísiel. Takéhoto ocenenia sa dočkali Mats Sundin (Toronto), Jeremy Roenick (Phoenix) a Al MacInnis (Calgary).

MAREC

Ďalšie trénerská zmena nastala v Toronte, ktorá vyhodila Rona Wilsona a nahradilo ho Randym Carlyleom. Odchod z New Yorku Rangers zažil Sean Avery, ktorý začal uvažovať o konci hokejovej kariéry. Koncom mesiaca o pozíciu generálneho manažéra Canadiens prišiel Pierre Gauthier. Prišlo aj k pár návratom. Do NHL sa vrátil Alex Radulov a do akcie sa po dlhej absencii vrátil Sidney Crosby. Teemu Selanne sa stal najproduktívnejším Fínom v histórii a Martin Brodeur vyhral už svoj 650. duel v NHL. Pocty sa vo Philadelphii dočkal Mark Howe, ktorého dvojku vyradili z používania. Marián Hossa sa najskôr dostal na tretie miesto v historickom bodovaní Slovákov a potom oslávil svoj 900. bod v NHL. Jubilea sa dočkal aj Zdeno Chára, ktorý odohral svoj 1000. duel v NHL. Kým Jaroslav Halák sa stal treťou hviezdou týždňa, nepotešila informácie, že pre Andreja Meszároša sa pre zranenie a operáciu chrbta základná časť skončila.

APRÍL

S aprílom prišlo aj play-off, do ktorého sa z z Východnej konferencie postúpili: Rangers, Boston, Florida, Pittsburgh, Philadelphia, New Jersey, Washington a Ottawa. Zo západnej si v ňom zahrali: Vancouver, St. Louis, Phoenix, Nashville, Detroit, Chicago, San Jose a Los Angeles. Prezidentovu trofej získali Canucks. Edmonton vyhrali opäť draftovú lotériu – po tretí raz v rade. V druhom kole play-off boli potom dvojice nasledovné: Phoenix a Nashvillu, St. Louis a Los Angeles (západ), Rangers a Capitals, Flyers a Devils (východ). Flames po základnej časti ukončili spoluprácu s trénerom Brentom Sutterom. Marián Gáborík po tretí raz v kariére dosiahol na hranicu 40. gólov v jednej sezóne a Jaroslav Halák si spolu s Brianom Elliotom zaistil zisk William Jennings Trophy. Najproduktívnejším Slovákom základnej časti bol Marián Hossa. Ten v treťom zápase série prvého kola play-off proti Phoenixu utrpel otras mozgu po zákroku Raffiho Torresa. Ten bol neskôr suspendovaný na 25 zápasov. Zranenie v play-off utrpel aj Halák, ktorý si poranil členok a sezóna preňho tiež skončila. Chára sa dostal do nominácie na Norris Trophy a v mesiaci sa stal aj druhou hviezdou týždňa.

MÁJ

V máji spoznal Montreal meno svojho nového generálneho manažéra Nestál sa ním Patrick Roy, ale Marc Bergevin. Torres podal odvolanie proti vysokému trestu a NHL schválila predaj St. Louis do rúk Toma Stillmana. Bob Hartley sa stal novým trénerom Calgary a s kariérami sa rozlúčili Sean Avery a Nicklas Lidstrom. Do akcie sa vrátil Andrej Meszároš, ktorý však Philadelphii k postupu cez New Jersey nepomohol. V play-off sa do konferenčného finále dostali Rangers a Devils vo Východnej konferencii, resp. Coyotes a Kings v Západnej konferencii. Vo finále sa potom stretli „diabli“ s „kráľmi“. Po šiestich rokoch tak vo finále chýbal Slovák.

JÚN

Tim Thomas v júni oznámil, že si dá na rok od hokeja pauzu. Kariéru ukončil Ian Laperriere. Ken Hitchcock predlžil zmluvu s Blues a tri tímy najali do svojich radov nových trénerov – Canadiens vsadili na Michela Therriena, Capitals na Adama Oatesa a Oilers na Ralpha Kruegera. Prvý Stanley Cup vo svojej histórii získali Kings a z Conn Smythe Trophy mal radosť Jonathan Quick. Ten následne podpísal novú desaťročnú zmluvu. Hneď v úvode mesiaca Rangers oznámili, že Gáborík dohrával play-off zranený a pre operáciu ramena vynechá polroka. Zdeno Chára na si z Las Vegas Norris Trophy neodniesol, neskôr ho potešil aspoň Zlatý puk pre najlepšieho slovenského hokejistu sezóny. Najužitočnejším hráčom sezóny sa stal Jevgenij Malkin, brankárom Henrik Lundqvist a obrancom Erik Karlsson, ktorý následne podpísal sedemročnú zmluvu s Ottawou. Slováci boli ocenení aspoň formou účasti v druhom All-Star tíme. Dostali sa doňho Chára a Gáborík. Koncom mesiaca bol do New Yorku Islanders vymenený Ľubomír Višňovský. Tento ťah Anaheimu ho nepotešil. Sťahoval sa aj Jordan Staal, ktorý sa pripojil k bratovi v Caroline. Na drafte bol jednotkou Jakupov, slovenské meno nebolo počuť.

JÚL

Torres s odvolaním uspel a v júli mu NHL znížila suspendáciu o štyri stretnutia. Crosby podpísal nový 12-ročný kontrakt a nové zmluvy podpísali aj Martin Brodeur, Teemu Selanne ši tréner Claude Bostonu Julien. Kariéru ukončil Steve Staios a nové pôsobiská spoznali Rick Nash, ktorý bol vymenený do Rangers, a Ryan Suter so Zachom Parisem, ktorí posilnili ako voľní hráči Minnesotu. Ošial nastal aj v los Angeles, kde po triumfe v Stanley Cupe redali 15 000 permanentiek. NHL v rámci kolektívnych jednaní predložila prvý návrh kolektívnej zmluvy. Višňovský požiadal o arbitráž a Marek Tvrdoň podpísal nováčikovskú zmluvu s Red Wings.

AUGUST

Hrdina play-off Jonathan Quick podstúpil operáciu chrbta a operácia postihla aj Andreja Meszároša, ktorý si počas letnej prípravy zranil achilovku. Peter Laviolette predĺžil zmluvu s Flyers. NHLPA predložila svoj protinávrh kolektívnej zmluvy, no ani ten sa opačnej strane nepozdával. Do Európy sa rozhodol vrátiť Jaroslav Janus, kým Tomáš Jurčo podpísal nováčikovskú zmluvu s Red Wings. Ľubomír Višňovský sa zase dozvedel, že na arbitráž poputuje v septembri.

SEPTEMBER

Jamison zaistil potrebné financie na kúpu Coyotes, ktorých následne potešil Shane Doan. Ten ukončil špekulácie a predlžil s tímom zmluvu. Najmladším kapitánom histórie sa stal švédsky útočník Gabriel Landeskog z Colorada. 15. september bol v znamení vypršania kolektívnej zmluvy a vyhlásenia výluky. Následne začali prví hráči odchádzať do Európy a medzi nimi boli aj Slováci – Višňovský a Andrej Sekera posilnili Slovan a Tomáš Tatar si zahral za Piešťany, kým sa nezačala sezóna v AHL. Višňovský na arbitráži neuspel.

OKTÓBER

Október nepriniesol skoro žiaden pokrok v kolektívnych rokovaniach. John Davidson rezignoval na svoj post prezidenta St. Louis a stal sa novým prezidentom Columbusu. Kariéru ukončili skúsení brankári Vesa Toskala a Dominik Hašek, ale aj 23-ročný útočník Brett MacLean, ktorému v pokračovaní kariéry zabránili zdravotné problémy. Islanders oznámili, že od roku 2015 budú hrávať v Brooklyne. Sieň slávy amerického hokeja posilnili Mike Modano, Lou Lamoriello a Ed Olczyk. Ďalší Slováci posilni európske celky – Zdeno Chára HC Lev Praha, Jurčina český Chomutov a Tomáš Kopecký trenčiansku Duklu. Krátko na to ju pre zranenie opustil.

NOVEMBER

NHL počas novembra zrušila zápas Winter Classic a hoci rokovania pravidelne prebiehali, priniesli len minimálny pokrok. To si nakoniec vyžiadalo aj zrušenie zápasu hviezd a koncom mesiaca aj neúspešné zapojenie mediátorov. Hokejová sieň slávy sa rozrástla o štyroch nových členov. Boli do nej uvedení Joe Sakic, Pavel Bure, Mats Sundin a Adam Oates. Pascal Leclaire, Jaroslav Špaček a Mark Parrish zase oznámili ukončenie kariéry. Michal Handzuš počas novembra posilnil Banskú Bystricu a Jaroslav Halák odchytal jeden duel v druhej najvyššej súťaži v Nemecku.

DECEMBER

Počiatok decembra priniesol nádej v pokrok v kolektívnych rokovaniach, no tá skoro stroskotala a dokonca hráči hlasovali o decertifikácii NHLPA. Pozitívnu správu sa dozvedeli priaznivci Minnesoty – Pierre-Marc Bouchard, ktorého trápia následky otrasu mozgu, začal s tréningom. 20. výročia založenia oslávili Panthers a Ducks. Jurčina skončil svoje dobrodružstvu v Chomutove a zo zámoria prichádzali dobré správy o dvoch zranených Slovákoch - Hossa dostal od doktorov zelenú a Meszároš je len krok od plného zotavenia.

A čo nám prinesie rok 2013? Nechajme sa prekvapiť, no verme, že sa v ňom dočkáme aj bojov o Stanley Cup. A vám, verným návštevníkom SlovakNHL.sk, prajeme všetko len to najlepšie!



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
NHL zverejnila finalistov na Vezinovu trofejFehérváry bol najproduktívnejším hráčom Capitals v play-off. A neviedol tím len v tom Toronto si upísalo aktuálneho šampióna KHL. Zmluva začne platiť okamžitePotvrdené: Obranu reprezentácie je pripravená posilniť slovenská hviezda z NHL Hviezdy sezóny: Slafkovský je jasný, v top 3 sa tlačia až štyria hráči!Z NHL je voľná ďalšia posila Slovenska, ale z nižšej AHL nie Slovenským brankárom vstup do finále konferencie nevyšiel. Z výhier sa tešili útočníciŠtyri hviezdy, ktoré by si mal zacieliť v lete Utah Nepríjemné: Ruský útočník musel ísť do nemocnice po delovke spoluhráča!Na toto u neho zvyknutí nie sme: Ovečkin takúto sériu play-off ešte nikdy nezažil! Bude Toronto v zápase o prežitie bez Matthewsa?Canucks sa museli obrátiť na brankársku trojku! Nečakaný debut Lotyša, vzácny zápis do histórieRed Wings si upísali výber z druhého kola minuloročného draftuFehérváry hviezdou duelu, ale Capitals vypadli. Ďalšie tímy majú postupový mečbal Mešár je pozadu: Nehovorím, že sa do NHL nedostane, ale má problém, tvrdí expert Expert považuje Slafkovského sa nedotknuteľného. S Montrealom spája útočné hviezdyČernák nepoľavil v dôraze: Viedol zápas, vedie ligu a je už pred Hossom + videoPotenciálne posily Slovenska si sezónu v AHL predlžujú. O osude jednej z nich sa rozhodne dnes Repčík skóroval a jeho tím je opäť bližšie k finále! + video Špičkový turnaj v Česku: Súper Slovenska v skupine sa teší na veľkú posilu z NHLZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies