Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 04.
kurzy
01:00info
FLA
TBL
NHL live
03:30info
VGK
DAL
NHL live
30. 04.
kurzy
01:00info
BOS
TOR
NHL live
01:30info
CAR
NYI
03:30info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Ako vznikli názvy tímov NHL?

V NHL pôsobilo a pôsobí veľa tímov so zaujímavými menami. Vznik niektorých si vieme domyslieť, no za niektorými stoja zaujímavé príbehy. Ako vznikli názvy súčasných tímov NHL? To si povieme v tomto článku.

Anaheim Ducks
Tím z Kalifornie sa dostal do NHL v roku 1993 a jeho vlastníkom bola spoločnosť Walt Disney. Názov Mighty Ducks dostal tím podľa rovnomenného názvu filmu „The Mighty Ducks“. Tím zmenil logo a názov skrátil len na Ducks keď v roku 2005 spoločnosť tím predala inému vlastníkovi.

Boston Bruins
Keď vlastník obchodov s potravinami Charles Adams založil v Bostone hokejový klub požiadal generálneho manažéra Arta Rossa aby vymyslel nejaký názov, ktorý bude vyjadrovať nejaké neskrotné zviera, obratné, rýchle a prefíkané. Nakoniec prišiel Ross s názvom „Bruins“, čo je staré anglické slovo pre hnedé medvede z ľudových rozprávok. Farby tímu, hnedá a žltá, boli rovnaké ako farby potravinárskej spoločnosti.

Buffalo Sabres
Buffalo začalo hrávať v NHL od roku 1970 a jeho majitelia Seymour Knox III a Northrup Knox chceli, aby bol názov tímu jedinečný. Po verejnej súťaži sa rozhodli pre „Sabres“ (šable). Podľa Seymora je šabľa zbraňou vodcu a je to zbraň rovnako rýchla a silná na obranu ako aj na útok.

Calgary Flames
Flames hrávali NHL v rokoch 1970 až 1982 v Atlante a názov tímu referoval o vypálení mesta počas občianskej vojny. Keď sa tím presťahoval do Calgary, nový vlastník tímu Nelson Skalbania sa rozhodol, že názov tímu „Flames“ ponechá a bude výborný pre ropné mesto. V logu nahradil horiace písmena A horiacim písmenom C.

Carolina Hurricanes
V roku 1997 sa Hartford Whalers sťahovali do Caroliny a majiteľ tímu Peter Karmanos, Jr. sa rozhodol pre zmenu názvu. Použil názov hurikán, ktorý referoval o ich častom výskyte v oblasti.

Chicago Blackhawks
Veterán z 1. svetovej vojny a kávový magnát Frederic McLaughlin bol majiteľom tímu v roku 1926, keď hral svoju prvú sezónu v NHL. Svoj tím pomenoval po 86. pechote v ktorej slúžil počas vojny. Black Hawk Division bola pomenovaná podľa vodcu indiánskeho kmeňa, ktorý bojoval proti armáde z Illinois. V roku 1986 bol názov Chicago Black Hawks zmenený na Blackhawks.

Colorado Avalanche
Pôvodný klub z NHL Colorado Rockies bol presťahovaný do New Jersey a keď sa tím z Quebecu presťahoval do Denveru mesto dostalo opäť šancu hrať v NHL. Bola vyhlásená verejná súťaž na názov tímu a spomedzi názvov ako Black Bears, Outlaws, Storm, Wranglers, Renegades, Rapids a Cougars nakoniec zvíťazilo pomenovanie „Avalanche“ (lavína). Hokej je ťažká drsná hra a lavína je niečo, čo tento šport môže pripomínať. Logo so špicatým „A“ reprezentuje coloradské pohorie Skalnaté vrchy.

Columbus Blue Jackets
Keď bola vyhlásená verejná súťaž na názov tímu NHL spomedzi vyše 14 000 návrhov sa rozhodovalo medzi Blue Jackes a Justice. Nakoniec sa tím pomenoval Blue Jackets na počesť civilnej vojny v Ohiu, ktorej vojaci nosili modré uniformy.

Dallas Stars
Pôvodný tím z Minnesoty s názvom North Stars, ktorý svoj názov dostal podľa sloganu „Etoile du Nord“ (hviezdy severu) sa sťahoval do Dallasu Tím z Texasu ostal „hviezdny“ a slovíčko „north“ sa proste vynechalo.

Detroit Red Wings
James Norris kúpil tím Detroit Falcons v roku 1932 a rozhodol sa ho pomenovať po tíme, ktorý svojho času pôsobil v Montreale, Montreal Winged Wheelers. Okrídlené koleso malo reprezentovať automobilový priemysel, ktorý je typický pre mesto Detroit.

Edmonton Oilers
Pôvodný vlastník Bill Hunter vlastnil juniorský klub Oil Kings a keď zakladal tím WHA dal mu meno Oilers (oil – ropný). Tento názov ostal tímu aj keď sa pripojil k národnej hokejovej lige. Edmonton je hlavným mestom Alberty a kanadským „hlavným“ ropným mestom.

Florida Panthers
Majiteľ Wayne Huizenaga chcel pri vytvorení nového tímu na Floride poukázať na ohrozený druh mačkovitej šelmy typickej pre oblasť a taktiež sa na adresu názvu tímu vyjadril: „Panter je najrýchlejšie útočiaca mačkovitá šelma a presne takýto chce byť náš tím na ľade.“

Los Angeles Kings
Los Angeles Monarchs hral v Pacific Coast Hockey League a keď majiteľ novovytvoreného klubu NHL Jack Kent Cooke vyberal názov, chcel ostať pri vznešenom kráľovskom názve. Z verejnej súťaže bol vybratý názov „Kings“ (králi) a farby tímu prebral od basketbalového tímu LA Lakers, ktorý vlastnil v minulosti.

Minnesota Wild
Názov Wild bol vybratý taktiež z verejnej súťaže, kde sa okrem iných vyskytli aj názvy Blue Ox, Northern Lights, Voyageurs, White Bears, a Freeze. Názov Wild charakterizuje prírodu a divoké voľne žijúce zvieratá v tunajších lesoch.

Montreal Canadiens
V roku 1909 John Ambrose O’Brien zakladal kanadský hokejový klub a nazval ho jednoducho „Canadiens“ (Kanaďania) a mal charakterizovať frankofónnych hokejistov, ktorým sa hovorilo „The Habs“ alebo „Les Habs“, čo je skratkou od „Les Habitants.” Písmeno H v logu značí slovo hokej a nie prezývku tímu ako sa niektorí domnievajú.

Nashville Predators
Názov tímu bol vybratý na základe nálezu šabľo-zubého tigra, ktorého kosti sa našli v roku 1971. Taktiež logo charakterizuje túto mačkovitú šelmu. Keď bola vyhlásená verejná súťaž na výber boli tri názvy: Ice Tigers, Fury a Attack. Majiteľ Craig Leipold dodal do hlasovania vlastný návrh, Predators, a ten bol nakoniec najúspešnejší.

New Jersey Devils
Keď sa v roku 1982 tím NHL Colorado Rockies presťahoval do New Jersey, bolo potrebné vybrať nový názov. Medzi možnosťami boli mená ako Americans, Blades, Coastals, Colonials, Gulls, Jaguars, Meadowlanders a Meadowlarks. Nakoniec vyhral názov Devils, ktorý pochádzal z miestnych legiend a označoval starodávne monštrum z lesov, u miestnych známe ako Jersey Devil.

New York Islanders
Keď do mesta New York prišiel tím hrajúci Major League Baseball, názov Islanders skončil v hlasovaní až tretí. O 11 rokov neskôr, keď sa vyberal názov pre hokejový tím, názov Islanders vyhral a reprezentuje miesto domovskej arény Islanders, ktorá sa nachádza na ostrove Long Island.

New York Rangers
V roku 1925 keď sa New York Americans pripojili k NHL, majiteľ Madison Square Garden, Tex Rickard, kde mal nový tím hrať domáce zápasy chcel nový vlastný názov tímu a nazval ho Tex’s Rangers, čo bol názov policajných síl založených v Texase v 30. rokoch 19. storočia. Oficiálnym názvom tímu sa potom stal názov Rangers.

Ottawa Senators
Pôvodný tím Sens založený v roku 1883 získal 11 Stanley Cup-ov. Keď sa po takmer 60-ročnej odmlke vrátila NHL do hlavného mesta Kanady, názov Senators bol jednoznačná voľba. Názov Senators je odvodený od národného senátu, ktorý v hlavnom meste pôsobí.

Philadephia Flyers
V roku 1966 Ed Snider, majiteľ tímu, spustil verejnú súťaž o názov tímu. Prvou cenou bol farebný televízor a taktiež lístky na dve sezóny pre prvé, druhé a tretie miesto. Vyhralo pomenovanie Flyers, ktoré navrhla Edova sestra. Názov Flyers v skutočnosti nereferuje o ničom, bol vybratý preto, že spojený názov Philadelphia Flyers dobre zneje.

Phoenix Coyotes
Keď sa v roku 1996 sťahoval tím Winnipeg Jets do Phoenixu v Arizone trebalo vymyslieť výstižnejší názov pre "tím z púšte". Vo verejnej súťaži vyhralo pomenovanie Coyotes. Pes kojot je najčastejšie vyskytujúcou sa šelmou v Arizone. Druhé miesto v ankete obsadili Scorpions, živočíchy v arizonských pustatinách veľmi rozšírené.

Pittsburg Penguins
Civic Arena, pôvodná aréna Penguins, mala prezývku The Big Igloo (veľké iglu). Hokejisti hrajúci v „iglu“ sa preto budú volať Penguins (tučniaci).

San Jose Sharks
Aj v prípade tímu zo San Jose sa pri výbere názvu vyhlásila verejná súťaž. Tú vyhral názov Blades, ale bol zamietnutý kvôli nadväznosti na miestny gang. Keď bol vybratý názov Sharks, 7 druhov žralokov dostalo domov na pobreží Tichého oceánu v časti The Red Triangle.

St. Louis Blues
Pomenovanie tímu je podľa pesničky interpreta W.C. Handy s názvom „St. Louis Blues“ a vybral ho vtedajší majiteľ tímu Sid Saloman Jr.. Zvažovali sa ešte názvy Mercury a Apollo.

Tampa Bay Lightning
Prezident Phil Esposito vybral názov Lighting podľa prírodného úkazu na oblohe vyskytujúceho sa na Floride najviac na svete. Taktiež názov Lightning (blesk) mal značiť rýchlu hokejovú akciu.

Toronto Maple Leafs
V meste Toronto exitovalo viacero hokejových tímov, napr. Toronto Arenas alebo St. Patricks. Pomenovanie Maple Leafs si vybral majiteľ tímu Conn Smythe z dvoch dôvodov. Prvým bol ten, že v prvej svetovej vojne bojoval v regimente s názvom Maple Leaf (javorový list) a druhým to, že v meste Toronto už raz existoval tím s názvom Toronto East Maple Leaves.

Vancouver Canucks
Názov „Canucks“ je slangové pomenovanie rodeného Kanaďana a taktiež Johnny Canuck bol politická karikatúra z roku 1869. Známejší sa ale stal počas druhej svetovej vojny, keď bola vydaná kniha, v ktorej bojoval proti Adolfovi Hitlerovi. Jeho podobizeň bola alternatívnym logom klubu.

Washington Capitals
Capital city znamená v angličtine hlavné mesto a dať názov hokejovému tímu z hlavného mesta USA preto nebolo veľmi náročné.

Winnipeg Jets
Vtedajšiemu majiteľovi, Benovi Hatskinsovi, sa tak páčil názov Jets, že požiadal svojho kamaráta, Sonnyho Werblina, majiteľa klubu New York Jets z národnej futbalovej ligy, aby mu dovolil použiť ho aj pre svoj tím. Názov taktiež symbolizuje kanadské letecké sily.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
NHL zverejnila finalistov na Vezinovu trofejFehérváry bol najproduktívnejším hráčom Capitals v play-off. A neviedol tím len v tom Toronto si upísalo aktuálneho šampióna KHL. Zmluva začne platiť okamžitePotvrdené: Obranu reprezentácie je pripravená posilniť slovenská hviezda z NHL Hviezdy sezóny: Slafkovský je jasný, v top 3 sa tlačia až štyria hráči!Z NHL je voľná ďalšia posila Slovenska, ale z nižšej AHL nie Slovenským brankárom vstup do finále konferencie nevyšiel. Z výhier sa tešili útočníciŠtyri hviezdy, ktoré by si mal zacieliť v lete Utah Nepríjemné: Ruský útočník musel ísť do nemocnice po delovke spoluhráča!Na toto u neho zvyknutí nie sme: Ovečkin takúto sériu play-off ešte nikdy nezažil! Bude Toronto v zápase o prežitie bez Matthewsa?Canucks sa museli obrátiť na brankársku trojku! Nečakaný debut Lotyša, vzácny zápis do histórieRed Wings si upísali výber z druhého kola minuloročného draftuFehérváry hviezdou duelu, ale Capitals vypadli. Ďalšie tímy majú postupový mečbal Mešár je pozadu: Nehovorím, že sa do NHL nedostane, ale má problém, tvrdí expert Expert považuje Slafkovského sa nedotknuteľného. S Montrealom spája útočné hviezdyČernák nepoľavil v dôraze: Viedol zápas, vedie ligu a je už pred Hossom + videoPotenciálne posily Slovenska si sezónu v AHL predlžujú. O osude jednej z nich sa rozhodne dnes Repčík skóroval a jeho tím je opäť bližšie k finále! + video Špičkový turnaj v Česku: Súper Slovenska v skupine sa teší na veľkú posilu z NHLZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies