Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 04.
kurzy
01:00info
FLA
TBL
NHL live
03:30info
VGK
DAL
NHL live
30. 04.
kurzy
01:00info
BOS
TOR
NHL live
01:30info
CAR
NYI
03:30info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

V utorok odštartuje 96. ročník NHL (preview)

V utorok odštartuje 96. ročník NHL, ktorý so sebou prináša niekoľko podstatných zmien. Snáď tou najväčšou je nový štvordivízny formát. Aj napriek tomu však niektoré veci zostávajú nezmenené – tímy sa vytrvalo pobijú o Stanleyho pohár.

Práve jeho zisk bude obhajovať Chicago Blackhawks ktoré vlani siahlo aj na Prezidentovu trofej. K nemu sa pridajú aj iní kandidáti a niektoré tímy by zase chceli prekvapiť. Šesť tímov začne svoju púť už v prvý októbrový deň, kedy Chicago hostí Washington, Montreal sa stretne s Torontom a Edmonton privíta Winnipeg. Nikdy predtým ročník nezačal skôr.

Nové zloženie konferencií

V novej sezóne sa bude zabúdať na starý systém dvoch konferencií, v ktorých boli tri päťčlenné divízie. Od tohto roku budú Západná i Východná konferencia obsahovať len po dve divízie, pričom na „východe“ bude pôsobiť 16 tímov. Názvy troch divízií sa ponechali – Pacifická, Centrálna a Atlantická, no na jedno meno si treba zvykať – Metropolitná.

Nové konferencie viedli aj k preskupeniu tímov. Winnipeg Jets sa konečne nachádza v Západnej konferencii a z nej odišli Columbus a Detroit. Kým Red Wings skončili v Atlantickej divízii, Blue Jackets budú súčasťou Metropolitnej.

Článok pokračuje pod reklamou

S týmito krokmi súvisia aj zmeny v rozpise. Od tejto sezóny sa každý s každým stretne minimálne dvakrát, takže v každej z 30 arén v priebehu sezóny uvidia diváci všetkých 30 tímov. Samozrejme, najčastejšie sa budú stretávať tímy z jednej divízie.

Západná konferencia Východná konferencia
Pacifická div. Centrálna div Atlantická div. Metropolitná div.
Anaheim Chicago Boston Carolina
Calgary Colorado Buffalo Columbus
Edmonton Dallas Detroit New Jersey
Los Angeles Minnesota Florida NY Islanders
Phoenix Nashville Montreal NY Rangers
San Jose St. Louis Ottawa Philadelphia
Vancouver Winnipeg Tampa Bay Pittsburgh
- - Toronto Washington

Olympiáda a zápasy pod holým nebom

Rok 2014 je olympijský a v ruskom Soči sa uskutoční aj hokejový turnaj, ktorého sa po vzájomnej dohode NHL, IIHF a MOV zúčastnia aj hráči NHL. Preto v období od 9. do 26. februára nastane v NHL prestávka a neodohrá sa exhibičný duel hviezd.

Ligu však budú čakať zápasy, ktoré fanúšikom vynahradia prestávku, absenciu zápasu hviezd i minuloročnú výluku. Okrem tradičného duelu Winter Classic, v ktorom si na Nový rok zmerajú sily Detroit a Toronto, sa uskutoční aj ďalších päť duelov pod holým nebom.

Tzv. Štadiónová séria zavíta do Los Angeles, New Yorku a Chicaga. V Kalifornii si v rámci nej zmerajú sily Kings a Ducks, kým vo „veľkom jablku“ vyzvú Rangers najskôr Devils a potom Islanders. Štvrtý duel sa odohrá medzi Blackhawks a Penguins. Jeden duel sa odohrá aj v Kanade, kde však už v rámci Herritage Classic odohrajú atraktívny duel Vancouver a Ottawa.

Zmeny v pravidlách

Okrem toho, že sa tímy museli po poslednej výluke popasovať s rozpočtom, ktorý bol znížený na úroveň 64,3 milióna amerických dolárov, ich hráči sa budú vyrovnávať s viacerými zmenami pravidiel.

Hráči po novom dostanú dvojminútový trest, ak nebudú mať dres pripnutý k nohaviciam, čo najviac nevyhovovalo Alexovi Ovečkinovi. Takisto hráč, ktorý si behom bitky sám dá dole prilbu, dostane menší trest za nešportové správanie.

Na zmeny si musia zvykať aj brankári, ktorí budú chytávať v plytších bránkach. Najpodstatnejšia však pre nich bola zmena výstroja – betóny boli skrátene, aby sa pomohlo zvýšiť počet strelených gólov. K vyššej bezpečnosti má prispieť nové hybridné zakázané uvoľnenie.

Zmeny tímov

Zmeny priniesli aj jednotlivé tímy. Teraz nemyslíme zmeny v zostavách, ale skôr ich vizuálnu stránku. Najväčšiu zmenu podstúpil Dallas Stars, ktorý zmenil aj logo, dresy i farebnú kombináciu. Iné tímy sa zamerali len na zmeny dresov.

Modernizovať svoje uniformy sa rozhodli Carolina a San Jose. Minnesota úplne zmenila svoje dresy pre zápasy na ľadoch súperov, kým Buffalo a Calgary pridali do svojej sady nové alternatívne dresy. Anaheim zase avizoval, že v niektorých zápasoch využije svoje dresy z inauguračnej sezóny 1993/94.

Favoriti a ousideri

Odhadnúť hneď pred sezónou hlavného favorita na titul býva v ostatných rokov veľký problém, no zo Západnej konferencie ním určite bude Chicago. Veľké očakávania sa však vkladajú aj do St. Louis, kalifornských tímov či Minnesoty. Do play-off by mohol konečne postúpiť Edmonton, ktorý už viac nechce byť medzi outsidermi. Medzi nich by sa na „západe“ mali zaradiť Calgary a Winnipeg.

Vo Východnej konferencii sa očakáva, že sa do play-off dostane Detroit, no ten v novej konferencii nebude tým hlavným favoritom. Medzi nich treba zaradiť predovšetkým Pittsburgh a Boston. Nádejne vyzerajú aj Washington, Rangers, Islanders, Ottawa či Montreal. Otázne je, ako dopadne Columbus, ktorý v skrátenej sezóne útočil na play-off. Veľa sa nečaká od Buffala, Floridy či New Jersey.

Začínajúci a končiaci

Draftová jednotka Nathan McKinnon zostane v Colorade a v novom ročníku sa dočkáme aj iných nových hráčov. Viacerí mladíci sú zase odhodlaní dostať sa konečne medzi elitu NHL. Niektorí hráči sú však už na sklonku svojich kariér a táto sezóna by mohla byť poslednou pre viacerých z nich. K tým najvýznamnejším patria Jaromír Jágr, ktorý skúsi šťastie v New Jersey, Teemu Selanne, ktorý zostal verný Anaheimu, a Martin Brodeur, ktorý za celú kariéru pôsobisko nemenil. Prví dvaja viac-menej povedali, že sa jedná o ich posednú sezónu, kým Brodeur to viackrát naznačil. Iný veterán, brankár Tim Thomas, pre zmenu skúsi po roku návrat do ligy v drese Floridy.

Slováci v NHL

Tento rok dôjde k skutočnosti, ktorú sme v ostatných rokoch nemohli konštatovať – počet Slovákov v NHL sa oproti minulej sezóne zvýši. Kým vlani boli pri otvorení sezóny na súpiskách desiati Slováci, tento rok ich je 12. A to aj vďaka Tomášovi Tatarovi (Detroit) a Richardovi Pánikovi (Tampa Bay), ktorí si vybojovali miesto v prvých tímoch.

Počas sezóny sa však tento počet mohol ešte zvýšiť. Na svoju šancu budú netrpezlivo čakať predovšetkým obranca Martin Marinčin (Edmonton) a útočník Marek Hrivík (NY Rangers), ktorí podali počas kempu veľmi dobré výkony. V prípade väčšej maródky by si v NHL mohol zahrať trebárs i Tomáš Jurčo (Detroit).

Na zmeny u hráčov si netreba zvykať dlho. Dres zmenil počas leta len obranca Andrej Sekera, ktorého Buffalo vymenilo do Caroliny Hurricanes. Prvý plný ročník v Columbuse zase čaká Mariána Gáboríka, rovnako ako aj Michala Handzuša v Chicagu.

5 otázok pred sezónou

1) Pomôžu menšie betóny k viacerými stobodovým hráčom?
2) Odchytá Cory Schneider viac zápasov ako Martin Brodeur?
3) Ukončí Edmonton čakanie na účasť v play-off?
4) Ako dopadne návrat Tima Thomasa?
5) Podarí sa Blackhawks zopakovať úspech zo skrátenej sezóny?

NHL v TV

Aj zápasy sezóny 2013/14 sa budú dať už tradične sledovať na obrazovkách televízie Nova Sport, ktorá prináša veľmi bohatý balík priamych prenosov. Na ESPN America sa už sústrediť netreba, pretože stanica ukončila svoje vysielanie. Novinkou však budú prenosy na Slovak Sport 3.

Nezabudnite, že dnes začína aj tipovacia súťaž.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Fehérváry bol najproduktívnejším hráčom Capitals v play-off. A neviedol tím len v tom Toronto si upísalo aktuálneho šampióna KHL. Zmluva začne platiť okamžitePotvrdené: Obranu reprezentácie je pripravená posilniť slovenská hviezda z NHL Hviezdy sezóny: Slafkovský je jasný, v top 3 sa tlačia až štyria hráči!Z NHL je voľná ďalšia posila Slovenska, ale z nižšej AHL nie Slovenským brankárom vstup do finále konferencie nevyšiel. Z výhier sa tešili útočníciŠtyri hviezdy, ktoré by si mal zacieliť v lete Utah Nepríjemné: Ruský útočník musel ísť do nemocnice po delovke spoluhráča!Na toto u neho zvyknutí nie sme: Ovečkin takúto sériu play-off ešte nikdy nezažil! Bude Toronto v zápase o prežitie bez Matthewsa?Canucks sa museli obrátiť na brankársku trojku! Nečakaný debut Lotyša, vzácny zápis do histórieRed Wings si upísali výber z druhého kola minuloročného draftuFehérváry hviezdou duelu, ale Capitals vypadli. Ďalšie tímy majú postupový mečbal Mešár je pozadu: Nehovorím, že sa do NHL nedostane, ale má problém, tvrdí expert Expert považuje Slafkovského sa nedotknuteľného. S Montrealom spája útočné hviezdyČernák nepoľavil v dôraze: Viedol zápas, vedie ligu a je už pred Hossom + videoPotenciálne posily Slovenska si sezónu v AHL predlžujú. O osude jednej z nich sa rozhodne dnes Repčík skóroval a jeho tím je opäť bližšie k finále! + video Špičkový turnaj v Česku: Súper Slovenska v skupine sa teší na veľkú posilu z NHLNylander sa vrátil do akcie, ale zápas nedohral Matthews Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies