Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
po 1. tr.
VGK
0
DAL
0
04. 05.
kurzy
02:00info
BOS
TOR
NHL live
05. 05.
kurzy
Žiadne zápasy
«

Slováci v NHL

Známe neznáme Bironovo pravidlo

Keď sa medzi fanúšikmi zámorského hokeja spomenie výraz „bironovo pravidlo“, veľa z nich nemá ani poňatie o aké pravidlo sa vlastne jedná. Možno niektorých napadne brankár Philadelphie Martin Biron. Osoba, ktorú jeho meno skutočne napadne, je na najlepšej ceste za poznaním pravidlá, ktoré bolo pomenované práve po tomto kanadskom brankárovi.

Čo majú spoločné Slovák Miroslav Šatan a Martin Biron? Obaja hrali v jednom mužstve v NHL, obaja obliekali dres tímu Buffalo Sabres. Ale ešte niečo ich spája. Ešte predtým ako prejdeme k samotnému bironovemu pravidlu, poďme si pripomenúť jeden starší článok zo SlovakNHL.sk, ktorý sa týkal slovenského útočníka.

Šatan mal v zámorí menší problém s jeho priezviskom. Bez interpunkcie totiž dostaneme meno démonickej postavy – satana. Aj preto sa v databázach niektorých veľkých portálov špecializovaných na NHL nachádza topoľčiansky rodák pod identifikačným číslom 666. A práve tento fakt okrajovo súvisí aj s pravidlom, ku ktorého vysvetleniu sa nezadržateľne blížime.

Bironovo pravidlo vzniklo počas pôsobenia Martina Birona v Buffale. V tom čase obliekal dres Sabres aj Miroslav Šatan, ktorý bol v tom čase ešte medzi domácimi fanúšikmi veľmi obľúbený.

V médiach v tom období prebehli špekulácie, že by Miro chcel obliekať dres s číslom 666 na chrbáte. Tieto špekulácie a chýry boli samozrejme nepravdivé, no v tom čase ešte neexistovalo pravidlo, ktoré by zakazovalo, resp. obmedzovalo použiť trojciferné (ľubovolné) číslo. Nikto ho dovtedy ani nepoužil.

Šatan si toto číslo kľudne v tom čase mohol na chrbát dať, no nie od príchodu talentovaného brankára Martina Birona do NHL. Trochu k vytvoreniu obmedzenia pomohli aj špekulácie okolo Šatana, no najväčšiu zásluhu má na vytvorení tohto pravidla osoba, po ktorej bolo neoficiálne nazvané.

Martin Biron ako jediný hráč v histórii NHL odohral zápas s číslom 00. A už sme tam, kde sme chceli byť. NHL na túto skutočnosť zareagovala obmedzením výberu čísiel v rozpätí od 1 po 98. Gretzkeho číslo 99 je od roku 1999 jediným číslom, ktoré sa na pamiatku najväčšej legendy ľadového hokeja nemôže v NHL používať.

Biron po zavedení tohto pravidla prešiel na netradičné brankárske číslo 43, špekulácie okolo nového čísla Mira Šatana utíchli a on ostal pri svojej 81-ke, ktorú rovnako ako Biron využíva na drese nového klubu. Škoda, že si Šatan tú 666-ku na dres nedal. Pravidlo sa mohlo volať páve po ňom...




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Islanders rozhodli o osude Loua Lamoriella a Patricka RoyaMontreal a Winnipeg si upísali hráčov z posledných dvoch draftov Hurricanes končia zmluvu s ruským útočníkom Dráma až do konca: Jednogólový zápas rozhodol o prvej sérii 2. kola na západe! Poznáme finalistov Jack Adams Award. Sú len zo Západnej konferencieV OHL vyhlásili hráča sezóny. V zámorí bol ocenený aj Filip Mešár Hellebuyck: Asi mi neuveríte, ale takto som to skutočne cítil. Je to srdcervúce Mohli za vyhodenie trénera nahnevaní hráči? Generálny manažér Seattlu reaguje Mohol by Leon Draisaitl skončiť budúci rok v Bostone? NHL ukázala, ako Slafkovský porušil pravidlá. Rozhodcov vyzvala, aby to nabudúce trestali + video Ďalšie posily Slovenska: Zahrali si v tejto sezóne v NHL, teraz si zahrajú aj na MSSlovenský reprezentant hral zápas o prežitie. Mal prsty v dôležitom góle + videoKtoré tri tímy boli v prvom kole play-off NHL najpôsobivejšie? Urban hviezdou zápasu, prvý Slovák postúpil do finále. K postupu aj prispel! Druhé kolo play-off začne už v nedeľu. Boston alebo Toronto budú mať pauzu len deňJe to potvrdené: Hurricanes obnovili spoluprácu so Chicagom Nazbieral 116 bodov: Útok so mnou a Slafkovským by mohol byť veľmi nebezpečný! Déjà vu? Zrazu je tu veľká dráma. Tréner vyzval Pastrňáka k zlepšeniuV AHL začala ďalšia séria. Farma Tampy vyrovnala stav tej svojej Je rozhodnuté: Bude Toronto opäť bojovať o prežitie bez najväčšej hviezdy?Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies