Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
22. 05.
kurzy
02:00info
NYR
FLA
NHL live
23. 05.
kurzy
02:30info
DAL
EDM
«

Slováci v NHL

Uplynulý týždeň v NHL v kocke

Najdôležitejšie udalosti, ktoré sa v National Hockey League udiali za uplynulý týždeň. Rýchlo, prehľadne a len na SlovakNHL.sk.

Pondelok: Nový týždeň sa nám začal nezvyklo – len jedným zápasom. V ňom sa stretli dva kluby zo východnej konferencie – domáca Philadelphia Flyers a hostia z Montrealu, Canadiens. Šťastie sa priklonilo na stranu „Letcov“, keď po výsledku 3:2 zredukovali stav série na 2:1 v ich prospech. Po treťom góle Flyers musel opustiť priestor medzi troma žrďami Carey Price a nahradil ho kto iný ako bratislavský rodák Jaroslav Halák. Bol to pre neho prvý štart v play-off NHL v kariére a po kvalitnom výkone (ani raz už neinkasoval) iste nie posledný.

Utorok: V troch sériách je druhé kolo až moc jednoznačné. Kto by to povedal, že až 3-krát to po výsledkoch svieti stav na zápasy 3:0! Prvým klubom, ktorý sa do tejto pozície dostal je Pittsburgh, ktorý nad New Yorkom Rangers vyhral 5:3 a z asistencie a gólu sa mohol tešiť aj Hossa. Kto by to bol povedal, že Pens v tohtoročnej vyraďovacej časti ešte nepoznajú trpkosť porážky! Druhý držitelia mečbalu sú hráči Dallasu Stars, ktorí potvrdili, že na San Jose majú zatiaľ výborný recept. Stav 2:1 sa síce zrodil až po predĺžení ale to nič nemení na stave série 3:0. No a do tretice tu je séria medzi Detroitom a Coloradom, kde to zas úplne jednoznačne ovládajú „Rudé krídla“. V Denveri vyhrali 4:3 zásluhou dvoch gólov Datsyuka, a jedného Franzena a Zetterberga. Spoznali sme aj mená nominovaných na Hart Trophy, ceny pre najužitočnejšieho hráča. Nominovaní sú dvaja Rusi: Evgeni Malkin z Pittsburghu a Alexander Ovechkin z Washingtonu a jeden Kanaďan: Jarome Iginla z Calgary. Konečné meno držiteľa tejto prestížnej trofeje bude známe 12. júla. Posledná utorková správa prišla s Anaheimu, kde sa vedenie klubu rozhodlo podpísať zmluvu s talentovaným centrom Ryanom Carterom.

Streda: Opäť ďalší brankár sa nám zapísal do histórie slovenského hokeja. Zatiaľ čo prvým mužom, čo sa predstavil v play-off NHL v bránke je Peter Budaj, prvý kto odchytal celý zápas je Jaroslav Halák z Montrealu. Trénerovi Habs Guy Carbonneauovi ani tento taktický ťah nevyšiel, keďže Canadiens opäť prehrali tentokrát 4:2 (posledný presný zásah padol do prázdnej brány, takže Jaro inkasoval 3x) a stav série nabral pre nich už vysoko nebezpečný kurz v podobne mečbalu protivníkov z Philadelphie. Zápas číslo dva už mohol rozhodnúť o prvom postupujúcom do finále konferencie, ale Dallas ešte nedokázal urobiť posledný krok v podobe štvrtej výhry nad San Jose. Stav stretnutia: 1:2, celej série: 3:1 (z pohľadu Stars). A ďalšie ocenenie pozná trojicu, z ktorej jeden sa bude tešiť z jeho víťazstva. Tou trofejou je Jack Adams Award a nominovaní sú: Mike Babcock (Detroitu), Bruce Boudreau (Washingtonu) a Guy Carbonneau (Montrealu).

Štvrtok: Z dvoch odohraných zápasov sme mohli spoznať aj dvoch finalistov konferencie. Stalo sa tak len v jednom prípade. Detroit si do Colorada pripravil všetky zbrane a domácich deklasoval 8:2. Po treťom góle súpera sa z ľadu porúčal Theodore, ale ani Budaj Avs nespasil a za svoj chrbát pustil 5 striel. V drese Red Wings sa hetrikom blysol Švéd Franzen, jeho druhým v kariére a zároveň v tejto sérií. Klub z amerického Denveru teda dostal nepopulárneho kanára, v podobe stavu na zápasy – 4:0 pre Detroit. V druhom zápase si dali lepší pozor hráči z New Yorku Rangers a výhrou 3:0 si predĺžili sezónu. V zápase sa predstavil aj Marián Hossa, ktorý si však pripísal akurát jeden mínusový bod a 20 minútový ice-time. Stav série je teda 3:1 pre Pittsburgh. Z výhry sa asi moc nepotešil útočník Rangers, Avery. Po zápase bol hospitalizovaný potom, čo utrpel poškodenie sleziny. Sezóna sa pre neho skončila

Piatok: S postupujúcim časom síce stále bližšie k rozlúšteniu rébusu, kto nakoniec vyhrá pohár Lorda Stanleyho, ale musíme si pomaly zvyknúť na menšiu frekvenciu zápasov – napríklad v piatok sa odohral iba jeden. Ale o to napínavejší. Dallas mal exkluzívnu príležitosť postúpiť na ľade San Jose, posedný krok však zatiaľ zvládnuť nedokázal. Aj keď už v priebehu zápasu viedol 2:0. Sharks sa však nevzdávali a nielen že dokázali vyrovnať, ešte aj zásluhou Pavelskiho vyhrali 3:2! Stav série tak znížili už na 2:3 z ich pohľadu. Marián Gáborík podstúpil operáciu pravého bedra. Operácia bola vykonaná v coloradskej klinike Steadman Hawkins Clinic, teda v domovine klubu, ktorý Gáboríkovú Minnesotu v prvom kole play-off vyradil 4:2. Svetlo sveta uzrela aj nominácia na Lester B. Pearson Award, ocenenie, ktoré sa udeľuje najlepšiemu hráčovi podľa hráčskej asociácie NHLPA. Nominované sú tie isté mená, ktoré stoja aj pri Hard Trophy, teda Ovechkin, Iginla a Malkin.

Sobota: Ďalší „jednozápasový“ deň. Ale opäť sa tento krát v Montreale, v Bell Centre odohrávala dráma hodná najlepších holywoodskych režisérov. Canadiens v zápase s Philadelphiou boli na koni, ale bojovný výkon Flyers oslavoval úspech v podobe víťazstva 6:4. Tým splnili aj poslednú podmienku na postup do finále konferencie – víťazstvo v štyroch zápasoch. Pre Philadelphiu je to o to radostnejšie pri spomienke na minulú sezónu, v ktorej získali len úbohých 56 bodov a to im stačilo len na posledné miesto v lige. Ďalší mladík má šancu sa dostať do NHL. Tentokrát je ním mladý Švéd Mikael Backlund, ktorý podpísal nováčikovský kontrakt s Calgary Flames.

Nedeľa: Konečne máme jasno, kto bude v konferenčnom finále. Posledné dve miestenky si zabrali hráči Pittsburghu, ktorí porazili New York Rangers a Dallas, ktorý vyradil San Jose. Prvý zápas medzi Pens ich manhattanským súperom bol v znamení slovenskej megahviezdy Mariána Hossu, ktorý stelil hneď dva góly, z toho jeden víťazný v predĺžení a zaslúžene sa stal 2. hviezdou noci v NHL. Tou prvou bol gólman Dallasu Marty Turco, ktorý čelil neuveriteľným 62 strelám a mal 61 úspešných zákrokov. Áno, toto číslo nie je preklep! Vlaste ani niet divu veď v hlavnom meste Texasu sa hral zápas, ktorý mal –teraz sa podržte- 129 minút a 3 sekundy! Je to ôsmy najdlhší duel v histórií NHL. Skončil sa šťastnejšie pre Stars, ktorí výhrou 2:1 a stavom série 4:2 postupujú.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies