Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
07. 05.
kurzy
01:00info
NYR
CAR
NHL live
03:30info
DAL
COL
NHL live
08. 05.
kurzy
01:30info
FLA
BOS
04:00info
VAN
EDM
«

Slováci v NHL

Slováci v NHL: Desať najväčších úspechov dekády

V zámorí sú momentálne veľmi populárne najrôznejšie rebríčky TOP 10 poslednej dekády. My sme si pre vás pripravili prehľad desiatich najväčších úspechov posledného desaťročia týkajúcich sa Slovákov a kanadsko-americkej NHL.

11. Vznikol SlovakNHL.sk (2005)
Povedali sme 10? Jedenásty je taký menej podstatný bonus a netýka sa ani tak priamo slovenských hokejistov v NHL, ako slovenských fanúšikov, ktorí majú od roku 2005 k dispozícii slovenský web o NHL, na ktorom sa môžu stretávať aj v komentároch alebo v komunitnej zóne. Web založil v roku 2005 Jozef Struhár (Hymy) s cieľom pokrývať spravodajstvo o Slovákoch v NHL. Postupne sa z webu stal portál, ktorý sa rovnako intenzívne venuje aj informovaniu o celej NHL a nie je orientovaný len na Slovákov. Veríme, že podobný rebríček budeme môcť zostavovať aj v roku 2019.

A teraz poďme k veci. Vybrané podľa najlepšieho vedomia i svedomia:

10. V NHL hralo takmer 40 Slovákov (2003/2004)
Každý slovenský fanúšik by si želal, aby v NHL hralo viac Slovákov a aby ich viac malo také postavenie ako v ročníku 2003/2004, kedy v lige hralo spolu 37 slovenských hráčov – najviac v histórii. Odvtedy bol však trend zostupný a v tejto sezóne do ligy načrelo len 15 Slovákov, čo predstavuje približne 40 % z pamätného ročníku. V spomínanom ročníku sa zrodilo aj prvé víťazstvo slovenského brankára, ktoré zaknihoval Rastislav Staňa.

Článok pokračuje pod reklamou

9. Zdeno Chára prekonal rekord v tvrdosti strely (2009)
Zdeno Chára vytvoril v montrealskom Zápase hviezd 2009 historický rekord v súťaži o najtvrdšiu strelu, keď pri svojom treťom víťazstve v rade vyslal puk rýchlosťou 105,4 míľ za hodinu (169,6 km/h) a prekonal rekord Al Iafrateho z roku 1993(105,2). Slovenský obranca vystrieľal víťazstvo aj pre nadáciu Right To Play, ktorej účastníci súťaže, ich tímy, NHL a nakoniec aj NHLPA venovali spolu 24 000 amerických dolárov.

8. Gáborík sa stal najvyššie draftovaným Slovákom (2000)
Päť Slovákov bolo dovtedy draftovaných v prvom kole. Ani jeden však nie tak vysoko ako mladý talentovaný Trenčan Marián Gáborík. Toho si Minnesota v roku 2000 vybrala z celkového 3. miesta a pred draftom sa ešte špekulovalo aj o tom, že by si ho z prvého mohol vybrať New York Islanders (Rick DiPietro), či z druhého Atlanta (Dany Heatley). Prvou slovenskou draftovou jednotkou sa nestal, ale k jeho tretej pozícii sa zatiaľ nikto nedokázal priblížiť. Verme, že sa to v budúcnosti niekomu ešte podarí.

7. Marián Hossa zaznamenal v jednej sezóne 100 bodov (2007)
Nemuselo sa to podariť, ale nakoniec sa to podarilo. A tak trošku po menšej dráme. Marián Hossa zaznamenal 100. bod v jednej sezóne v poslednom stretnutí základnej časti, do ktorého vstupoval so ziskom 98 bodov. Magickú hranicu dosiahol v sezóne 2006/2007, kedy obliekal dres Atlanty Thrashers. Stal sa prvým hokejistom tohto klubu a zároveň prvým Slovákom v ére samostatného Slovenska, ktorému sa to podarilo.

6. Peter Šťastný bol určený za najlepšieho európskeho centra histórie NHL (2007)
Bývalý slovenský hokejista a člen Siene slávy Peter Šťastný sa dostal do najlepšej európskej formácie histórie National Hockey League. Legendárny stredný útočník sa v roku 2007 dostal do šestky, ktorú zostavila skupina odborníkov najprestížnejšieho zámorského hokejového magazínu The Hockey News. Bol to nepopierateľne úspech slovenského hokeja. Šťastný sa totiž zaradil medzi takých velikánov akými sú Dominik Hašek, Borje Salming, Nicklas Lidstrom, Jari Kurri a Jaromír Jágr. A o úrovni a postavení The Hockey News písať nemusíme.

5. Miroslav Šatan získal Stanley Cup (2009)
V roku 2009 získal Miroslav Šatan Stanley Cup a stal sa prvým Slovákom, ktorému sa podarilo získať tento prestížny pohár a zároveň aj titul majstra sveta. Od roku 2000 získali Stanley Cup štyria slovenskí hráči (Jiří Bicek, Martin Cibák, Tomáš Kopecký a Šatan), no práve topoľčiansky rodák si ho za svoju bohatú a úspešnú kariéru zaslúžil asi najviac.

4. Pavol Demitra získal Lady Byng Trophy (2000)
Lady Byng Trophy je ocenenie, ktoré sa udeľuje hráčovi, ktorý spĺňa tie najvyššie štandardy džentlmenského a športového prístupu k hokeju. V roku 2000 Asociácia novinárov NHL dospela k názoru, že si ju za uplynulú sezónu zaslúži najviac Pavol Demitra, vtedajší center St. Louis. Demitrovi sa to podarilo ako prvému Slovákovi v histórii a stal sa aj prvým Slovákom v ére samostatnosti, ktorý vyhral niektorú z prestížnych individuálnych ocenení v kanadsko-americkej NHL.

3. Peter Bondra strelil ako prvý Slovák 500 gólov v NHL (2006)
Niekdajší skvelý útočník Peter Bondra si dal pred Vianocami v roku 2006 pekný darček, keď 22. decembra strelil svoj 500. gól v kariére, čím sa stal 37. hráčom, ktorý to dokázal. Nedosiahol ho však v drese Washingtonu, ale Chicaga, ktoré bolo jeho posledným domovom v NHL. Bondra strelil gól v zápase proti Torontu. Autor zlatého gólu z majstrovstiev sveta v roku 2002, ktorý ukončil kariéru s 503 gólmi, je v skupine hráčov, ktorú tvorí momentálne 41 hokejistov.

2. Gáborík zaknihoval 5 gólov a spolu 6 bodov v jenom zápase (2007)
Na taký deň sa nezabúda. 20. december 2007 priniesol niečo mimoriadne nie len slovenským priaznivcom, ale aj hokejovým fanúšikom na celom svete. Marián Gáborík strelil päť gólov a zaznamenal spolu šesť kanadských bodov v zápase proti NY Rangers. Po 11 rokoch dokázal niekto napodobniť Maria Lemieuxa, ktorý v roku 1996 strelil ako posledný hráč päť gólov v normálnom hracom čase. Gáborík sa stal druhým Slovákom po Petrovi Bondrovi (1994), ktorému sa to podarilo.

1. Zdeno Chára získal Norris Trophy (2009)
Zdeno Chára v roku 2009 získal na tretí pokus Norris Trophy (ako druhý Európan), prestížnu cenu pre najlepšieho obrancu sezóny, keď zvíťazil v konkurencii šesťnásobného víťaza ocenenia Nicklasa Lidstroma z Detroitu a mladíka Mikea Greena z Washingtonu, ktorému sa v sezóne podarilo nastrieľať 31 gólov. Slovensko s individuálnou trofejou veľa hráčov nepreslávilo. Chára sa stal iba tretím slovenským držiteľom po Petrovi Šťastnom(1981, Calder Trophy) a Pavlovi Demitrovi(2000, Lady Byng Trophy). Z tejto trojice získal najprestížnejšiu trofej.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Favoriti na Conn Smythe Trophy po prvom kole? Na čele hráči Oilers Formácie Slovenska sú známe: Slafkovský obnovil úspešné trio, Nemec vytvoril hviezdny pár Marner začne premýšľať o budúcnosti s Leafs. Matthews prehovoril o záhadnej absencii Kings sa o trénerovi ešte nerozhodli. V otázke vykúpenia hviezdy však majú jasno! Nezabudnuteľný deň: V Bostone bol pri narodení syna, na Floride skóroval pri výhre + video Nemec bude mať nového trénera. Ten posledný mieri do Kanady Cassidy: Golden Knights sa museli vyrovnať s množstvom zranení Poznáme finalistov na Cenu Willieho O’Reeho New Jersey si upísalo veľkú nádej pre obranu i českého brankáraRed Wings si upísali veľkú švédsku nádej. Obrancu si upísali aj HurricanesPrvý zápas medzi Panthers a Bruins mal jasného víťaza. Podržal nás brankár, tvrdí trénerTréner 7 tímov NHL končí po 40 rokoch trénovania tam, kde začínal Slafkovský sa nevie dočkať zápasu: Potešil fanúšikov, trénoval v tomto útoku Studenič sa už vraj dohodol na zmluve pre budúci ročník Výsledky vyšetrení sú známe: Bude Martin Pospíšil hrať na MS?Dvorský je zlatou husou Blues: Na 80 % bude hviezdou NHL. U Sýkoru optimizmus klesol Aj druhý brankár končí: Finále USHL prinesie súboj slovenských útočníkov Studenič sa tešil z veľkej výhry, Mišiak šancu v play-off už nedostaneCanucks čakajú návrat jednotky. Bude chytať už v stredu? Vráti sa známy útočník Panthers už v otváracom zápase série proti Bruins? Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies