Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
30. 03.
kurzy
17:30info
FLA
DET
19:30info
MIN
VGK
NHL live
21:00info
EDM
ANA
23:00info
ARI
NYR
23:00info
COL
NSH
NHL live
00:00info
WPG
OTT
00:00info
BUF
TOR
00:00info
CBJ
PIT
00:00info
MTL
CAR
00:00info
PHI
CHI
00:00info
TBL
NYI
00:00info
WSH
BOS
01:00info
STL
SJS
04:00info
SEA
DAL
04:00info
CGY
LAK
«

Správy z NHL

Výluka je ukončená! NHL, vítaj späť!

Maratón. Aj tak by sa mohli nazvať sobotné rokovania medzi NHL a NHLPA, ktoré začali o 12:45 a natiahli sa až do nedeľného rána. Keď sa niektorí zámorskí fanúšikovia akurát prebúdzali, prebleskla médiami fantastická správa – kolektívna dohoda bola dosiahnutá.

Znamená to, že 6. januára sa do dejín zapíše ako deň, kedy súťaž oznámila koniec 112 dní trvajúcej výluky a začala sa pripravovať na skrátenú sezónu 2012/13, ktorá odštartuje v najbližšej dobe, pravdepodobne 15. (50-zápasová) alebo 19. januára (48-zápasová). Termín štart bude oznámený do 7. januára.

Dovtedy musia byť doriešené detaily okolo kolektívnej zmluvy – jej ratifikácia a podpis. Tiež sa ešte dohodnú kľúčové termíny pre sezónu, urobí sa nový rozpis a môže sa začať týždňové obdobie tréningových kempov. Po nich už hráči naskočia do ostrých súťažných zápasov.

Obe strany sa v sobotu dopoludnia najskôr stretli s federálnym mediátorom Scotom Beckenbaughom, ktorý sa stal ľudovým hrdinom, keď ich presvedčil, aby sa popoludní opäť stretli tvárou v tvár. Nakoniec behom viac ako 16 hodín prerokovali všetky sporné body a pomaly dospeli až k celkovej dohode.

Článok pokračuje pod reklamou

„Dosiahli sme dohodu pri návrhu novej kolektívnej zmluvy,“ potvrdil novinárom unavený komisár NHL Gary Bettman. „Chcem poďakovať Donovi Fehrovi. Stále máme pred sebou veľa roboty, ale je dobré, že sme sa už dostali do tohto bodu.“

Nová kolektívna zmluva bude platiť desať rokov a platový strop v sezóne 2013/14 bude 64,3 milióna amerických dolárov. V tomto urobila liga veľký kompromis, keďže pôvodne trvala na hranici 60 miliónov dolárov. Po tomto spornom bode už ostatné veci išli rýchlejším tempom.

Ani jedna zo strán nepriniesla viac podobností o podmienkach novej zmluvy a fanúšikovia to musia chápať – po náročných rokovaniach sú všetci unavení a radi by si najskôr oddýchli. Viac informácií prinesie liga možno už v priebehu nedeľného popoludnia.

Čo obsahuje navrhovaná zmluva?

Podľa hokejových analytikov Aarona Warda, Darrena Dregera a Pierra LeBruna z TSN budú súčasťou dohody aj nasledujúce prvky:

- V druhom roku platnosti zmluvy bude platový strop 64,3 milióna amerických dolárov (platové minimum bude 44 miliónov dolárov).

- Platový strop v prvom roku bude 60 miliónov dolárov no tímy môžu minúť až 70,2 milióna dolárov (platové minimum bude 44 miliónov dolárov).

- 10-ročná zmluva bude mať výstupnú klauzulu, ktorá bude platná po ôsmich rokoch.

- Zmeny v platoch medzi sezónami v rámci jednej zmluvy nemôžu byť vyššie ani nižšie ako 35 % a plat v poslednom roku platnosti nemôže byť vyšší ani nižší o viac ako 50 % oproti roku, v ktorom hráč zarobí najviac.

- Voľný hráč bude môcť podpísať maximálne sedemročnú zmluvu, ak podpíše zmluvu so svojím pôvodným tímom, tak až osemročnú.

- Zmení sa systém draftovej lotérie – všetkých 14 tímov nepostupujúcich do play-off budú mať šancu vyberať ako prvé. Nižšie postavené tímy v tabuľke však budú mať väčšiu pravdepodobnosť zisku prvej voľby.

- Disciplinárne konania za incidenty na ľade najskôr pôjdu cez Brendana Shanahana, potom cez proces odvolania, ktorý pôjde cez Garyho Bettmana. Suspendácie na viac ako päť zápasov bude musieť potvrdiť tretia, nezainteresovaná strana.

- Trh s voľnými hráčmi sa bude otvárať bez zmeny 1. júla, no tento rok sa začne neskôr.

Ako to bude s olympiádou v Soči?

V roku 2014 sa uskutočnia Zimné olympijské hry v ruskom Soči a už niekoľko mesiacov sa vedú debaty o tom, či sa hokejového turnaja zúčastnia aj hráči NHL. Bolo to viackrát preberané aj pri kolektívnych rokovaniach, no nakoniec sa to do kolektívnej zmluvy nedostalo.

O účasti hráčov NHL na turnaji sa tak bude rozhodovať jednaniami medzi NHL, NHLPA, Medzinárodnou hokejovou federáciou a Medzinárodným olympijským výborom. Momentálne to však vyzerá tak, že NHL bude ochotná prerušiť sezónu 2013/14 a hráčov uvoľní.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies