Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
05. 05.
kurzy
22:00info
NYR
CAR
NHL live
01:30info
DAL
VGK
NHL live
06. 05.
kurzy
02:00info
FLA
BOS
«

Magazín

David Rundblad – tajná zbraň Senátorov z Ottawy

O Davidovi Rundbladovi môžete bez obáv povedať, že je medzi svojou vekovou kategóriou momentálne najlepším hokejistom, ktorý doteraz predvádzal svoje umenie mimo Severnej Ameriky.

Sympatický Švéd bol draftovaný zo 17. miesta tímom St. Louis Blues v roku 2009, pričom bol zaradený v hodnoteniach skautov medzi európskymi korčuliarmi až na šiestom mieste. Vedenie „Bluesmanov“ s ním 10. júna v roku 2010 podpísalo trojročný nováčikovský kontrakt, ktorého platnosť vyprší po sezóne 2012/13. John Davidson, prezident organizácie Blues, nemohol byť z tohto kroku viac nadšený.

„Tým, že sme podpísali zmluvu s Davidom, pokračujeme v posilňovaní priestoru na modrej čiare. Boli sme ohromení, aký pokrok urobil, od vtedy, ako sme ho draftovali. Tešíme sa, že budeme môcť aj naďalej sledovať jeho vývoj,“ povedal Davidson.

Len niekoľko dní po tomto vyhlásení, sa rozhodol generálny manažér Blues Doug Armstrong talentovaného obrancu vymeniť do Ottawy. Stalo sa tak presne 25. júna, počas vstupného draftu, ktorý sa konal v Staples Centre v kalifornskom Los Angeles. Opačným smerom putovala prvá voľba (celkovo zo 16. miesta) tímu Senators, ktorú Armstrong premenil na Vladimíra Tarasenka.

Bryan Murray, generálny manažér Ottawy svoje rozhodnutie vôbec neľutoval. „Je to jeden z hráčov, ktorý sa hodí do novodobej NHL. Myslím, že ešte jeden rok strávi vo Švédsku, ale potom by sme ho určite veľmi radi videli v našom tíme.“

„Chceli sme našu voľbu tento rok využiť na konkrétneho útočníka, lenže ten už nebol v tom čase k dispozícii, tak sme si povedali, že získať tohto talentovaného obrancu tiež nebude na škodu,“ nechal sa počuť krátko po výmene Murray.

Škoda to teda rozhodne nebude. Fanúšikovia tímu z hlavného mesta Kanady sa už nevedia dočkať prvého vystúpenia tohto mladého Švéda s rímskym senátorom na hrudi. Rundblad by mal vylepšiť hlavne presilovku „Sens“, práve v tejto hernej činnosti môže nazbierať do svojej štatistiky najviac kanadských bodov. Oplýva neuveriteľne veľkým ofenzívnym talentom a hokejovým myslením. Dokáže podržať puk na svojej hokejke, vyviesť ho z tretiny a dostať až do útočného pásma, či vystreliť mimoriadne presnú strelu na bránku. Taktiež má však schopnosť obdariť spoluhráčov nádhernými a hlavne presnými prihrávkami.

Mohol by z neho vyrásť podobný typ obrancu, ako je Erik Karlsson, no je pravda, že na to, aby sa vyrovnal tomuto dvadsaťjedenročnému rodákovi z Landsbro, bude musieť zapracovať na svojej rýchlosti a korčuliarskych schopnostiach.

Na otázku zámorských novinárov, s ktorým hráčom z NHL zrovnáva svoju hru, Rundblad pohotovo odpovedá: „Vždy som mal rád Mika Greena. Dúfam však, že som vo vlastnej tretine zodpovednejší, ale páči sa mi jeho štýl hry v útočnom pásme.“

Rundblad začínal svoju kariéru vo švédskej Elitserien, ako sedemnásťročný. V sezóne 2007/08 odohral za tím Skellefteå AIK šesť zápasov, v ktorých si žiaľ pripísal len 2 trestné minúty. O rok neskôr v ročníku 2008/09 už nastúpil rodák z Lycksele do 45 duelov základnej časti, v ktorých zaznamenal 10 gólových prihrávok a len 8 trestných minút. Svoj prvý gól vsietil Rundblad 14. marca 2009 v zápase play-off proti Linköpings HC.

V minulej sezóne si dokonca strieborný medailista zo svetového šampionátu juniorov vyslúžil Salming Trophy, ocenenie pre najlepšieho zadáka švédskej ligy. Svoje výkony odvádzal pod vedením hlavného kormidelníka Andersa Forsberga, bývalého európskeho skauta ottawských „Senátorov“.
V 55 zápasoch pozbieral Rundblad 50 bodov (11 + 39), pričom strávil na ľade v každom zápase približne 22 minút a takmer sa mu podarilo prekonať ligový rekord Davida Petraska, ktorý ako obranca zaznamenal 53 bodov v sezóne 2009/10.

188 centimetrov vysoký Rundblad urobil spolu s Jaredom Cowenom na vedenie klubu obrovský dojem počas tréningového kempu nováčikov, preto si myslí, že má tento rok obrovskú šancu prebojovať sa do prvého tímu.

„Od môjho detstva som sníval o tom, že raz budem hrať v NHL a teraz je to tu, skutočne som veľmi blízko k môjmu cieľu. Užívam si to,“ povedal nadšený hokejista. „Ostal som vo Švédsku o jeden rok dlhšie, teraz sa však cítim pripravený. Som tu, pretože chcem hrať v NHL.“

Rundblad si ale bude musieť zvyknúť na fakt, že sezóna v Národnej Hokejovej Lige trvá o niečo dlhšie, ako je zvyknutý z Elitserien. „Je to takmer o 30 zápasov viac. Budem si na to musieť jednoducho zvyknúť,“ dodáva nakoniec usmievavý Švéd.

Fanúšikom tímu Ottawa Senators ostáva už len čakať, ako sa vyvinie tréningový kemp, ktorý rozhodne o budúcnosti tohto nádejného obrancu. Ak Rundblad svojím výkonom presvedčí vedenie o kvalitách, ktorými disponuje, bude musieť Murray urýchlene vytvoriť miesto pre jeho meno na tímovej súpiske.

David sa snažil taktiež predviesť svoje schopnosti aj na minuloročných majstrovstvách sveta, ktoré sa konali na Slovensku, kde získal striebornú medailu. V reprezentačnom drese výberu „Troch koruniek“ zaznamenal v štyroch zápasoch jednu asistenciu.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Preview: Dnes začínajú boje v 2. kole play-off. Na východe nás čakajú zaujímavé sérieNylander sa neubránil nadávkam. Je presvedčený, že s jadrom Leafs problém nie jeS týmto môžete počítať u Mešára, tvrdí expert a poukazuje na vedúcu pozíciu Slafkovského NHL zverejnila rozpis 2. kola play-off v rámci Východnej konferenciePrekonal vzácnu rakovinu, získal Mastertonovu trofej. Teraz by mal odísť z NHL Matthews i bývalý víťaz sú medzi finalistami na Lady Byng TrophyKľúčový hráč Hurricanes sa nepripojí k tímu v prvých dueloch druhého kola Utah podpísal zmluvu so švédskym krídelníkom Tatar: Teraz sa musíme sústrediť na iné ako na zmluvy. Američanom pohrozili Matthews sa vrátil, ale: Pastrňák v predĺžení zápasu č. 7 zavrel kritikom ústa!Zámorská posila Slovenska príde rovno do Ostravy. Bude to natesno AHL: Výsledky sobotných zápasov play-off Fehérváry: Som šťastný špeciálne za Slafkovského. Je top hráčom NHL Budúcnosť slovenského útočníka v Pittsburghu? Pravdepodobne žiadnaKde by mohol skončiť Stamkos? V Detroite či po boku Slafkovského? Začala ďalšia séria, Slovák v nej bodoval. Ďalší zbieral „mínusky“+ videoBlíži sa ten čas: Anže Kopitar zváži koniec kariéry Účasť na MS ohrozená? Posila Slovenska z NHL utrpela zranenie!Matthews robí pokroky. Vráti sa do hry v zápase číslo sedem? Slovenský útočník oslavuje: Jeho tím postúpil do finále QMJHL! + videoZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies