Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
05. 05.
kurzy
22:00info
NYR
CAR
NHL live
01:30info
DAL
VGK
NHL live
06. 05.
kurzy
02:00info
FLA
BOS
«

Magazín

10 najlepších kapitánov histórie NHL

Vo svetle pokračovania kariéry hviezdneho veterána Daniela Alfredssona v úlohe kapitána Ottawy Senators sa kanadská športová televízia Sportsnet rozhodla urobiť prehľad 10 najlepších kapitánov histórie Národnej hokejovej ligy. My sa s ním s vami podelíme.

RAYMOND BOURQUE, BOSTON BRUINS
Kým legendárny obranca Raymond Bourque získal svoj jediný Stanley Cup s Coloradom v roku 2001, bude sa naňho vždy spomínať ako na člena Bostonu. Bourque ním bol 21 sezón, pričom v 15 z nich bol tímovým kapitánom. Lídrom Bruins bol takmer v každom zápase, do ktorého nastúpil, bol spoľahlivým obrancom, ktorý podporoval útok a urobil z „medveďov“ jedno z najvyrovnanejších mužstiev ligy, keď sa s ním dostal do play-off takmer v každom ročníku, v ktorom si obliekol jeho dres. Nemôžeme pochybovať o tom, že Bourque bude vždy označovaný za najlepšieho kapitána organizácie.

SCOTT STEVENS, NEW JERSEY DEVILS
Ďalší z legendárnych obrancov, ktorý bol skvelým lídrom svojej organizácie bol Scott Stevens. Hoci hral aj za Washington Capitals a St. Louis Blues, bolo to New Jersey, kde zanechal svoju stopu. Stevens bol kapitánom Devils od roku 1992 až do konca jeho kariéry v roku 2004. Z „diablov“ urobil jedno z najkonzistnejších mužstiev svojho času, keď ho doviedol k divíznym titulom, konferenčným titulom a to najdôležitejšie, aj k trom Stanley Cupom. Keď bolo potrebné poslať súperovi správu, bol to vždy Stevens, kto sa o jej doručenie postaral.

DANIEL ALFREDSSON, OTTAWA SENATORS
Keď Daniel Alfredsson prvýkrát prišiel do Ottawy, bol to hráč, ktorý sa trápil s nájdením vyrovnanosti vo svojich ofenzívnych výkonoch. Toto všetko sa však zmenilo, keď bol v roku 1999 ocenený titulom kapitána Senators. Odvtedy nezaznamenal menej ako 59 kanadských bodov za sezónu a doviedol kanadský celok k trom divíznym titulom a k jednej účasti vo finále Stanley Cupu. V roku 2007 v ňom jeho výber podľahol Anaheimu Ducks. S viac ako 1000 odohranými zápasmi a viac ako 1000 nazbieranými bodmi v drese „Sens“ nie je pochýb o tom, že sa na dlhú dobu zapíše do klubovej histórie ako najlepší hráč.

Článok pokračuje pod reklamou

BOBBY CLARKE, PHILADELPHIA FLYERS
Bobby Clarke sa počas svoje kariéry preslávil súbojmi v Summit Series proti Sovietskemu zväzu, no malo by sa naňho viac spomínať ako na najlepšieho kapitána v histórii Philadelphie Flyers. Kapitánske céčko nosil na drese v rokoch 1973 až 1979 a potom znovu od roku 1982 do roku 1984. Počas toho času si vydobyl renomé jedného z najpracovitejších hráčov celej ligy, ktorý hral veľmi intenzívne a hra do tela mu vôbec nebola cudzia. Tím doviedol k dvom Stanley Cupom v rokoch 1974 a 1975, kedy boli „letci“ známi ako „Broadstreet Bullies“. Clarke počas kariéry získal trikrát Hart Trophy, raz Lester Perason Award a osemkrát bol členom výberu hviezd.

GEORGE ARMSTRONG, TORONTO MAPLE LEAFS
Maple Leafs sú organizáciou z tzv. „Original Six“, čo znamená, že počas svoje existencia zažili mnoho skvelých kapitánov. Jeden však predsa nad zvyškom vytŕča. Je ním George Armstrong, ktorý bol najdlhšie pôsobiacim kapitánom Toronta. Túto pozíciu zastával od roku 1957 až do roku 1969. Mužstvo doviedol k trom Stanley Cupom v rade (1962, 1963, 1964) a titul získal znovu aj v roku 1967, kedy Maple Leafs vyhrali pohár naposledy. Napriek tomu, že nemal väčší ofenzívny talent ako takí Doug Gilmour či Mats Sundin, dokázal niečo, s čím sa títo dvaja niekdajší kapitáni pochváliť nemôžu – získal s Leafs Stanley Cup.

JOE SAKIC, COLORADO AVALANCHE
Joe Sakic nemusel byť príliš zhovorčivý a vášnivý, no vedel ako viesť svoj hokejový tím, či už to bolo za čias Quebecu Nordiques alebo Colorada Avalanche. Sakic bol kapitánom Quebecu od roku 1992 a dvakrát mu pomohol dostať sa do play-off. Vtedy bol kritizovaný za to, že nevie mužstvo doviesť na vyššiu úroveň. Všetko sa však zmenilo po presťahovaní organizácie do Denveru. Sakic doviedol ako kapitán Avalanche k dvom Stanley Cupom a tiež získal Conn Smythe Trophy. Do histórie sa tiež zapísal svojim pamätným činom z roku 2001, kedy nezdvihol Stanley Cup ako prvý, ale predal ho do rúk Raya Bourquea.

STEVE YZERMAN, DETROIT RED WINGS
Rovnako ako Toronto, aj Detroit sa môže pochváliť množstvom skvelých kapitánov. Avšak, existuje jeden, ktorý bude vždy synonymom s okrídleným kolesom a ním je legendárny Steve Yzerman. Niekdajší výborný útočník bol kapitánom Red Wings 20 sezón od roku 1986. Počas tejto doby doviedol klub k dvom Stanley Cupom v rade v rokoch 1997 a 1998, ďalšiemu poháru v roku 2002 a k finálovej účasti v roku 1995. Yzerman vedel, ako viesť svojich spoluhráčov k úspechu. Nebol len mašinou na body, bol to niekto, kto vedel hrať v každej situácii, obetoval svoje telo, hral cez bolesť, hovoril a robil tie správne veci, ktoré motivovali jeho mužstvo k lepším výkonom.

MARK MESSIER, NEW YORK RANGERS
Ak ste fanúšikom New Yorku Rangers, zrejme viete, akým smerom sa klub uberal od roku 1940 do roku 1994. Práve v roku 1994 sa klubu podarilo získať svoj prvý Stanley Cup od roku 1954 a tím ako kapitán viedol líder lídrov, Mark Messier. Do histórie sa zapísal svojím výrokom, kedy vo finále Východnej konferencie za stavu 2:3 na zápasy garantoval, že sa Rangers podarí New Jersey zdolať a vynútiť siedmy zápas. V šiestom zápase strelil hetrik, aby klub doviedol k víťazstvu 4:2. Rangers následne vyhrali aj siedmy duel a zvyšok už bola história.

MARIO LEMIEUX, PITTSBURGH PENGUINS
Kto vie, čo by sa stalo s Pittsburghom Penguins, ak by nikdy nedraftoval Marian Lemieauxa. „Le Magnifique“ bol kapitánom tímu v troch obdobiach: 1987-1994, 1995-1997 a 2001-2006. Svoj tím priviedol k dvom Stanley Cupom v rokoch 1991 a 1992. Zdolal rakovinu, aby v roku 1993 vyhral bodovanie súťaže a urobil pre klub mnoho ďalších veľkých vecí. Mladým hráčom pomáhal nielen na ľade ale aj mimo neho, tím tiež zachránil od bankrotu, keď sa v roku 1998 stal jeho spolumajiteľom. Keď v sezónu 2008/09 zakončili Penguins ziskom Stanley Cupu, stal sa prvým človekom, ktorý ho získal aj ako hráč aj ako majiteľ.

JEAN BELIVEAU, MONTREAL CANADIENS
Keď sa pozriete na slovo „líder“ v hokejovom slovníku, niet pochýb o tom, že sa pri ňom objaví obrázok člena Siene slávy a legendy Montrealu Jeana Beliveaua, ktorý odohral za „Habs“ 21 sezón, pričom 10 z nich slúžil ako kapitán. Počas tej doby doviedol Canadiens k piatim Stanley Cupom, čo sa žiadnemu inému kapitánovi nepodarilo. V roku 1965 vyhral ako prvý Conn Smythe Trophy, keď v 13 zápasoch zaznamenal 16 bodov (8+8). V Montreale drží rekord v počte rokov s céčkom na drese. Zdieľa ho spolu so Saku Koivom. V Montreale však bude práve Beliveau známy ako najlepší kapitán z tých najlepších.

Stoja za zmienku: Rod Brind’Amour (Carolina Hurricanes), Wayne Gretzky (Edmonton Oilers), Denis Potvin (New York Islanders), Shane Doan (Phoenix Coyotes), Trevor Linden (Vancouver Canucks).



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Preview: Dnes začínajú boje v 2. kole play-off. Na východe nás čakajú zaujímavé sérieNylander sa neubránil nadávkam. Je presvedčený, že s jadrom Leafs problém nie jeS týmto môžete počítať u Mešára, tvrdí expert a poukazuje na vedúcu pozíciu Slafkovského NHL zverejnila rozpis 2. kola play-off v rámci Východnej konferenciePrekonal vzácnu rakovinu, získal Mastertonovu trofej. Teraz by mal odísť z NHL Matthews i bývalý víťaz sú medzi finalistami na Lady Byng TrophyKľúčový hráč Hurricanes sa nepripojí k tímu v prvých dueloch druhého kola Utah podpísal zmluvu so švédskym krídelníkom Tatar: Teraz sa musíme sústrediť na iné ako na zmluvy. Američanom pohrozili Matthews sa vrátil, ale: Pastrňák v predĺžení zápasu č. 7 zavrel kritikom ústa!Zámorská posila Slovenska príde rovno do Ostravy. Bude to natesno AHL: Výsledky sobotných zápasov play-off Fehérváry: Som šťastný špeciálne za Slafkovského. Je top hráčom NHL Budúcnosť slovenského útočníka v Pittsburghu? Pravdepodobne žiadnaKde by mohol skončiť Stamkos? V Detroite či po boku Slafkovského? Začala ďalšia séria, Slovák v nej bodoval. Ďalší zbieral „mínusky“+ videoBlíži sa ten čas: Anže Kopitar zváži koniec kariéry Účasť na MS ohrozená? Posila Slovenska z NHL utrpela zranenie!Matthews robí pokroky. Vráti sa do hry v zápase číslo sedem? Slovenský útočník oslavuje: Jeho tím postúpil do finále QMJHL! + videoZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies