Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
30. 03.
kurzy
17:30info
FLA
DET
19:30info
MIN
VGK
NHL live
21:00info
EDM
ANA
23:00info
ARI
NYR
23:00info
COL
NSH
NHL live
00:00info
WPG
OTT
00:00info
BUF
TOR
00:00info
CBJ
PIT
00:00info
MTL
CAR
00:00info
PHI
CHI
00:00info
TBL
NYI
00:00info
WSH
BOS
01:00info
STL
SJS
04:00info
SEA
DAL
04:00info
CGY
LAK
«

Magazín

Brankári NHL: Cam Ward

Cam Ward
Klub: Carolina Hurricanes
Číslo dresu:
30
Pozícia:
Brankár
Lapačka:
Ľavá
Váha:
80 kg
Výška:
183 cm
Miesto narodenia:
Saskatoon, Saskatchewan
Dátum narodenia:
29. február 1984
Výstroj:
Vaughn Velocity 2 „7000“

Kluby NHL: Carolina Hurricanes

Kto je Cam Ward?
Cameron Ward sa narodil v meste Saskatoon (Kanada). Už od malička mal veľký hokejový talent. S hokejom začal, keď mal šesť rokov. Vtedy hral za žiacky tím Saskatoon Flyers. Pôvodne hral v útoku. Veľmi rýchlo sa naučil korčuľovať a do bránky sa postavil len občas, pretože tréner chcel, aby si chlapci vyskúšali všetky posty.

„Bol jedným z najtalentovanejších hráčov. Rýchlo korčuľoval, takže strieľal veľa gólov a do bránky sa vôbec nehrnul,“ spomína Cal Thompson, jeden z jeho trénerov.

Cam WardPochádza z hokejovej rodiny, kde všetci jeho súrodenci hrajú hokej. Spolu z bratom Aaronom Wardom (New York Rangers) vyhrali v drese Caroliny v sezóne 2005/2006 najcennejšiu hokejovú trofej - STANLEY CUP .

„Otec bol náš najväčší fanúšik a videl v nás (spolu s bratom Aaronom) hokejistov, ktorí to môžu dotiahnuť ďaleko,“ spomína Ward.

Cameronov detský hokejový idol bol Martin Brodeur. V škole mal rád prírodné vedy, ako dieťa hral baseball, volejbal a golf. Jeho prvým pracovným miestom bolo kontrolovanie nahustenia pneumatík na kamiónoch a návesoch. Má rád filmy s Willom Ferielom a jeho obľúbenými kapelami sú Nickelback, Theory of a Deadman a U2. Osoba, s ktorou by sa chcel stretnúť je basketbalista Shaquille O´Nell. Ward prispieva do charitatívnej organizácie, ktorá združuje paraolympionikov zo Severnej Karolíny. Za každý úspešný zákrok v NHL venuje tri doláre na ich konto. Je ženatý s dlhoročnou priateľkou Cody, zosobášili sa 22 júla 2006 v Sherwood Parku neďaleko Edmontonu.

Ward trénoval doma spolu s bratom a sestrou Chelsea za domom a do bránky sa staval už častejšie. Brat a sestra chceli strieľať góly a potrebovali niekoho do bránky. A tak sa malý Cameron musel obetovať.

Namiesto brankárskej lapačky používal baseballovú rukavicu a pomaly sa mu to začalo páčiť, až prišiel za trénerom a poprosil ho, či môže zostať v bránke.

Prvý tím, za ktorý chytal, bol Sherwood Park (1998/1999). V jeho drese nastúpil v 24 zápasoch s bilanciou 13 výhier, 7 prehier a 4 remízy s priemerom 3,64 gólu na zápas.

Dovtedy dosiahol najvýraznejší úspech v drese Red Deer(WHL) v sezóne 2002/2003, kde z 57 zápasov vyhral 40, 13-krát prehral a len v 3 zápasoch remizoval. Skončil s vynikajúcimi číslami: 2,10 gólu na zápas a s 92,05% úspešnosťou zásahov. Bol vymenovaný za nováčika roka a za najlepšieho brankára Major Junior Hockey podľa asociácie hokejových reportérov.

Cam WardTento úspech nenechal na seba dlho čakať a Carolina Hurricanes si ho vybrala v jej prvej voľbe v roku 2002 (celkovo 25).

Nasledujúcu sezónu odchytal ešte za Lowell(AHL) s perfektnými číslami (1,99 a 93,7% úspešnosťou zásahov) v 50 zápasoch. Bol vybraný do All Stars tímu AHL „rookie“ nováčikov.

Po prvý krát si v NHL v drese Caroliny zachytal predminulý rok v októbri. Gerber si natiahol väzy v kolene a Ward musel naskočiť do rozbehnutého zápasu. Aj napriek tomu, že chytil desať striel z jedenástich, Carolina prehrala 2:5.

Do ďalšieho zápasu nastúpil o dva dni, ale chytal už od začiatku. Do Caroliny prišiel Pittsburgh a zápas sa skončil v riadnej hracej dobe 2:2. Ward vychytal na trestné strieľania Maria Lemieuxe, Žigmunda Pálffyho a Sidneyho Crosbyho. Hurricanes vďaka nemu vyhrali 3:2!

Svoj prvý celý zápas si „odkrútil“ 4.októbra 2005 proti Torontu, kde však prehrali 0:4. Bol to jeho prvý celý zápas preto, lebo v zápase proti Pittsburghu sa do brány postavil na nájazdy aj Gerber. Cam chytal v októbri tak vynikajúco, že si vyslúžil nomináciu do širšieho kanadského výberu pred olympijskými hrami. Do bránkoviska sa vrátil Gerber a Warda poslali na farmu.

Od tej doby vraj trénoval najviac z celého tímu a keď prišlo play off bol perfektne pripravený. Postúpili do play off a jednotke Hurricanes Martinovi Gerberovi sa prestalo dariť. Tréner Peter Laviolette sa odhodlal k riskantnému ťahu. Poslal do bránky mladíka Warda. Ten sa svojej šance chytil vynikajúco a doviedol Carolinu k historicky prvému Stanley Cupu. Stal sa len štvrtým brankárskym nováčikom, ktorý doviedol svoj tím k najcennejšej hokejovej trofeji. Pred ním sa to podarilo Frankovi McCoolovi v roku 1945, Kenu Drydenovi v 1971 a Patrickovi Royovi v roku 1986!

Play off odchytal s perfektnými číslami: z 23 zápasov 15 výhier a 8 prehier s priemerom 2,14 a 92,03% úspešnosťou zásahov. Bol to najlepší výsledok zo všetkých brankárov chytajúcich v aktuálnom play off.

Sezóna 2005/2006 bola pre Camerona Warda mimoriadna! Nielen, že získal Stanley Cup, ale môže sa pochváliť aj s cenou Conn Smyth Trophy (pre najužitočnejšieho hráča play off). Neminula ho ani nominácia ESPY, cena pre „najlepšieho hráča NHL“. Stal sa reklamnou tvárou značky VAUGHN (firma, ktorá sa zaoberá výrobou brankárskej výstroje) a stal sa pre nich brankárom číslo1 pre sezónu 2005/2006.

Súperi majú už Warda v tejto sezóne „prečítaného“, nakoľko hrá svoju druhú sezónu v NHL a musí čeliť enormnému tlaku ako zo strany fanúšikov, tak aj zo strany vedenia Hurricanes. Stal sa jasnou jednotkou svojho teamu. Gerber odišiel do Ottawy a vedenie klubu priviedlo ako dvojku priemerného brankára Johna Grahama z Tampy Bay.

„Na syndróm druhej sezóny vôbec nemyslím. Chcem nastupovať do každého zápasu tak, ako by som stále musel bojovať o post jednotky v bránkovisku Caroliny,“ hovorí Cameron. „Len preto, že sme v minulej sezóne uspeli, nemám miesto v bránke predplatené. Chcem sa stále zlepšovať a musím každému dokázať, že minuloročné play off nebola náhoda,“ dokončil 23- ročný Kanaďan.

V prebiehajúcom ročníku NHL má odchytaných 40 zápasov s priemerom 2,90 inkasovaných gólov a s 89,70 % úspešnosťou zásahov. Celkom slušné čísla, ak si uvedomíme akú má Ward pred sebou deravú obranu.

Ward sa môže pýšiť bleskovými reflexami a vynikajúcou lapačkou. Skvele pokrýva spodnú časť bránky a jeho hra s hokejkou je na vysokej úrovni. Vďaka svojej pohyblivosti si nenechá od súperov cloniť vo výhľade. Zakaždým si nájde nejakú štrbinku, aby na puk videl.

„Som veľmi rád, že môžem byť vzorom pre mladých brankárov. Dobre si spomínam, ako som žobronil o podpis Martina Brodeura a Dominika Hašeka! Prešlo niekoľko rokov a ja teraz chytám v tej istej profi lige ako oni. Je to úžasné, splnil sa mi môj veľký sen a naplno si ho vychutnávam,“ hovorí Ward.

Dúfajme, že svoj brankársky sen bude snívať ešte veľmi dlho!

ŠTATISTIKY

ROK

TEAM

LIGA

Z

V – P - R

G

ČK

PRIEMER

2000-01

Red Deer

WHL

1

1-0-0

0

1

0.00

Sherwood Park

Mid.

34

14-8-1

--

--

2.89

2001-02

Red Deer

WHL

46

30-11-4

102

1

2.27

2002-03

Red Deer

WHL

57

40-13-3

118

5

2.10

2003-04

Red Deer

WHL

56

31-16-8

114

4

2.05

2004-05

Lowell

AHL

50

27-17-3

94

6

1.99

2005-06

Carolina

NHL

28

14-8-0

91

--

3.68

Lowell

AHL

2

0-2-0

5

--

2.54




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Mešár znepokojuje, expert vyzýva fanúšikov: Urobíte najlepšie, ak na toto zabudneteCelebrini vytvoril nový rekord! Aké šance majú tímy NHL na jeho zisk? Príde ruský brankár, ktorý musel slúžiť v armáde, konečne do NHL? Slafkovský varuje: Len sa zahrievam! Aj ja chcem dosiahnuť túto métu V hre o post nového trénera Senators sú aj veľké mená Dvorský začal play-off zostra: Dva góly a víťazstvo! Bodoval aj ďalší Slovák + video Vzácnosť: Binnington bol produktívnejší ako autor víťazného gólu + videoJeden obranca sa Torontu zranil, ďalší sa vrátil. Ako je na tom hviezda?Obranca Buffala dostal maximálnu možnú pokutu + videoKraken podpísali zmluvu s nádejným obrancom Slafkovský len tretím Európanom histórie s takouto sériou, ďalšie tímy sú v play-offVideo: Bitky z 28. marca 2024 (4) Slafkovského posledná šancu na vylepšenie rekordov. Dokáže toto len ako tretí Európan? Aj Gretzky mal pred Chárom rešpekt: Keď som ho prvýkrát uvidel, utekal som za trénerom Brodeur lamentuje nad dnešnými brankármi: Rozmaznávame ich Slafkovský hovoril o MS. Chce ísť do play-off a experti sa zhodujú: Je naň perfektne stavanýIde do tuhého: Boj o Prezidentskú trofej je mimoriadne vyrovnaný a otvorený Rokovania o sťahovaní tímu Slováka sa ukončili Chromiak prihrával na víťazný gól, Regenda sa pobil + videoCanucks zaradili Demka na listinu dlhodobo zranených. Ako je na tom Lindholm? Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies