Účet používateľaVyhľadávanie
Menu  .
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
26. 04.
kurzy
01:00info
WSH
NYR
NHL live
01:30info
NSH
VAN
04:00info
COL
WPG
04:30info
LAK
EDM
NHL live
«

Magazín

Legendy NHL: Red Kelly

Red KellyRed Kelly bol hviezdny obranca, ktorý pomohol Detroitu Red Wings k zisku štyroch Stanley cupov. Potom bol vymenený do Toronta, kde dokázal opäť štyrikrát vyhrať najprestížnejšiu trofej, no tam už nie na poste obrancu.

V Toronte sa doslova pretransformoval na stredného útočníka. A je veľmi málo hráčov, ktorým by sa takáto výmena postov podarila – no Red (pravým menom Leonard) Kelly patrí medzi tú hŕstku úspešných.

Leonard Patrick "Red" Kelly sa narodil 9. júla 1927 v Port Dover v provincii Ontario. Inšpirovaný bol tvrdým obrancom Redom Kornerom. Počas jeho juniorskej kariéry bol však nútený zmeniť jeho štýl hry.

Red začal svoju profesionálnu dráhu v Detroite v rokoch 1947-48. V naládujúcej sezóne dopomohol Kelly k prvenstvu v regulárnej sezóne a potom si Red Wings toto prvenstvo zopakovali v rekordnom počte - sedem období za sebou.

V druhej z týchto sezón bol Red Kelly vymenovaný do druhého mužstvá All-Stars a potom bol osem rokov za sebou členom tohto výberu. Vedľa nominácie na výber hviezd získal trikrát za sebou Lady Byng Trophy, pre najšportovejšieho hráča. Touto cenou sa mohlo pochváliť skutočne málo obrancov a to sa v predjuniórskom veku rozhodol, že chce byť tvrdým obrancom.

V roku 1954 bola zriadená Norris Trophy pre najlepšieho obrancu a Kelly bol prvým hráčom, ktorý ju dostal. V sezónach 1956 – 57 a 1957 – 58 si Kelly obliekol dres s kapitánskym céčkom. 7. februára 1960 predal Detroit Kellyho do Toronta. V mužstve „červených krídel“ bol vždy vynikajúci v zastavovaní útokov a v držaní puku.

Trénera Maple Leafs Punchle Imlacha po jeho príchode do tímu napadlo, že keď bude Kelly hrávať v strede útoku, môže pomáhať v zastavovaní najlepších hráčov súpera a ešte pridávať silu útočnej rade mužstva. Ukázalo sa, že mal pravdu. Ako stredný útočník v tej istej formácií ako Frank Mahovlich, Red Kelly v sezóne 1960-1961 svojimi asistenciami dopomohol „Veľkému M“ k klubovému rekordu 48 strelených gólov.

Red KellyKelly sám bol s 50 nahrávkami druhý a v rebríčku skórovania obsadil šiestu priečku. V tom istom ročníku získal už svoju štvrtú Lady Byng Trophy. Neskôr v rokoch 1962,1963,1964 a 1967 dopomohol Torontu k zisku tej najcennejšej trofeje. Za celú kariéru však získal až osem Stanley Cupov - to je najväčší počet hráča, ktorý neodohral ani jeden zápas za Montreal Canadiens.

V období rokov 1962 až 1965 sa v Ottawe zúčastňoval aj politického života. Hráčska kariéra sa pre neho skončila v roku 1967. Na ligových klziskách strávil celých 20 rokov. V sezóne 1967-1968 pôsobil ako tréner Los Angels Kings a potom prešiel na miesto trénera Pittsburghu. V roku 1973 sa vrátil do Toronta a štyri sezóny trénoval „Javorové listy“. Do hokejovej siene slávy bol uvedený v roku 1969.

V roku 1998 bol vyhlásený za 22. najlepšieho hráča histórie NHL. 4. októbra 2006 bol jeho dres vyvesený v domácej hale Toronta.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
V hokeji, vo fitku i v živote: Kĺby sú základom, o ktorý sa musíme staraťJohnny Bower prepísal dejiny a stal sa legendou, hoci to mal nesmierne ťažkéJedna hviezda za druhou: Súper Slovenska v skupinovej fáze zverejnil prvých 15 nominovaných hráčovMladíci na tribúne. Ako začali play-off AHL potenciálne posily Slovenska?Podpíše Crosby novú zmluvu krátko na to, ako bude oficiálne môcť? Nebolo to k Slafkovskému fér, tvrdí expert. Porovnal preto draftové jednotky inak! Tréner Toronta: Je neuveriteľné, ako to Marchandovi prechádza! Gajan žiaril v zápase o prežitie, dvaja Slováci idú ďalej!Islanders urobia pred ďalším zápasom série zmenu v bráneDôležitý obranca Hurricanes by mal vynechať minimálne zvyšok prvého kolaHviezda Floridy utrpela nešťastné zranenie. Vynechá minimálne týždeň Ďalší vyhodený tréner, tentoraz v KaliforniiČeský velikán sa rozhodol: Definitívne zavesil korčule na klinecSeattle si upísal len osemnásťročného obrancu Marchand prepisoval históriu, Vegas je pred návratom domov na koni, dráma v Edmontone! Nemec sa z vlaňajška poučil. Teší sa na MS i vyvrcholenie prípravy: Takýto turnaj tu nebol dlho V boji o juniorský Stanley Cup zostávajú stále dvaja talentovaní SlováciMarchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies