Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
02:00info
NYR
FLA
NHL live
24. 05.
kurzy
02:00info
NYR
FLA
NHL live
25. 05.
kurzy
02:00info
DAL
EDM
NHL live
«

Magazín

Najlepší hokejisti od A po Z – Paul Coffey

V súčasnosti je najlepším hokejistom s priezviskom začínajúcim na C Sidney Crosby. V minulosti medzi dominantných hráčov patrili aj Chelios, Ciccarelli či Clarke. Všetkých z nich však prekonal jeden obranca, ktorý je v Sieni slávy od roku 2004.

C – Paul Coffey

Opäť ťažká voľba, ktorá možno o pár rokov padne na „Sida the Kida“. Stále iba 27-ročný hokejista nazbieral v iba 627 zápasoch až 853 bodov, vyhral Stanley Cup, dvakrát Art Ross Trophy, trikrát Lester B. Pearson Award/Ted Lindsay Award, dvakrát Hart Memorial Trophy a na svojom konte má aj Maurice „Rocket" Richard Trophy a Mark Messier Leadership Award. Čo sa týka medzinárodnej hráčskej kariéry, nad všetkým sú dve olympijské zlatá. Je i členom Triple Gold klubu.

Bobby Clarke počas 15 sezón za Philadelphiu Flyers nazbieral 1210 bodov trikrát získal Hart Memorial Trophy, ku ktorým pridal Bill Masterton Memorial Trophy, Frank J. Selke Trophy alebo Lester B. Pearson Award. Dvakrát sa tešil zo zisku Stanley Cupu.

Dino Ciccarelli pôsobil v NHL 19 sezón a nazbieral presne 1200 bodov, je uvedený v Hokejovej Sieni slávy, no nikdy nevyhral Stanley Cup.

Chris Chelios, legendárny obranca, ktorý nazbieral v NHL 948 bodov, odohral neuveriteľných 1651 zápasov v rekordných 26 sezónach. Bol druhým najstarším hokejistom v histórii NHL. Kto bol prvý, sa dozviete neskôr. Trikrát vyhral James Norris Memorial Trophy a trikrát v kariére si siahol aj na Stanley Cup.

Ani jedna z týchto kariér sa ale nevyrovná legendárnemu obrancovi Paulovi Coffeymu. Po Bourqueovi je obrancom s druhým najväčším počtom gólov, asistencií a bodov. Celkovo ich nazbieral v 1409 zápasoch 1531. Trikrát vyhral James Norris Memorial Trophy, 4-krát siahol na Stanley Cup a s Kanadou trikrát vyhral Kanadský pohár.

Okrem iných drží rekord NHL v počte gólov obrancu v jednej sezóne a v počte bodov v jednom zápase (8). V roku 1980 ho zo 6. miesta draftoval Edmonton Oilers a počas svojej kariéry neskôr vystriedal celkovo deväť klubov NHL. Aj keď vyrastal v Toronte, za Maple Leafs si za celú kariéru nezahral. Počas siedmich sezón v Edmontone dokázal vyhrať 3-krát pohár, k čomu prispel viac ako výraznou mierou.

Paul Coffey drží rekord NHL v počte gólov obrancu v jednej sezóne.

Po ostatnom triumfe bol po nezhodách s vedením a trénerom vymenený do Pittsburghu, kde vyhral aj svoj posledný Stanley Cup o pár rokov neskôr. Potom putoval do Los Angeles, kde sa pripojil k bývalým kolegom Gretzkymu a Kurrimu. Neskôr putoval do Detroitu, s ktorým si zahral neúspešné finále, odkiaľ sa ale po rozporoch s trénerom Bowmanom porúčal do Hartfordu. Za nich ale odohral len dva zápasy a bol vymenený do Philadelphie.

S Flyers sa dostal až do finále, no tam podľahol práve Detroitu. Finálová séria bola pre Coffeyho katastrofálna. Nielen, že nebodoval, pripísal si aj päť „mínusiek“ a sériu nedohral pre otras mozgu. Po 10-zápasovom pôsobení v Chicagu bol vymenený do Caroliny a poslednú sezónu v NHL odohral v drese Bostonu.

V roku 2004 bol uvedený do Hokejovej Siene slávy a rok na to Edmonton vyradil jeho dres s číslom 7. Okrem Edmontonu nosil v kariére dres s číslom 77, v poslednej sezóne v Bostone dres s číslom 74. Coffey momentálne vlastní firmu s autami Kia a s manželkou má tri deti.

Paul Coffey je jedným z najlepších obrancov v histórii NHL.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies