Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:00info
NSH
VAN
NHL live
04:00info
VGK
DAL
NHL live
03. 05.
kurzy
01:00info
NSH
VAN
NHL live
04:00info
VGK
DAL
NHL live
04. 05.
kurzy
02:00info
BOS
TOR
«

Slováci v NHL

Sprievodca novou sezónou

Sprievodca sezonou 2007/08 OČAKÁVANÉ UDALOSTI SEZÓNY
Otvorenie sezóny v Európe
Po prvýkrát v histórii sa odohrá riadny zápas základnej časti na ľade v európskom meste. Túto česť dostalo hlavné mesto Veľkej Británie Londýn, ktoré bude dejiskom dvojzápasu medzi Anaheimom a Los Angeles. V zápasoch sa predstavia ja Slováci – Handzuš, Nagy a Višňovský. Do Londýna sa vrátil aj Stanley Cup, ktorý vznikol pred 115 rokmi práve v tomto meste.

Najvyťaženejším dňom bude 6. október
V sezóne sa bude len jeden deň, v ktorom do akcie nastúpi naraz až 28 tímov. V sobotu 6. októbra je na programe 14 stretnutí, medzi ktorými bude lákať pozornosť aj duel medzi Chicagom a Detroitom. Oba tímy nastúpia na svoje 690. vzájomné stretnutie. Žiadne iné tímy proti sebe tak často nenastúpili.

Sabres a Penguins odohrajú stretnutie pod holým nebom
Buffalo a Pittsburgh budú na Nový rok meniť históriu NHL. Oba tímy nastúpia proti sebe vonku v rámci AMP Energy NHL Winter Classic. Bude to prvé stretnutie pod holým nebom hrané v Spojených štátoch amerických. Zápas sa odohrá na Ralph Wilson Stadium, kde sa očakáva prekonanie rekordu v návštevnosti, ktorý vytvoril prvý zápas hraný vonku vôbec, ktorý v roku 2003 odohrali kanadské tímy Montreal a Edmonton. Pred zhruba 73 000 fanúšikmi by sa mohli predstaviť aj Slováci Marek Zagrapan a Andrej Sekera.

Výročná slávnosť na počesť Willie O’Reea
Willie O’Ree bol prvým černochom, ktorý si zahral v kanadsko-americkej NHL, keď 18. januára 1958 vykorčuľoval na ľad v drese tímu Boston Bruins proti kanadskému Montrealu. 18. januára 2008 to už bude 50 rokov a okrem klubu si tento míľnik pripomenie aj samotná NHL.

Zápas hviezd v Atlante
Zápas hviezd NHL sa v tejto sezóne uskutoční v Atlante a vráti sa späť k pôvodnému víkendovému formátu. 26.-27. januára 2008 sa v „Bluelande“ stretnú najväčšie a vychádzajúce hviezdy NHL. V sobotu sa uskutočnia súťaže zručností a NHL YoungStars Game. V nedeľu bude nasledovať samotný 56. NHL All-Star game. V poslednom exhibičnom stretnutí sa predstavilo päť Slovákov. Andrej Meszároš a Peter Budaj odohrali zápas vychádzajúcich hviezd a „hlavný“ zápas hviezd si vyskúšali Marián Hossa, Zdeno Chára a Ľubomír Višňovský.

ZMENY V PRAVIDLÁCH
Pravidlo č. 24
Termín „trest v hre“ sa vylúči z pravidiel NHL a všetky doteraz takto posudzované fauly budú v nasledujúcej sezóne „odmeňované“ vylúčením do konca zápasu. Takéto vylúčenia budú môcť viesť k neskoršiemu finančnému trestu, či k suspendovaniu vinníka.

Pravidlo č. 25
Rozhodcovia budú môcť nariadiť trestné strieľanie aj v tom prípade, ak sa hráč dopustí faulu na unikajúceho hráča už za vlastnou obrannou modrou čiarou. Doteraz sa trestné strieľanie nariaďovalo len v prípade, ak hráč prekročil stredovú červenú čiaru.

Pravidlo č. 56
Ak hráč svojho súpera pri nedovolenom bránení zraní, rozhodca mu neudelí menší trest, ale vyšší a hráča môže čakať aj vylúčenie do konca zápasu.

Pravidlo č. 76
Všetky vhadzovania sa musia vykonávať len na jednom z deviatich vyznačených bodov na ľadovej ploche. Doteraz sa vhadzovanie realizovalo na mieste, kde bol naposledy puk.

NOVÁ SEZÓNA Z POHĽADU TÍMOV
Podľa počítača vyhrá Stanley Cup San Jose
Každoročne sa pred novou sezónou robí počítačová simulácia, ktorá sa v minulom roku s víťazom Stanley Cupu takmer nemýlila. Tento rok podľa simulácie hry NHL 2008 od spoločnosti EA Sports, vyhrá Stanley Cup San Jose, ktoré vo finále porazí Pittsburgh. Či simulácia nakoniec bude pravdivá, to uvidíme až na konci sezóny. Jedno je však jasné – San Jose bude opäť patriť k tým najväčším favoritom.

Odborníci veria naviac NY Rangers
Väčšina odborníkov si myslí, že Stanley Cup sa vráti na východ. Podľa zámorských odborníkov má najväčšie šance na zisk titulu tím New York Rangers, ktorý sa posilnil pred sezónou najvýraznejším spôsobom a už v uplynulej sezóne ukazoval, že na úspech pomýšľať veru môže. My si myslíme, že Rangers budú patriť k favoritom, ale takých tímov bude v lige viac

Traja noví tréneri
V NHL sa počas offseason zmenili aj miesta hlavných trénerov v troch mužstvách. Mike Keenan bude v budúcej sezóne trénovať Calgary Flames. Vedenie tímu Ottawa Senators dôveruje na novom poste skúsenému Johnovi Paddockovi a Claude Julien sa bude snažiť pomôcť Bostonu k lepším výkonom.

ČO STOJÍ ZA POZORNOSŤ
Ovechkin vs. Crosby
Tak tento súboj bol monitorovaný v posledných dvoch sezónach pravidelne. Tretia sezóna oboch borcov v NHL nebude iná. Ovechkin ukázal v premiérovej sezóne svoje umenie naplno a Sidney Crosby na to odpovedal v minulej sezóne. Tento rok by mal Crosby patriť opäť k favoritom na zisk Hart Memorial Trophy a tohto názoru je aj väčšina odborníkov. Okrem jeho mena sa však na mieste najväčších favoritov ukázal len Alexander Ovechkin.

Backstrom vs. Backstrom
V NHL samozrejme nie je nič výnimočné, ak sa proti sebe postavia dvaja muži s rovnakým menom. Hossa vs. Hossa, Biron vs. Biron a pod. Tento rok však na seba možno po prvýkrát narazia dvaja menovci, ktorí sú si podobní aj krstným menom. Nicklas Backstrom by mohol 26. februára čeliť Niklasovi Backstromovi v zápase Washingtonu proti Minnesote. Kým prvý menovaný je švédsky útočník, tak ten druhý je fínsky brankár, ktorý v minulej sezóne zažiaril v bráne Wild.

Nová aréna v NHL
Minulý rok sa na Slovensku otvorila dlho očakávaná Steel Aréna. V New Jersey sa nový domáci stánok New Jersey tak dlho nestaval, no je takisto veľmi očakávaný. Devils odohrajú svoj prvý zápas v Prudential Center 27. októbra proti Ottawe. Všetci z klubu sa samozrejme tešia na premiérový zápas v tomto skvostnom architektonickom diele, ktorého základy sa položili 3. októbra 2005 a bude mať kapacitu 18 000 divákov.

Thomas Vanek a jeho milióny
Talent mu nechýba a nebudú mu chýbať ani peniaze. Thomas Vanek podpísal v lete zmluvu, ktorá mnohým fanúšikom, odborníkom i hráčom vyrazila dych. Mnoho ľudí považovalo za lock-out za zbytočný. Vanek je talentovaný rakúsky útočník a všetci budú sledovať, ako sa mu podarí naplniť očakávania Buffala, ktoré s ním podpísalo 50-miliónový kontrakt. V budúcej sezóne bude zarábať 10 miliónov USD a bude s Gomezom a Brierom najlepšie plateným hokejistom

SLOVÁCI V NHL
Odohrá Marián Gáborík plnú sezónu?
Tak to je otázka ktorá sa často opakuje a je na ňu ťažko odpovedať. Stačí stručne napísať, že nám, jemu a hlavne tímu ostáva len dúfať, že taký kaliber odohrá čo najviac zápasov a pomôže svojmu tímu víťaziť. Ak bude Gáborík zdravý, mohol by kľudne pomýšľať na Maurice Richard Trophy.

Slovenskí brankári
Slovensko zažilo na brankárskom poli minulý rok taký menší zázrak. Pred pár rokmi by nikto nepovedal, že v NHL budú proti sebe chytať dvaja Slováci. Tento rok to tak byť nemusí. Peter Budaj bude mať určite ešte veľa roboty, aby definitívne odpísal Theodorea. Vedenie tímu si však nebude môcť dovoliť veľké experimenty a ak sa Budajovi vydarí vstup do sezóny, mohol by odchytať ešte väčšie kvantum zápasov ako v minulosti. Jaro Halák sa bije o post dvojky s talentovaným a pretláčaným Kanaďanom Carey Priceom. Ako sa tento boj vyvinie, uvidíme neskôr.

Slovenské kolónie
Aby mali z nášho webu niečo aj milovníci dejín, tak pripomenieme, že kolónie začali zakladať Gréci už asi v ôsmom storočí pred Kristom. Dôvodom vznikania kolónii bolo zabezpečenie nedostatku surovín, či potravín. Poznáme štyri druhy kolónií – vojenské, poľnohospodárske, štátne a hokejové. Práve dve hokejového kolónie si naši vytvorili v kluboch Minnesota Wild, Los Angeles Kings a Florida Panthers. V Minnesote budú hrať Demitra, Gáborík a Radivojevič. Na farme bude na svoju príležitosť číhať Peter Ölvecký. V Los Angeles sa o svoje miesto nemusia báť Handzuš, Nagy a Višňovský. Na farme budeme držať palce Draveckému. Jednocestné zmluvy majú s Floridou Mezei, Stümpel a Zedník.

Stále bez zmluvy
Minulý rok v NHL hrali, ale svojimi výkonmi zrejme nepresvedčili. Stále však čakajú na vhodnú ponuku. Peter Bondra a Ronald Petrovický sú hráči, ktorí ešte zmluvu nemajú. Kým Bondra môže rozmýšľať o ukončení aktívnej kariéry, Petrovický by si mohol nájsť miesto niekde v Európe. Stále však platí, že dobrý „lacný worker“ by si v NHL svoje miesto ešte nájsť mohol.

Slováci na súpiskách tímov
Atlanta: Marián Hossa
Boston: Zdeno Chára
Buffalo: Marek Zagrapan, Andrej Sekera
Colorado: Marek Svatoš, Peter Budaj
Detroit: Tomáš Kopecký
Florida: Jozef Stümpel, Branislav Mezei, Richard Zedník
Los Angeles: Ľubomír Višňovský, Michal Handzuš, Ladislav Nagy
Minnesota: Marián Gáborík, Pavol Demitra, Branko Radivojevič
Montreal: Jaroslav Halák
New York Islanders: Miroslav Šatan
New York Rangers: Marcel Hossa
Ottawa: Andrej Meszároš
Philadelphia: Štefan Ružička
Washington: Milan Jurčina

SlovakNHL.sk
SlovakNHL.sk má za sebou dva roky svojej činnosti a čaká ho ten tretí. Už čoskoro sa návštevníci dočkajú nového grafického spracovania webu, zvýrazneniu tímových sekcií, nových profilov. Pribudnú tímové štatistiky, nové podrobnejšie výsledky a sekcia NHL ICE bude zvýraznená aj kvôli hlasom, že jej súčasná podoba je „neviditeľná“. Zväčší sa aj objem všeobecných správ z NHL a budeme sa snažiť o stále lepšiu robotu. Ako šéfredaktor by som chcel poďakovať externým redaktorom Davidovi Mikušovi, Silvesterovi Šoltysovi, Petrovi Gáboríkovi a ďalším, ktorí by mohli ísť príkladom pre pisateľské talenty, ktoré by mohli na našom webe publikovať vlastné výtvory. Vďaka patrí aj administrátorom a moderátorom diskusného fóra a hlavne všetkým našim návštevníkom, pre ktorých je tento web tvorený. Ak by ste mali záujem diskutovať o hokeji alebo tipovať NHL, môžete sa zapojiť do nášho fóra. O pár týždňov uvidíte, že sa to oplatí! :o)

Sezóna 2007/08 sa môže začať! Slovensko chce Stanley Cup!

Diskusné fórum: forum.slovaknhl.sk
E-mail redakcie: redakcia@slovaknhl.sk




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Poznáme finalistov Jack Adams Award. Sú len zo Západnej konferencieV OHL vyhlásili hráča sezóny. V zámorí bol ocenený aj Filip Mešár Hellebuyck: Asi mi neuveríte, ale takto som to skutočne cítil. Je to srdcervúce Mohli za vyhodenie trénera nahnevaní hráči? Generálny manažér Seattlu reaguje Mohol by Leon Draisaitl skončiť budúci rok v Bostone? NHL ukázala, ako Slafkovský porušil pravidlá. Rozhodcov vyzvala, aby to nabudúce trestali + video Ďalšie posily Slovenska: Zahrali si v tejto sezóne v NHL, teraz si zahrajú aj na MSSlovenský reprezentant hral zápas o prežitie. Mal prsty v dôležitom góle + videoKtoré tri tímy boli v prvom kole play-off NHL najpôsobivejšie? Urban hviezdou zápasu, prvý Slovák postúpil do finále. K postupu aj prispel! Druhé kolo play-off začne už v nedeľu. Boston alebo Toronto budú mať pauzu len deňJe to potvrdené: Hurricanes obnovili spoluprácu so Chicagom Nazbieral 116 bodov: Útok so mnou a Slafkovským by mohol byť veľmi nebezpečný! Déjà vu? Zrazu je tu veľká dráma. Tréner vyzval Pastrňáka k zlepšeniuV AHL začala ďalšia séria. Farma Tampy vyrovnala stav tej svojej Je rozhodnuté: Bude Toronto opäť bojovať o prežitie bez najväčšej hviezdy?Na Mastertonovu trofej sú nominovaní brankári a spoluhráč SlovákaNemec má v tomto roku šancu vytvoriť nový rekord MS. Skončí Slafkovský hneď za ním? Dvorskému sa môže otvoriť šanca v NHL: Tlak necítim, vzormi sú mi Slafkovský a Nemec Stamkos chce ďalší Stanley Cup s Tampou. Majú o spoluprácu záujem obe strany? Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies