Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
02:00info
BOS
TOR
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
21:00info
NYR
WSH
01:00info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Brankári NHL: Alex Auld

Alexander Auld

Tímy V NHL:
Florida Panthers
Vancouver Canucks
Phoenix Coyotes
Boston Bruins
Ottawa Senators

Kanadský brankár Alex Auld v tejto sezóne chytá za Ottawu. V novom tíme sa mu darí a v doterajšom priebehu sezóny 2008/09 patrí medzi najlepších brankárov súťaže. My sa teraz pozrieme na jeho profil.

Alexander Auld sa narodil 7. januára 1981 v kanadskom meste Cold Lake z provincie Alberta. Svoju detstvo však strávil úplne v inom kúte Kanady v meste Thunder Bay v Ontáriu, kde spolu so svojou manželkou vlastnia dom. Auld má s manželkou Melanie jedného syna. Sam Alexander sa narodil tento rok v januári.

Auld začal svoju juniorskú kariéru v OHL, kde obliekal dres North Bay Centennials. Počas sezóny 1997/98 odchytal len 6 stretnutí, v ktorých nezaznamenal ani jedno víťazstvo. V nasledujúcej sezóne už dostal priestor v 38 stretnutiach a v roku 1999 bol draftovaný z celkového 40. miesta tímom Florida Panthers. Auld ukončil juniorskú kariéru s Centennials, kde nasledujúce dve sezóny pôsobil ako brankárska jednotka. V roku 2001 sa dostal aj do juniorského tímu Kanady, kde robil náhradníka Maximovi Ouelletovi. V tej sezóne bol vymenený do Vancouveru za voľby v draftoch 2001 a 2002.

Svoju profesionálnu kariéru začal v sezóne 2001/02, kedy sa dostal do zostavy farmárskeho tímu Canucks Manitoba Moose. Najskôr však zažil nepríjemnosť v tréningovom kempe, kde si zranil členok. Sezónu tak začal v ECHL, kde obliekal dres tímu Columbia Inferno. Po šiestich vydarených zápasoch sa vrátil do AHL, kde ukazoval svoje zlepšenia od zápasu k zápasu.

Alex Auld  - Vancouver Canucks

V drese tímu Vancouver Canucks

K debutu v NHL mu dopomohli zranenia brankárov Vancouveru, za ktorý v tej dobe chytali Dan Cloutier a Peter Skudra. Svoj premiérový zápas v National Hockey League odchytal 23. januára 2002. Proti Dallasu vychytal víťazstvo 4:2 a potom sa vrátil späť do AHL. Zranenia brankárov prvého tímu mu pomohli aj v nasledujúcej sezóne, v ktorej nastúpil na sedem zápasov. V sezóne 2003/04 mal robiť náhradníka Cloutierovi, no tím vo výmene s Pittsburghom získal Johana Hedberga a Auld tak opäť zbieral skúsenosti v AHL. V najprestížnejšej lige sveta však opäť nastúpil na pár stretnutí. Tentokrát ich bolo šesť, no svoju premiéru zažil v play-off. Celú sezónu 2004/05 strávil na farme. Po lock-oute sa už do nižšej zámorskej súťaže nevrátil a konečne si vybudoval miesto v prvom tíme Canucks. Dan Cloutier sa 20. novembra zranil a vďaka tomu Auld odchytal až 67 zápasov so slušnými štatistikami – 25 víťazstiev, 90,2% úspešnosť a 2,56 inkasovaného gólu na zápas. Auld sa stal najužitočnejším hráčom tímu, aj napriek tomu, že Canucks nepostúpili do play-off.

Alex Auld - Florida Panthers

Auld bol Floridou draftovaný v roku 2001, no zahral si v nej až v sezóne 2006/07 po pôsobení vo Vancouveri.

Nasledujúcu sezóna znamenala pre Aulda návrat do organizácie Floridy Panthers, ktorá ho v roku 2001 draftovala. Stalo sa tak v júni, kedy sa odohrala známa výmena, vďaka ktorej Canucks získali do svojich radov Roberta Luonga. Sezóna na slnečnej Floride pre neho nebola úspešná. Odchytal v nej 27 stretnutí s podpriemernými štatistikami a len so 7 víťazstvami. Mal byť brankárskou jednotkou Panthers, no tí podpísali Eda Belfoura, s ktorým boj o post jednotky prehral. Známy jej aj jeho konflikt so „šialeným Eddiem“. Údajne Belfour na hoteli rozlial na podlahu vodu, aby sa na nej Alex pošmykol. Aj sa tak stalo a Auld si pri páde roztrhol obočia bol prevezený do nemocnice. Oficiálna správa hovorí o tom, že sa to stálo náhodou, keď sa Belfourovi vyšmykla fľaša z rúk a voda sa rozliala na už aj tak veľmi šmykľavú podlahu.

Pred sezónou 2007/08 podpísal Auld jednoročný kontrakt s Phoenixom, ktorý mal na poste brankárov dostatočné zvučné mená v podobe Davida Aebischera a Mikaela Tellqvista. Neskôr Coyotes získali z waiver listiny Anaheimu Ilyu Bryzgalova a to znamenalo, že Auld bol v tíme nepotrebný. Za Coyotes odohral 9 zápasov a v decembri bol vymenený do Bostonu. Zvyšok sezóny strávil ako náhradník Tima Thomasa, no zaznamenal svoje najlepšie štatistiky v kariére(okrem sezón, kedy za Canucks odohral len pár stretnutí), keď v 23 stretnutiach zaznamenal 1,9% úspešnosť zákrokov, v priemere inkasoval 2,32 gólu na zápas a vychytal 3 čisté kontá.

Alex Auld - Ottawa Senators

Alex Auld je v súčasnosti jednotkou Senators

V súčasnosti pôsobí 27-ročný Auld v kanadskej Ottawe, s ktorou podpísal dvojročnú zmluvu. V novom tíme mal pôsobiť najmä ako náhradník Švajčiara Gerbera, no po výborných výkonoch a trápení švajčiarskeho brankára sa stal klubovou jednotkou.

Auld mal česť reprezentovať Kanadu na troch podujatiach. V roku 2001 to boli juniorské majstrovstvá sveta, na ktorých získal bronzovú medailu. O tri roky neskôr obsadil tretie miesto na Spenglerovom pohári a v roku 2006 bol súčasťou zostavy Kanady na majstrovstvách sveta, na ktorých si Kanaďania vybojovali 4. miesto.

Keď uvidíte Aulda v bráne, neunikne vám jeho výška 193 cm. Svoje proporcie dokáže Auld premeniť na veľkú výhodu. Vie dobre vykrývať rohy a k puku sa správa ako magnet. Je mentálne dobre pripravený, no jeho najväčšou nevýhodou je to, že chodí na kolená častejšie ako by bolo potrebné.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies