Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
30. 03.
kurzy
17:30info
FLA
DET
19:30info
MIN
VGK
NHL live
21:00info
EDM
ANA
23:00info
ARI
NYR
23:00info
COL
NSH
NHL live
00:00info
WPG
OTT
00:00info
BUF
TOR
00:00info
CBJ
PIT
00:00info
MTL
CAR
00:00info
PHI
CHI
00:00info
TBL
NYI
00:00info
WSH
BOS
01:00info
STL
SJS
04:00info
SEA
DAL
04:00info
CGY
LAK
«

Správy z NHL

Pokročilé štatistiky: Sharks opäť niečo chýbalo, ale na Seals dávajú zabudnúť

Všetko sa to začalo v polovici šesťdesiatych rokov minulého storočia. Počkať, počkať! Kedy? Tu niečo nesedí... Na zasadnutí Rady guvernérov v decembri 1989 sa majitelia tímov dohodli na expanzii. Do roku 2000 to malo byť o sedem tímov viac a aspoň jeden mal pribudnúť už do roku 1992. Najsľubnejšou lokalitou bolo San Jose v Kalifornii.

Howard Baldwin (bývalý majiteľ Hartford Whalers) a Morris Belzberg (výkonný riaditeľ spoločnosti Budget Rent-a-car) tlačili na NHL, aby práve táto lokalita uspela ako prvá. V lete 1990 nebolo žiadnym tajomstvom, že majitelia Gordon a George Gundovci nechcú North Stars v Minnesote a plánujú ho presťahovať do oblasti Sanfranciskej zátoky. Paradoxne, oni boli menšinovými vlastníkmi California Golden Seals a stáli za ich presunom z „Bay Area“ do Clevelandu v roku 1976 (k tomu sa ešte dostaneme).

Guvernéri NHL však chceli udržať tím v Minnesote. Na dosiahnutie tohto kompromisu urobila NHL a vlastnícka skupina s Howardom Baldwinom veľmi veľké a veľmi nezvyčajne ústupky. Gundovci dostanú licenciu pre nový tím so sídlom v San Jose, pričom North Stars predajú bývalému majiteľovi Whalers Howardovi Baldwinovi a Morrisovi Belzbergovi. K tomu budú môcť prevziať niektoré zmluvy hráčov North Stars a k novej organizácii sa pripoja aj generálny manažér Jack Ferreira, jeho asistent Dean Lombardi, šéfovia skautov Chuck Grillo a Les Jackson. Na oplátku by sa North Stars zúčastnili ako rovnocenný partner rozširovacieho draftu.

5. mája 1990 došlo k predaju a o päť dní neskôr získalo San Jose licenciu. Vzápätí dali fanúšikom šancu pomenovať tím. Prišlo vyše 5000 návrhov a najčastejšie sa objavoval názov Blades. Napokon sa však rozhodli aj tak pre Sharks. „Žraloky sú neúprosné, odhodlané, rýchle, bystré a nebojácne," povedal výkonný viceprezident marketingu a vysielania Matt Levine. „Plánujeme vybudovať organizáciu, ktorá má v sebe všetky tieto kvality."

Premiérová bola už sezóna 1991/92.

Tak aké šesťdesiate roky?

Ako sme spomínali vyššie, Gundovci boli architektmi presunu California Golden Seals z oblasti Bay Area do Clevelandu v roku 1976. Najväčšie problémy videli v tom, že Golden Seals boli umiestnení v Oaklande namiesto San Francisca a zlyhanie navrhovanej Yerba Buena Center arény v roku 1976 (ktorá mala byť vybudovaná v srdci San Francisca). Poďme však po poriadku.

Oblasti Sanfranciskej zátoky bola udelená podmienečná licencia 9. februára 1966 pre nový tím v rámci NHL. 5. júna 1967 sa oficiálne stali jednou zo šiestich nových organizácií v súťaži. Majiteľ Barry Van Gerbig plánoval, že tím bude hrať v novej aréne v San Franciscu (nikdy však nebola postavená), ale napokon sa presunul do Oaklandu. Tam domáce zápasy hrali v novej Oakland-Alameda County Coliseum Aréne.

Sezónu 1967/68 začali ako California Seals, ale 8. decembra zmenili názov na Oakland Seals. Tím však nebol úspešný po žiadnej stránke a verejne sa spomínal presun do Vancouveru. Na stole bola konkrétna ponuka od Labattovho pivovaru, ale liga predaj a presun zamietla, tak isto dopadla aj ponuka z Buffala. Pred sezónou 1970/71 kúpil Seals Charles O. Finley. Tím premenoval na Bay Area Seals, ale už po dvoch zápasoch sezóny, 16. októbra 1970 zase na California Golden Seals. Zmenil tímové farby na zelenú a zlatú, a Golden Seals namiesto tradičných čiernych korčúľ nosili biele, čo bol mimoriadne nepopulárny ťah medzi hráčmi aj fanúšikmi. Ďalšie inovácie, ktoré zaviedol boli mená hráčov na zadnej strane dresu (dnes samozrejmosť) a bol prvým majiteľom, ktorý umožnil hráčom lietať na komerčné lety prvou triedou.

Finley však čoskoro stratil trpezlivosť pre „bojujúci" hokejový tím. V roku 1973 liga zamietla jeho predaj skupine, ktorá ho chcela presťahovať do Indianapolisu a ďalší záujemcovia o kúpu už neboli. Nakoniec kontrolu nad tímom prevzala vo februári 1974 samotná NHL. Na začiatku roka 1975 sa spomínal ich presun do Denveru, ktorému bola udelená podmienečná licencia od sezóny 1976/77. V rovnakej dobe liga uviedla, že ak predaj do Denveru nebude úspešný, organizácia na konci sezóny zanikne. Nebol. Práve v tom roku však predsa len tím kúpila skupina, na čele ktorej stál magnát Melvin Swig. No a práve toho menšinoví vlastníci Gundovci presvedčili, aby organizáciu presťahoval do ich rodného mesta Clevelandu. Ligový súhlas bol udelený 14. júla 1976 a organizácia zmenila názov na Cleveland Barons. Tí istí Gundovci, ktorí pripravili oblasť Sanfranciskej zátoky o najlepšiu hokejovú ligu sveta v roku 1976 ju o necelých 14 rokov priviedli späť.

Sharks v sezóne 2018/19 opäť niečo chýbalo

V sezóne 2018/19 v základnej časti dosiahli Sharks bilanciu 46-27-9 a so ziskom 101 bodov boli 6. najlepším tímom v súťaži. Ich 289 strelených gólov bol druhý najvyšší počet (spolu s Flames) v celej lige. Mali aj 6. najlepšiu presilovú hru s úspešnosťou 23,7% a v hre v oslabení zase s úspešnosťou 23,7% (15.). V hre 5 na 5 mali najlepší pomer všetkých streleckých pokusov (CF% - strely na bránku, mimo aj zblokované) 54,94% v celej lige, striel na bránku aj mimo (FF%) 54,66% (1.) a pri samotných strelách (SF%) 54,36% sa pred nich dostali len Hurricanes.

Spomenieme ešte xGF% (očakávaný gólový pomer – analýza streleckých pokusov, šancí a nebezpečnosti striel) 54,36% (4.), úspešnosť streľby 9,09% (4.) či skutočnosť, že boli tímom, ktorý začínal percentuálne najnižší počet vhadzovaní v obrannej tretine (DZS%) za 28,54% zo všetkých tímov v lige. Sharks boli top tímom, kde ofenzíva prevyšovala defenzívnu hru tímu, ale najslabším článkom bolo jednoznačne bránkovisko. To s úspešnosťou 89,74% bolo jediné v celej lige pod hranicou 90% (pred nimi Panthers za 90,57%). Jednotka tímu Martin Jones (62 zápasov) mal v hre 5 na 5 Sv% 89,47, pričom predpokladanú (xSv% - takúto by mal priemerný ligový brankár za rovnakých podmienok) 91,25, čo mu dáva rozdiel (dSv%) -1,78 (55.pozícia zo 56 hodnotených brankárov, ktorí odchytali počas sezóny aspoň 1000 minút). Pri strelách s najväčším nebezpečenstvom mal úspešnosť (HDSv%) 77,18 (47.) a GSAA (Goals Saved Above Average) -23,35! (55., čo znamená, že inkasoval o vyše 23 gólov viac ako by za rovnakých podmienok priemerný ligový brankár). V celej lige z tímových jednotiek vykazoval horšie čísla už len Jonathan Quick z Kings. Ani druhý brankár v organizácii Aaron Dell (25 zápasov) sa nemal čím chváliť (dSv% -0,75, HDSv% 78,3 a GSAA -3,57).

V play off Sharks vyradili najprv Vegas Golden Knights 4:3 na zápasy, Colorado Avalanche 4:3, aby v konferenčnom finále stroskotali na St.Louis Blues 2:4 na zápasy. Najväčším úspechom, tak ostáva neúspešné finále bojov o Stanleyho pohár z roku 2016 proti Pittsburgh Penguins (2:4 na zápasy).

„Žralokom" zo San Jose sa nepodarilo dokráčať až k vytúženému cieľu. Disponovali jedným z najkvalitnejších kádrov a predvádzali výborný hokej, ale opäť tomu niečo chýbalo. Rozhodne však môžeme napísať, že sú oveľa úspešnejšou organizáciou z oblasti Sanfranciskej zátoky ako boli Seals či Golden Seals zo 70. rokov minulého storočia. Už len ten Stanley Cup...




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies