Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
05. 05.
kurzy
22:00info
NYR
CAR
NHL live
01:30info
DAL
VGK
NHL live
06. 05.
kurzy
02:00info
FLA
BOS
«

Slováci v NHL

V bránkovisku „Habs“

V kanadsko-americkej Národnej hokejovej lige sa v prebiehajúcej sezóne 2008/09 predstavili dvaja maskovaní muži spod Tatier. Skúsenejší Peter Budaj nevydarenú sezónu pre celé Colorado Avalanche už ukončil a mladší Jaroslav Halák kryje chrbát Careymu Priceovi vo vyraďovacích bojoch play-off v drese Montrealu Canadiens. Montreal prehráva v sérii s Chárovim Bostonom už 2:0 na zápasy, pričom Price odchytal v týchto dvoch stretnutiach spolu 5 tretín, v ktorých lovil zo siete puk až osemkrát. Halák stál v bráne v poslednej perióde druhého zápasu, v ktorej neinkasoval.

Carey Price a Jaroslav Halák sú dvaja veľmi perspektívni gólmani, ktorí svoje kariéry v NHL len rozbiehajú. Dvadsaťtriročného rodáka z Bratislavy draftoval v roku 2003 jeho súčasný zamestnávateľ až z 271. pozície. Halák debutoval v NHL v sezóne 2006/07, kvôli zraneniu Cristobala Hueta 16 zápasmi, v ktorých zaznamenal 10 výhier. V týchto zápasoch dokázal, že ja kvalitným brankárom, ktorý do NHL nepochybne patrí. Halák očaroval fanúšikov bravúrnymi výkonmi a dotiahol Habs až pred brány ôsmeho miesta vo Východnej konferencii. V poslednom, osemdesiatom druhom, zápase základnej časti, v ktorom potreboval Montreal na účasť v play-off zvíťaziť, dal tréner prednosť uzdravenému skúsenejšiemu Huetovi aj napriek fenomenálnej Halákovej forme. To sa ukázalo ako zlý krok, keď Francúz inkasoval v Toronte 6 gólov a brány play-off sa pre „Habs“ zatvorili. Halák si potom mohol vybrať, či sa vráti k „Buldogom“ alebo posilní slovenskú reprezentáciu na MS 2007 v Moskve. Rozhodol sa pre druhú variantu a pricestoval do Moskvy. Halákovým povolaním do prvého tímu „Habs“ sa vo farmárskom tíme Hamilton Bulldogs uvoľnilo jedno miesto pre brankára. To zaujal vtedy len 19-ročný Carey Price, ktorý v play-off Calder Cupu exceloval a priviedol Bulldogs až k zisku Calder Cupu. V nasledujúcej sezóne mal byť stabilnou dvojkou pri Francúzovi Huetovi. Avšak vynikajúce Priceove výkony v play-off AHL vzbudili zaslúženú pozornosť, a tak sa v letnom kempe mohol rozpútať súboj o post náhradníka Cristobala Hueta - Halák vs Price. Tento súboj vyznel tesne v prospech mladého Kanaďana a Halák sa stal opäť buldogom.

V sezóne 2007/08 teda musel slovenský reprezentant chytať v súťaži, na ktorú „nemal“. Ale 3. decembra ho Montreal povolal do prvého tímu, pretože Hueta trápili slabiny. Definitívne miesto v NHL získal 23. februára 2008, keď generálny manažér „Habs“ Bob Gainey prekvapujúco vymenil Hueta do Washingtonu. Pre porovnanie: dvaja údajne v kempe vyrovnaní gólmani Halák a Price ukončili sezónu 2007/08 s pomerom odchytaných zápasov 52:8 v prospech Kanaďana. Tento výrazný nepomer odzrkadľuje aj súčasnú situáciu v klube.

V prebiehajúcej sezóne sme momentálne svedkami play-off súbojov, kam Montreal postúpil z posledného postupového miesta vo Východnej konferencii. Narazil teda na odpor bostonských medveďov pod vedením slovenského obra Zdena Cháru. Základná časť sa skončila v pomere odchytaných zápasov 52:34 v Priceov prospech. Toto vyrovnanejšie „skóre“ svedčí o Halákových excelentných výkonoch a forme. Štatistiky úspešnosti sú naklonené Slovákovi. V spomínaných 34 zápasoch zaznamenal 18 výhier a úspešnosť zákrokov 91,46 %. Price odchádzal ako víťaz z 23 zápasov a úspešnosťou 90,55 %. Takže vydarenými zákrokmi zaostáva o približne jedno percento a oproti Halákovi má navrch 5 víťazstiev, no odchytal o 18 zápasov viac, čo je zhodou okolností aj počet Slovákových výhier - 18.

Halákovi sa od začiatku kalendárneho roka 2009 začalo veľmi dariť, mal skvelú formu, vyhrával zápasy – to je najpodstatnejšie v gólmanových štatistikách. Týmito výkonmi dokázal trénerovi Carbonneauovi, že je kvalitný brankár a nie len drahý ohrievač lavičky. Ako stúpala forma Haláka, tak klesala frekvencia Priceových možností chytať. Situáciu vyriešil opäť generálny manažér Bob Gainey, keď dal výpoveď trénerovi Carobonneauovi a sám zaujal aj post kouča. Týmto krokom sa stal Carey Price opäť jednoznačnou jednotkou a Halák opäť drahým ohrievačom lavičky. Priceova forma však evidentne kríva, a preto Gaineymu niekedy neostala iná možnosť, ako dať príležitosť Halákovi. Halák určite v týchto pár zápasoch pod Gaineyho vedením rozhodne nesklamal a nejakým podivuhodným spôsobom si skvelú formu udržiava aj keď nechytá.

Ako bude vyzerať budúcnosť v bránkovisku „Habs“? Blízka budúcnosť hovorí skôr v prospech Haláka, pretože počas jednej odchytanej tretiny v sérii proti Bostonu neinkasoval a taktiež predviedol pár výborných zákrokov. To nasvedčuje tomu, že by mal dostať príležitosť od začiatku tretieho zápasu, ktorý odohrá Montreal na domácom ľade. Všetko má v rukách tréner Bob Gainey. Canadiens sú však v sérii s Bruins outsidermi a bolo by veľkým prekvapením, keby sériu otočili a postúpili do semifinále konferencie. Na tomto fakte by nemalo nič zmeniť to, kto sa postaví do brány. Vzdialenejšia budúcnosť bránkoviska Montrealu hovorí zase skôr v prospech Pricea. Kanaďan je draftovaný v prvom kole z piateho miesta, od začiatku kariéry je prirovnávaný k fenomenálnemu gólmanovi Patrickovi Royovi, ktorý získal pre „Habs“ zatiaľ posledný Stanley cup v roku 1993. A navyše Montreal Canadiens je už aj v názve spojený s patriotizmom, ktorý panuje aj vo vedení klubu a v hlave človeka, ktorý momentálne rozhoduje úplne o všetkom – Boba Gaineyho, generálneho manažéra a zároveň trénera klubu.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies