Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:30info
CGY
WSH
NHL live
03:00info
SEA
BUF
NHL live
18. 03.
kurzy
01:30info
CGY
WSH
NHL live
03:00info
SEA
BUF
NHL live
19. 03.
kurzy
00:00info
BOS
OTT
NHL live
00:00info
DET
CBJ
00:00info
NJD
PIT
00:00info
NYR
WPG
00:00info
PHI
TOR
00:30info
NYI
CAR
01:00info
NSH
SJS
01:00info
STL
COL
02:00info
EDM
MTL
03:00info
ANA
MIN
03:30info
LAK
CHI
03:00info
VAN
BUF
03:00info
VGK
TBL
NHL live
«

Magazín

Obhliadnutie za draftom 2003: Odraz od dna, plejáda Slovákov a Halák

Po slabom drafte roku 2002 zažilo Slovensko o rok neskôr vzostup. Najlepšieho Slováka z roku 2003 môžeme pritom zároveň zaradiť aj k jedným z najväčších prekvapení draftu celkovo.

2003

Draft 2003 je považovaný za jeden z najlepších v histórii. Všetci hráči draftovaní v prvom kole odohrali v NHL aspoň jeden zápas a to je naozaj výnimočná štatistika. 12 hráčov z prvej tridsiatky odohralo doteraz viac ako 1000 zápasov a len sedem hráčov z prvého kola odohralo menej ako 600 zápasov. Plejáda hráčov ako Fleury, Eric Staal, Vanek, Sutter, Phaneuf, Carter, Brown, Seabrook, Parise, Burns, Boyle, Kesler. Husársky kúsok sa podaril Anaheimu, ktorý si dokázal z pomerne nízkych miest v prvom kole, z 19., resp. 28. voľby, vybrať Ryana Getzlafa a Correyho Perryho. V druhom kole prišli na rad Eriksson, Bergeron, Weber, Backes, Howard. Aj tento draft podporuje kvalitu skautingu, len jeden hráč mimo prvej stovky dosiahol hranicu 1000 zápasov, 15 hráčov prekonalo hranicu 500 zápasov.

Najlepší výber: Draftová jednotka a dvojka výborné. Brankár Marc-André Fleury, vybraný ako prvý, vyhral v drese Pittsburghu pred odchodom do Vegas tri Stanley Cupy, hoci jeden z nich ako brankárska dvojka, no k ďalším dvom prispel veľmi výraznou miernou. Fleury je taktiež brankár s piatym najvyšším počtom výhier v histórii NHL.

Draftovou dvojkou bol Eric Staal, ktorý ako pomerne mladý hráč nie len, že vyhral s Carolinou Stanley Cup, ale bol jedným z jej hlavných ťahúňov pri ceste na hokejový vrchol. Ako doteraz jediný hráč tohto draftu prekonal hranicu 1000 bodov.

Štatút jednotky draftovej voľby by nebol nesprávny pre oboch z nich, takisto ako ani pre Perryho, Getzlafa alebo Bergerona. Aj to ukazuje, akým silným draftovým ročníkom bol rok 2003.

Najhorší výber: Nikolaj Žerdev draftovaný zo 4. miesta Columbusom odohral v NHL síce len 6 sezón, no za najhoršiu voľbu ho určite nemožno považovať, zlákala ho totižto rodná krajina. Podobne je na tom aj 10. voľba Montrealu Andrej Kosticyn. Najhroším výberom je tak 12. voľba patriaca New Yorku Rangers, Hugh Jessiman. V NHL odohral len 2 bezbodové zápasy za Floridu. Kariéru strávil v rôznych tímoch AHL a dokonca ju ukončil v Európe.

Prekvapenie draftu: Ako už vieme, z nižích miest sa niekedy podarí tímom draftovať naozjastné klenoty. Do prvého kola by sa pokojne zmestili Dustin Byfuglien z 245. miesta, Kyle Brodziak z 214. miesta, či Lee Stempniak zo 148. miesta. Naozajstnou superstar je ale 205. voľba patriaca San Jose, Joe Pavelski. Doteraz 1030 zápasov, 369 gólov a 792 bodov. Bodovo sa mu môže rovnať len 5 hráčov z roku 2003 a gólovo len štyria.

Najlepší Slovák: Po prepade v roku 2002 prišla na rad opäť plejáda Slovákov. Horšie je to už ale s ich kariérou v NHL. Branislav Fábry vybraný Buffalom zo 65. miesta, Richard Stehlík vybraný Nashvillom zo 76. miesta, Martin Sagát vybraný Torontom z 91. miesta, Štefan Blaho, resp. Denis Rehák vybraní New Yorkom Islanders zo 120., resp. 212. miesta, Ivan Dornič vybraný New Yorkom Rangers zo 176. miesta a Vladimír Kútny vybraný Detroitom z 258. miesta neodohrali v najvyššej hokejvej súťaži ani jeden zápas.

Ivan Baranka vybratý New Yorkom Rangers v druhom kole z 50. miesta nastúpil v NHL len raz a získal asistenciu. Štefana Ružičku si vybrala Philadelphia z 81. miesta a počas troch sezón na rozhraní AHL a NHL odohral v drese Flyers 55 zápasov so ziskom 17 bodov, z čoho 4 boli za góly. Kariéru potom dohral v Európe.

Najlepšieho Slováka z roku 2003 môžeme zároveň zaradiť aj k jedným z najväčších prekvapení draftu 2003 celkovo. Jaroslava Haláka si v poslednom kole, z presne 271. miesta vybral Montreal a v NHL nastúpil doteraz na 520 zápasov. Len Fleury a Jimmy Howard z brankárov draftovaných v roku 2003 toho odchytali viac. Slovenský gólman, ktorý momentálne pôsobí v Bostone, toho preskákal v NHL naozaj veľa. Potom, čo zažil spanilú sezónu a play-off s Canadiens putoval do St. Louis, odkiaľ ho v štvrtej sezóne v ich drese vymenili do Buffala. Tam ale neodchytal ani jeden zápas a šiel pomáhať do Washingtonu. Následujúce štyri sezóny chytal v New Yorku Islanders a po tamojšom pobyte teraz robí Raskovi možno najlepšiu brankársku dvojku v NHL.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Anaheim priniesol nemilú správu o RegendoviLepší ako velikáni slovenského hokeja: Šimon Nemec má na dosah rekord! Bedard medzi hráčmi týždňa. Na čele je ruská hviezda Život v prvom útoku: Nový parťák je skvelý, no musíte byť neustále v strehu, tvrdí Pospíšil Slafkovský by s týmto tempom dokázal, čo naposledy zvládli Hossa a Gáborík!Dvorského gólová séria je mimoriadna. Len jeden hráč v lige zažil dlhšiu! Gretzky odmietol podiel v kanadskom tíme! Aký som len hlúpy, ľutuje s odstupom časuBoj o Celebriniho: Aké šance majú aktuálne tímy na zisk draftovej jednotky? Petrovský zatienil Dvorského a bol terčom veľkej špinavosti! Slovák vychytal výhru nad Mešárom + videoKelemen a Kňažko potvrdili formu pri víťazných góloch. Koch prišiel o sériu Latkóczy to dokázal, zahrá si finálový turnaj! Výhru vychytal aj ďalší Slovák Zhodenie rukavíc sa mu vypomstilo: Obranca Oilers utrpel zlomeninuPôjde na koberec: Ruského obrancu čaká konfrontácia s disciplinárkou NHL Nemec viedol svoj tím, prvý tím so Slovákom je vyradený z hry o play-off!Mešár: Mužský hokej by mi pomohol. MS alebo AHL? Rastie nám hviezda: Dvorský má lepší gólový priemer aj ako najlepší strelec ligy!Nemec atakoval Top 10, na rekord stratil 5 minút. Nedrží ho Zdeno Chára Na ľade si nič nedarujú: Pospíšil hovoril o účasti na MS i incidente so SlafkovskýmSlafkovský klubový rekord neohrozí. Už je v top 40 všetkých čias, prekoná aj Tomáša Jurča? Nemec: K novému trénerovi máme bližšie, otočilo sa to v môj prospech Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies