Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
05. 05.
kurzy
22:00info
NYR
CAR
NHL live
01:30info
DAL
VGK
NHL live
06. 05.
kurzy
02:00info
FLA
BOS
«

Magazín

WHA: Hráči, ktorí sa dostali do Siene slávy

Vo World Hockey Association hralo aj niekoľko hráčov, ktorí počas svojej kariéry dosiahli mimoriadne úspechy, ktoré ich predurčovali k tomu, aby boli uvedení do Hokejovej siene slávy.

Andy Bathgate, Vancouver Blazers
Pravý krídelník Andy Bathgate bol do Siene slávy uvedený v roku 1978. Odohral 17 sezón v NHL, počas ktorých získal Stanley Cup i Hart Trophy. Vo WHA odohral posledných 11 stretnutí jeho kariéry. V roku 1998 bol označený za 58. najlepšieho hokejistu všetkých čias.

Gerry Cheevers, Cleveland Crusaders
Brankár Gerald Michael Cheevers začal hrať hokej profesionálne už ako šestnásťročný. Vo WHA obliekal dres Clevelandu a v NHL chytal za Toronto a Boston. Vo WHA odohral 4 sezóny, v roku 1973 bol členom prvého All-star tímu sezóny a do Siene slávy pribudol v roku 1985.

Mike Gartner, Cincinnati Stingers
Gartner odohral v NHL 19 sezón, no rok pred debutom v Národnej hokejovej lige odohral sezónu vo WHA. Kanadský reprezentant hral v siedmich zápasoch hviezd NHL, v ktorej nazbieral celkovo 1335 bodov. Do Siene slávy bol uvedený v roku 2001.

Článok pokračuje pod reklamou

Michel Goulet, Birmingham Bulls
Kanadský útočník Michel Goulet, uvedený do Siene slávy v roku 1998, začínal svoju profesionálnu kariéru v tímu WHA Birmingham Bulls. Po zániku ligy hrával za Quebec a Chicago v kanadsko-americkej NHL.

Wayne Gretzky, Indianapolis Racers, Edmonton Oilers
„Great One“ nazbieral v NHL 2 857 kanadských bodov, no svoju kariéru začal vo WHA, kde odohral dve sezóny. Prvú v tíme Indianapolis Racers a druhú v tíme Edmonton Oilers, s ktorým zožal najväčšie úspechy v NHL. Do Siene slávy bol uvedený v roku 1999, kedy ukončil kariéru.

Gordie Howe, Houston Aeros, New England Whalers
Tretí najlepší hráč histórie podľa The Hockey News, bol najväčšou hviezdou súťaže, v ktorej strávil šesť sezón v tímoch Houstonu a New Englandu. „Mr. Hockey“ nazbieral vo WHA 508 bodov, v NHL 1850, prevažne v drese Detroitu. V roku 1972 sa stal členom Siene slávy.

Harry Howell, New York Golden Blades/New Jersey Knights, San Diego Mariners, Calgary Cowboys
Obranca Henry Vernon Howell bol uvedený do Siene slávy v roku 1979. V NHL odohral 1411 stretnutí a odohral aj sedem zápasov hviezd. Hokejovú kariéru ukončil troma ročníkmi vo WHA, kde odohral celkovo 170 zápasov.

Bobby Hull, Winnipeg Jets
Bobby Hull je tretím najproduktívnejším hráčom, ktorý vo WHA hrával. V siedmich sezónach v drese Jets strelil 303 gólov a pridal 335 asistencií. Klub doviedol k trom titulom. V NHL získal Stanley Cup, Art Ross Trophy, Hart Trophy, Lady Byng Trophy a Lester Trophy. Do Siene slávy vstúpil v roku 1983.

Dave Keon, Minnesota Fighting Saints, Indianapolis Racers, New England Whalers
Center Dave Keon odohral v NHL 1296 zápasov, v ktorých nazbieral 986 bodov. Šesť rokov strávil vo WHA, v ktorej nezbieral 291 bodov. Osemnásobný účastník zápasu hviezd NHL získal počas kariéry aj Calder Trophy, Lady Byng Trophy, Conn Smythe Tropy a Paul Denneau Trophy. V Sieni slávy je od roku 1986.

Rod Langway, Birmingham Bulls
Americký obranca Rod Landway hrával vo WHA na počiatkoch svojej kariéry. Odohral v nej 52 zápasov počas sezóny 1977/78. V NHL hrával za Canadiens a Capitals. V 994 zápasoch nazbieral 329 bodov, získal Stanley Cup a dvakrát Norris Trophy. V roku 2002 rozšíril klub legiend v Sieni slávy.

Frank Mahovlich, Toronto Toros, Birmingham Bulls
Machovlich je legendárny krídleník, ktorý v NHL získal šesť Stanley Cupov a do Siene slávy bol uvedený v roku 1981. Po bohatej kariére NHL skúsil hrať vo WHA, kde odohral štyri sezóny v dresoch Toros a Bulls pred tým, než ukončil kariéru vo veku 40 rokov.

Mark Messier, Cincinnati Stingers, Indianapolis Racers
Messier je šesťnásobný víťaz Stanley Cupu, dvojnásobný víťaz Hart Trophy a Lester B. Pearson Award, držiteľ Conn Smythe Trophy. Svoju profesionálnu kariéru začínal vo WHA, kde odohral 52 zápasov. V NHL nazbieral 1887 bodov a do Siene slávy vstúpil v roku 2007.

Bernie Parent, Philadelphia Blazers
Kanadský brankár, ktorý odohral 13 sezón v NHL a jednu sezóna strávil aj vo WHA. Od roku 1984 člen Siene slávy, ktorý získal dva Stanley Cupy a dvakrát sa tešil aj zo zisku Conn Smythe Trophy a Vezina Trophy.

Jacques Plante, Edmonton Oilers
Jednu sezónu za Edmonton Oilers vo WHA odchytal Jacques Plante. Legendárny brankár odohral vo WHA 31 stretnutí, pričom mal už za sebou 837 duelov v NHL. Okrem iného sa preslávil aj pravidelným používaním masky. Od roku 1978 je zvečnený v Sieni slávy v Toronte.

Bud Poile, výkonný viceprezident
Bud Poile nikdy nehral vo WHA, ale bol v nej výkonným viceprezidentom. Do Hokejovej siene slávy bol uvedený v roku 1990, predovšetkým za svoju prácu mimo ľadu.

Marcel Pronovost, tréner Chicago Cougars
Obranca Marcel Pronovost bol uvedený do Siene slávy v roku 1978. Vo svojej ére bol jedným z najlepších obrancov a vyhral 5 Stanley cupov – 4 s Detroitom a 1 z Torontom. Vo WHA pôsobil ako tréner Chicaga.

Maurice Richard, tréner Quebec Nordiques
Legendárny útočník Montrealu Canadiens, ktorý ako prvý hráč v histórii strelil v jednej sezóne 50 gólov, pôsobil vo WHA ako hlavný tréner tímu Quebec Nordiques. Do Siene slávy bol uvedený rok po ukončení hráčskej kariéry v roku 1961.

Glen Sather, Edmonton Oilers
Súčasný generálny manažér NY Rangers vo WHA ukončoval v organizácii Edmonton Oilers svoju hráčsku kariéru a začínal tu trénersku. V roku 1997 bol poctený uvedením do Siene slávy ľadového hokeja.

Norm Ullman, Edmonton Oilers
Veľmi zručný kanadský útočník odohral 1410 zápasov v NHL, nazbieral v nich 1229 bodov a svoju kariéru šiel ukončiť do WHA, kde strávil dve sezóny s tímom Edmonton Oilers. V roku 1982 bol uvedený do Siene slávy.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
S týmto môžete počítať u Mešára, tvrdí expert a poukazuje na vedúcu pozíciu Slafkovského NHL zverejnila rozpis 2. kola play-off v rámci Východnej konferenciePrekonal vzácnu rakovinu, získal Mastertonovu trofej. Teraz by mal odísť z NHL Matthews i bývalý víťaz je medzi finalistami na Lady Byng TrophyKľúčový hráč Hurricanes sa nepripojí k tímu v prvých dueloch druhého kola Utah podpísal zmluvu so švédskym krídelníkom Tatar: Teraz sa musíme sústrediť na iné ako na zmluvy. Američanom pohrozili Matthews sa vrátil, ale: Pastrňák v predĺžení zápasu č. 7 zavrel kritikom ústa!Zámorská posila Slovenska príde rovno do Ostravy. Bude to natesno AHL: Výsledky sobotných zápasov play-off Fehérváry: Som šťastný špeciálne za Slafkovského. Je top hráčom NHL Budúcnosť slovenského útočníka v Pittsburghu? Pravdepodobne žiadnaKde by mohol skončiť Stamkos? V Detroite či po boku Slafkovského? Začala ďalšia séria, Slovák v nej bodoval. Ďalší zbieral „mínusky“+ videoBlíži sa ten čas: Anže Kopitar zváži koniec kariéry Účasť na MS ohrozená? Posila Slovenska z NHL utrpela zranenie!Matthews robí pokroky. Vráti sa do hry v zápase číslo sedem? Slovenský útočník oslavuje: Jeho tím postúpil do finále QMJHL! + videoKanada zverejnila nomináciu na MS: Dominujú mladé pušky, nechýba Slafkovského spoluhráč Dráma: Tím slovenského útočníka vyhnal Urbana z brány a vynútil rozhodujúci zápasZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies