Účet používateľaVyhľadávanie
Menu  .
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
04. 05.
kurzy
02:00info
BOS
TOR
NHL live
05. 05.
kurzy
22:00info
NYR
CAR
01:30info
DAL
VGK
«

Správy z NHL

Sprievodca sezónou 2022/23, ktorej prvý duel sa hrá už dnes!

V Severnej Amerike si síce ešte pár dní počkáme na program základnej časti, no na „starom kontinente“ už dnes odštartuje 105. hrací ročník v histórii NHL prvým zápasom.

NHL v sezóne 2022/23 prinavrátila zápasy z tzv. Globálnej série, pričom už dnes a zajtra na seba v Prahe narazia Nashville a San Jose. V Kanade a Spojených štátoch amerických sa ročník odštartuje 12. októbra prvými dvoma zápasmi – Rangers vs. Lightning a Kings vs. Golden Knights.

Obhajcu titulu, Colorado, uvidíme v akcii o deň neskôr, kedy si pred zápasom proti Chicagu vyvesí pod strop svojej arény majstrovský baner. Nového šampióna spoznáme tento rok v júni, pričom základná časť má plánovaný koniec 13. apríla.

Článok pokračuje pod reklamou

Pozri aj: Rozpis sezóny 2022/23

Zápas hviezd a špeciálne zápasy

Počas základnej časti uvidíme ešte jednu sériu zápasov v Európe – 4. a 5. novembra sa vo fínskom Tampere stretnú Columbus a Colorado. Z mimoriadnych zápasov nebudú chýbať ani tie pod holým nebom – Winter Classic sa tentoraz uskutoční 2. januára v Bostone, kde domáci Bruins privítajú Penguins, a 18. februára sa v rámci Štadiónovej série stretnú v Severnej Karolíne Hurricanes a Capitals.

Sezóna sa nám prvýkrát preruší počas Vianoc, kedy sa od 24. decembra dočkáme trojdňovej pauzy. Ďalšie štvordňové voľno príde začiatkom februára a vyplní ho exhibičný zápas hviezd vo floridskom Sunrise. Uskutoční sa 4. februára.

Pozri aj: Kľúčové termíny sezóny 2022/23

Zmeny v pravidlách, nová aréna, reklamy a nové dresy

V pravidlách pred novou sezónou k žiadnej veľkej zmene nedošlo, no rozhodcovia budú mať odteraz možnosť zrušiť aj väčší trest po preskúmaní situácie videom.

Zvykať si budeme aj na novú arénu na mape NHL – Arizona absolvuje prvú sezónu na ľade univerzitnej Mullett Arény s kapacitou len 5000 divákov. Medzitým budú Coyotes veriť, že sa priblížia k novému trvalému domovu.

Podstatnou zmenou je príchod reklamy na dresoch, ktorú už avizovalo viacero tímov. Niektoré tímy urobili aj iné zmeny týkajúce sa svojich uniforiem. Vegas využije ako domáce dresy niekdajšie zlaté alternatívne a Carolina urobí to isté so svojimi čiernymi dresmi. San Jose odhalilo celú novú sériu dresov a Edmonton sa vracia ku kráľovskej modrej, ktorú využíval v rokoch 1981 až 1996 a 2011 až 2017. Buffalo avizuje príchod vylepšenej verzie dresu s hlavou bizóna, ktorý využije ako alternatívny.

Noví tréneri, noví generálni manažéri

Medzisezónne obdobie bolo mimoriadne bohaté na trénerské zmeny. Boston vyhodil Brucea Casidyho, ktorý sa následne zamestnal vo Vegas. Bruins si za jeho nástupcu zvolili navrátilca Jima Montgomeryho. Cassidy nahradil Petera DeBoera, ktorý si našiel nový domov v Dallase. Z neho odišiel Rick Bowness, ktorý bude pokračovať v kariére vo Winnipegu.

Montreal urobil z Martina St. Louisa trvalého hlavného trénera a Islanders dali po vyhodení Barryho Trotza príležitosť jeho dlhoročnému asistentovi Laneovi Lambertovi. Nováčikom medzi trénermi v NHL je aj Derek Lalonde v Detroite, ktorý nepredĺžil zmluvu s Jeffom Blashillom.

Luke Richardson sa stal novým hlavným trénerom Chicaga, Paul Maurice Floridy. Tá ho uprednostnila pred finalistom Ceny Jack Adamsa Andrewom Brunetteom. Kým Trotz si dá od trénovania pauzu, do ligy sa po roku vrátili John Tortorella, ktorý sa postaví na lavičku Philadelphie, a David Quinn, ktorý v San Jose nahradil vyhodeného Boba Boughnera.

K významným zmenám došlo aj vo vedeniach dvoch tímov. V Colorade bol Joe Sakic povýšený na prezidenta hokejových operácií a na jeho miesto generálneho manažéra bol dosadený jeho niekdajší asistent Chris MacFarland. Prvým Afroameričanom v pozícii generálneho manažéra tímu NHL sa stal Mike Grier. V San Jose nahradil Douga Wilsona, ktorý v apríli rezignoval na svoju pozíciu zo zdravotných dôvodov.

Najväčšie prestupy leta

Na rozdiel od predošlého roka sme sa tentoraz nedočkali žiadnej offer sheet. Došlo však k niekoľkým vykúpeniam zo zmluvy. Zažili ho Henrik Borgstrom a Brett Connoly zo Chicaga, Rudolfs Balcers zo San Jose, Michael Del Zotto z Ottawy, Janne Kuokkanen z New Jersey a Oskar Lindblom z Philadelphie.

Od júla sme videli niekoľko zaujímavých výmen. Chicago poslalo Alexa DeBrincata do Ottawy a Kirbyho Dacha do Montrealu. Canadiens získali aj Seana Monahana od Calgary, ktoré spolu s Floridou zrealizovalo výmenu leta – vymenilo Matthewa Tkachuka za Jonathana Huberdeaua a MacKenzieho Weegara. Súčasťou výmeny boli aj draftové voľby a mladá nádej. Dres zmenil aj Brent Burns, ktorého San Jose poslalo Caroline. Tá prakticky zadarmo získala aj Maxa Paciorettyho. Okrem toho vymenila Tonyho DeAngela do Philadelphie. Montreal získal Mikea Mathesona, za ktorého si Pittsburgh osvojil Jeffa Petryho a Ryana Poehling.

Výmeny sa konečne dočkal aj Alexandar Georgiev, ktorý putoval od Rangers k Avalanche. Cam Talbot zase putoval do Ottawy, ktorá za neho poslala do Minnesoty Filip Gustavssona. Z brankárov boli vymenení napríklad aj Ville Husso do Detroitu, Matt Murray do Toronta a výmenu zažili aj dvaja Česi – Petr Mrázek smeroval do Chicaga, Vítek Vaněček do New Jersey. Vymenený bol aj ich krajan, niekdajší „Diabol“ Pavel Zacha, ktorý putoval za Erika Haulu do Bostonu.

Na trhu s voľnými hráčmi zmenil svoje pôsobisko Jaroslav Halák, ktorý sa upísal Rangers. Tí získali do brány aj Louisa Domingueho. Z brankárov si našli nové pôsobiská napríklad aj Jack Campbell (Edmonton), Iľja Samsonov (Toronto), David Rittich (Winnipeg), Martin Jones (Seattle), Aaron Dell (San Jose), Kevin Lankinen (Nashville) či dokonca aktuálny šampión Darcy Kuemper (Washington).

John Klingberg opustil Dallas a upísal sa Anaheimu, Ben Chiarot a Olli Määttä prestúpili do Detroitu, ktorý za Floridu vymenil Marc Staal. Ian Cole sa upísal Tampe Bay, Erik Gudbranson Columbusu. Zmluvy s novými tímami podpisovali aj obrancovia z Česka Jan Rutta (Pittsburgh), Andrej Šustr (Minnesota) a Michal Kempný (Seattle).

Johnny Gaudreau sa stal neobmedzeným voľným hráčom a napokon si za nový domov vybral Columbus. Calgary si neskôr upísalo Nazema Kadriho. Z útočníkov viac pozornosti vzbudili aj Claude Giroux, ktorý sa upísal Ottawe, Vincent Trocheck so zmluvou s Rangers, Andrew Copp so zmluvou s Detroitom, Andre Burakovsky so zmluvou so Seattlom, Mason Marchment so zmluvou s Dallasom, Ondřej Palát so zmluvou s New Jersey, Paul Stastny so zmluvou s Carolinou, Phil Kessel so zmluvou s Vegas a Evan Rodrigues so zmluvou s Coloradom.

Za zmienku stoja z útočníkov trebárs Andreas Athanasiou, Max Domi (obaja Chicago), Iľja Michejev (Vancouver), Vladislav Namestnikov (Tampa Bay), Frank Vatrano, Ryan Strome (obaja Anaheim), David Perron (Detroit), Nino Niederreiter (Nashville), Oskar Lindblom (San Jose), Ryan Dzingel (Carolina), Sam Steel (Minnesota), Dylan Strome (Washington), ako aj Česi Dominik Kubalík (Detroit), Ondřej Kaše (Carolina) a Martin Frk (St. Louis). Z Česka sa do Bostonu vracia David Krejčí, Islanders zlákali z KHL Nikitu Sošnikova.

Došlo aj na ďalšie oznamovanie koncov kariér. Najväčší rozruch nimi spôsobili obrancovia Duncan Keith, P.K. Subban, Keith Yandle a samozrejme Zdeno Chára. S hokejom sa rozlúčil aj jeho krajan Andrej Sekera. Zo známejších hráčov to ďalej boli Greg Pateryn, Kyle Turris, Mathieu Perreault, Nathan Gerbe či Johnny Boychuk.

Favoriti a outsideri

Boj o titul v Pacifickej divízii očakáva najmä medzi albertskými rivalmi z Calgary a Edmontonu. Vyššie ambície však budú mať aj Vegas a Los Angeles. Top favoritom Centrálnej divízie bude úradujúci šampión z Colorada, ktorého vyzve najmä Minnesota. Pozornosť v Západnej konferencii bude smerovať do Seattlu, ktorý sa bude chcieť zlepšiť oproti inauguračnej sezóne. Za outsiderov sú považovaní Arizona a Chicago, veľa sa nečaká ani od San Jose či Anaheimu.

Pozri aj: Preview Západnej konferencie

Aj vo Východnej konferencii nájdeme viacero adeptov na Stanleyho pohár. Atlantická divízia má možno prevahu v počte elitných tímov v podobe Floridy, Tampy Bay a Toronta, no v Metropolitnej po Caroline nasledujú tiež kvalitné a ambiciózne tímy Rangers, Washingtonu či Pittsburghu. Ambície majú aj v Bostone na Long Islande. Pozornosť bude venovaná aj tímom na vzostupe, ako sú Buffalo, Detroit, Ottawa či New Jersey. V úzadí by zase mali byť Montreal, Philadelphia a možno aj Columbus.

Pozri aj: Preview Východnej konferencie

Podľa bookmakerov je najväčším predsezónnym favoritom na zisk Stanleyho pohára majstrovské Colorado. Z ostatných tímov majú najväčšie šance Toronto, Florida, Tampa Bay a Carolina. Druhý sled favoritov tvoria Calgary, Edmonton, Rangers, Minnesota a Pittsburgh. Top outsidermi sú Chicago a Arizona, ktorým na dne predpokladov robia spoločnosť aj Montreal, Philadelphia, San Jose. Veľa sa nečaká ani od Buffala, Anaheimu a Seattlu.

Slováci v NHL

Ako sme už spomínali, kariéry ukončili Zdeno Chára a Andrej Sekera. V zámorí to zabalili Adam Húska a Christián Jaroš, pričom zrejme ani Richard Pánik nedostane príležitosť u Islanders. Zo slovenských stálic tak v NHL zostávajú len útočník Tomáš Tatar v New Jersey, obranca Martin Fehérváry vo Washingtone, obranca Erik Černák v Tampe a brankár Jaroslav Halák, ktorý v lete ako voľný hráč podpísal zmluvu s Rangers. Marián Studenič v kempe Dallasu neuspel a stále visí hrozba vyradenia aj nad Adamom Ružičkom z Calgary. Naopak, výborný kemp zažíva Pavol Regenda v Anaheime, ktorý by mohol rozšíriť rady Slovákov. Draftová jednotka, Juraj Slafkovský, a draftová dvojka Šimon Nemec, by mohli minimálne pár zápasov odohrať za Montreal, resp. New Jersey. U útočníka sa počíta so štartom v prvom tíme aj napriek rozpačitému kempu, obranca by sa mal ešte rok cibriť skôr v AHL. Stále však zotrváva v kempe Devils.

10 otázok pred novou sezónou

1) Odlepí sa Seattle v druhej sezóne od dna tabuľky?
2) Pobudne Juraj Slafkovský v prvom tíme počas väčšiny sezóny?
3) Kto vyzve Connora McDavida v súboji o Art Ross Trophy?
4) Dosiahne Slovák na hranice 20 gólov a 50 bodov?
5) Kto urobí väčší pokrok, Detroit, Ottawa či Buffalo?
6) Na rozdiel koľkých výhier sa Halák dotiahne k hranici 300?
7) Pomôže uzdravený Jack Eichel vrátiť Vegas do play-off?
8) Na rozdiel koľkých gólov sa dotiahne Ovečkin ku Gretzkymu?
9) Opustí Jonathan Toews alebo Patrick Kane Chicago?
10) Vyrovná Pittsburgh rekord Pennsylvánie so 17 účasťami v play-off po sebe?

NHL v TV

Aj v tejto sezóne si fanúšikovia zo Slovenska a Česka budú môcť vychutnávať priame prenosy zápasov NHL na televíznych kanáloch Nova Sport 1 a Nova Sport 2. Súkromná slovenská televízia Dajto v tom bude tiež pokračovať, no namiesto jedného prenosu týždenne ich prinesie už rovno dva. Online prenosy z NHL môžete sledovať aj u nášho partnera na TV Tipsport.

Pozri aj: NHL v TV



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Fehérváry: Som šťastný špeciálne za Slafkovského. Je top hráčom NHL Budúcnosť slovenského útočníka v Pittsburghu? Pravdepodobne žiadnaKde by mohol skončiť Stamkos? V Detroite či po boku Slafkovského? Začala ďalšia séria, Slovák v nej bodoval. Ďalší zbieral „mínusky“+ videoBlíži sa ten čas: Anže Kopitar zváži koniec kariéry Účasť na MS ohrozená? Posila Slovenska z NHL utrpela zranenie!Matthews robí pokroky. Vráti sa do hry v zápase číslo sedem? Slovenský útočník oslavuje: Jeho tím postúpil do finále QMJHL! + videoKanada zverejnila nomináciu na MS: Dominujú mladé pušky, nechýba Slafkovského spoluhráč Dráma: Tím slovenského útočníka vyhnal Urbana z brány a vynútil rozhodujúci zápasIslanders rozhodli o osude Loua Lamoriella a Patricka RoyaMontreal a Winnipeg si upísali hráčov z posledných dvoch draftov Hurricanes končia zmluvu s ruským útočníkom Brankári inkasovali len dva góly: Ďalší tím postupuje, zápas č. 7 uvidíme aj na západe! Poznáme finalistov Jack Adams Award. Sú len zo Západnej konferencieV OHL vyhlásili hráča sezóny. V zámorí bol ocenený aj Filip Mešár Hellebuyck: Asi mi neuveríte, ale takto som to skutočne cítil. Je to srdcervúce Mohli za vyhodenie trénera nahnevaní hráči? Generálny manažér Seattlu reaguje Mohol by Leon Draisaitl skončiť budúci rok v Bostone? NHL ukázala, ako Slafkovský porušil pravidlá. Rozhodcov vyzvala, aby to nabudúce trestali + video Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies