Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
05. 05.
kurzy
22:00info
NYR
CAR
NHL live
01:30info
DAL
VGK
NHL live
06. 05.
kurzy
02:00info
FLA
BOS
«

Magazín

Bývalé tímy NHL: Atlanta Flames

V roku 1972 sa kanadsko-americká NHL rozšírila z 14 tímov na 16 a jedným z nových mužstiev bola aj Atlanta Flames, ktorá v National Hockey League pôsobila do roku 1980.

Atlanta Flames
Do National Hockey League vstúpila Atlanta 6. júla 1972, kedy dostala skupina obchodníkov zo štátu Georgia licenciu pre vstup mužstva do ligy. Prezývku „Flames“ si zvolili kompetentní na hlasovaní. Logo Flames pozostávalo z horiaceho písmena „A“. Klubovými farbami boli červená, žltá a biela. Svoje domáce stretnutia hrala Atlanta počas svojej existencie v Omni Coliseum, do ktorej sa na hokej zmestilo 15 278 divákov. V tejto hale hral aj basketbalový tím NBA Atlanta Hawks.

V premiérovej sezóne bol trénerom nového tímu držiteľ šiestich Stanley Cupov s Montrealom Canadiens a člen Hokejovej siene slávy Bernie „Boom Boom“ Geoffrion. Prvý duel v NHL odohrala Atlanta 7. októbra 1972, kedy boli jej súperom Islanders, ktorých porazila 3:2. Flames skončili základnú časť s bilanciou 25-38-15 a obsadili siedme (predposledné) miesto v Západnej divízii a do play-off sa neprebojovali. Najproduktívnejším hráčom mužstva sa stal Bob Leiter, ktorý zaknihoval rovných 60 kanadských bodov (26+34).

Druhú sezónu v kanadsko-americkej NHL odštartovala Atlanta remízou 1:1 proti New York Islanders. Po 78 zápasoch základnej časti postúpila s bilanciou 30-34-14 po prvýkrát v klubovej histórii do vyraďovacích bojov. V prvom kole play-off narazili Flames na Philadelphiu Flyers. Séria sa skončila výhrou Flyers pomerom 4:0 na zápasy. Štvrťfinále z ročníka 1973/74 bolo najlepším výsledkom Atlanty v jej histórii.

Článok pokračuje pod reklamou

O rok neskôr stratili „plamene“ na postup do play-off päť bodov a s 83 bodmi ukončili základnú časť na štvrtom (poslednom) mieste v Patrickovej divízii. V dobrom svetle sa ukázal najmä Tom Lysiak, ktorý bol druhýkrát po sebe najproduktívnejším hráčom Flames, keďže klubové bodovanie vyhral aj v predchádzajúcom ročníku. V 77 dueloch nazbieral 77 kanadských bodov za 25 presných zásahov a 52 gólových prihrávok.

Tom Lysiak

Tom Lysiak vyhral klubové bodovanie Flames päťkrát za sebou a stal sa aj najproduktívnejším hráčom Atlanty. Po jej zániku hral aj za Chicago Black Hawks.

O päť bodov viac získal Lysiak počas sezóny 1975/76, kedy tretíkrát v rade opanoval tímové bodovanie. Aj vďaka nemu sa Atlanta dostala do predkola play-off. V ňom boli jej súperom „králi“ z Los Angeles. Tí nakoniec vyhrali 2:0 v sérii. V dvoch stretnutiach strelili hráči Flames iba jeden gól, o ktorý sa postaral Barry Gibbs, a inkasovali tri.

S Kings sa stretli aj v nasledujúcom predkole play-off, ktoré si vybojovali tretím miestom v Patrickovej divízii, a opäť im podľahli. Tentoraz až po troch stretnutiach (1:2). Základná časť sa opäť podarila Lysiakovi, ktorý druhýkrát v rade nazbieral vyše 80 bodov (81) a štvrtý raz mu patrilo v klubovom bodovaní prvé miesto.

Kanaďan, ktorý sa narodil v štáte Alberta, patril k pilierom Atlanty aj počas ročníka 1977/78. V 80 zápasoch základnej časti, ktoré „plamene“ odohrali, nastúpil Lysiak vo všetkých a už piatykrát po sebe sa stal najproduktívnejším hokejistom Atlanty. V tej dobe bol aj kapitánom tímu, keď kapitánske „céčko“ prebral po Patovi Quinnovi, ktorý ukončil aktívnu kariéru. Flames dosiahli v základnej časti 34 výhier a tretíkrát v rade hrali v predkole vyraďovacích bojov, no opäť neboli úspešní. Nad ich sily boli hráči Maple Leafs, ktorí ich porazili 2:0 na stretnutia.

Pat Quinn

Pat Quinn odohral za Atlantu 374 stretnutí, v ktorých získal 99 kanadských bodov. V súčasnosti je hlavným trénerom Oilers.

Siedmu sezónu v National Hockey League začali „plamene“ veľmi dobre. Z prvých 12 duelov vyhrali desať a dva skončili nerozhodne. Prvú prehru utrpeli až proti Montrealu (2:4). V Patrickovej divízii patrila po skončení základnej časti Atlante štvrtá priečka, čo znamenalo, že sa opäť predstaví v predkole play-off. Súperom jej bolo Toronto, ktoré, takisto ako v ročníku 1977/78, vyhralo sériu pomerom 2:0. Posledný duel za Flames odohral Lysiak, ktorý bol súčasťou rozsiahlejšej výmeny a jeho novým klubom sa stalo Chicago Black Hawks.

V roku 1980 ohlásila Atlanta bankrot a na konci mája nasledujúceho kalendárneho roka bol klub presťahovaný do Calgary, kde pôsobí pod názvom Calgary Flames až dodnes. Najproduktívnejším hráčom poslednej sezóny Atlanty Flames v Národnej hokejovej ligy sa stal Kent Nilsson, ktorý zaknihoval 98 bodov. Posledný duel odohrali „plamene“ proti tímu New York Rangers.

Počas ôsmich rokov existencie odohrala Atlanta v najlepšej hokejovej súťaži sveta 636 zápasov s bilanciou 268 výhier, 260 prehier a 108 remíz. Nazbierala v nich 644 bodov (najviac v sezóne 1978/79 – 90), strelila 2057 gólov (najviac v sezóne 1978/79 – 327) a inkasovala 2013 gólov (najviac v sezóne 1978/79 – 280).

Najviac stretnutí odohrali za Flames Rey Comeau a Eric Vail (469), ktorý zaknihoval aj najviac presných zásahov (174). Najlepším nahrávačom sa stal Tom Lysiak (276), ktorý bol aj najproduktívnejším hráčom (431).



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Preview: Dnes začínajú boje v 2. kole play-off. Na východe nás čakajú zaujímavé sérieNylander sa neubránil nadávkam. Je presvedčený, že s jadrom Leafs problém nie jeS týmto môžete počítať u Mešára, tvrdí expert a poukazuje na vedúcu pozíciu Slafkovského NHL zverejnila rozpis 2. kola play-off v rámci Východnej konferenciePrekonal vzácnu rakovinu, získal Mastertonovu trofej. Teraz by mal odísť z NHL Matthews i bývalý víťaz sú medzi finalistami na Lady Byng TrophyKľúčový hráč Hurricanes sa nepripojí k tímu v prvých dueloch druhého kola Utah podpísal zmluvu so švédskym krídelníkom Tatar: Teraz sa musíme sústrediť na iné ako na zmluvy. Američanom pohrozili Matthews sa vrátil, ale: Pastrňák v predĺžení zápasu č. 7 zavrel kritikom ústa!Zámorská posila Slovenska príde rovno do Ostravy. Bude to natesno AHL: Výsledky sobotných zápasov play-off Fehérváry: Som šťastný špeciálne za Slafkovského. Je top hráčom NHL Budúcnosť slovenského útočníka v Pittsburghu? Pravdepodobne žiadnaKde by mohol skončiť Stamkos? V Detroite či po boku Slafkovského? Začala ďalšia séria, Slovák v nej bodoval. Ďalší zbieral „mínusky“+ videoBlíži sa ten čas: Anže Kopitar zváži koniec kariéry Účasť na MS ohrozená? Posila Slovenska z NHL utrpela zranenie!Matthews robí pokroky. Vráti sa do hry v zápase číslo sedem? Slovenský útočník oslavuje: Jeho tím postúpil do finále QMJHL! + videoZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies