Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
24. 05.
kurzy
02:00info
NYR
FLA
NHL live
25. 05.
kurzy
02:00info
DAL
EDM
NHL live
«

Reprezentácia

Pred juniorskými Majstrovstvami sveta 2010

Majstrovstvá sveta juniorov v roku 2010 sa pôvodne mali konať vo Švajčiarsku. To sa však vzdalo funkcie hositeľa, a tak šampionát zamieri znovu do kolísky hokeja. Po 19 rokoch do štátu Saskatchewan. SlovakNHL.sk vám prináša preview tohto prestížneho podujatia.

Zopakuje Slovensko vlaňajšok?
Otázka, ktorá azda najviac rezonuje v hlavách ľudí. Väčšina pripisuje vlaňajšiu senzáciu hlavne brankárovi Jaroslavovi Janusovi, s ktorým tento rok už počítať nemôžeme. Tím však netvoril len brankár a veľkou mierou sa o to postarala aj naša formácia Tatar – Viedenský – Pánik, ktorá bude môcť brázdiť klziská v Saskatoone a Regine aj tento rok.

Radosť slovenských hokejistov po vlaňajšom senzačnom postupe do semifinále cez Spojené štáty

Radosť slovenských hokejistov po vlaňajšom senzačnom postupe do semifinále cez Spojené štáty

Okrem tohto útočného trojzáprahu však Slovensko disponuje skutočne silným útokom, ktorému velí kapitán Jakub Gašparovič, ktorý sa ukázal vo veľmi dobrom svetle v slovenskej Slovnaft extralige. Netreba zabúdať ani na ďalších hráčov extraligovej dvadsiatky ako Andrej Šťastný, či Libor Hudáček.

Veľkú ofenzívnu silu dokazuje aj skutočnosť, že do nominácie trénera Štefana Mikeša sa nezmestili ani takí hráči ako Juraj Majdán, Tomáš Jurčo, Andrej Kudrna, či dokonca ani Marek Hrivík, ktorý bol najmladším hráčom vo vlaňajšom výbere slovenskej dvadsiatky . Štefan Mikeš má však veľmi dobrý cit pre prekvapenia, veď aj vlani prekvapil nezaradením Adama Lapšanského, na úkor ktorého zobral hráčov z HK Orange 20. Jeho filozofia sa stavia hlavne na partii, čo asi rozhodlo aj v tejto situácii.

Nevýhodou tohto výberu môže byť tlak zo strany ľudí. Na vlaňajší šampionát išli hráči potichu a zo slovenských priaznivcov len málokto tušil o menách ako Richard Pánik, Tomáš Tatar či Jaroslav Janus. Tento rok je to iné a šampionát do dvadsať rokov bude určite pútať väčšiu pozornosť i doma na Slovensku, čím sa vytvára tlak na hráčov, ktorí ho budú musieť ustáť.

Bude hegemónia Kanaďanov prerušená?
Ostatných päť šampionátov poznalo len jedného víťaza - Kanadu. Posledné medailové suchoty Kanady na juniorskom šampionáte sa datujú až na rok 1998, kedy výber z kolísky hokeja obsadil v Helsinkách a Hämeenlinne nelichotivé ôsme miesto. Po tom šampionáte však prišli postupne dva brozny, štyri striebrá a päť zlatých medialí z posledných piatich šampionátov.

Infarktový záver lanského semifinále: Jordan Eberle strieľa svoj najdôležitejší gól kariéry a posiela zápas gólom 5,4 sekundy pred sirénou do predĺženia

Infarktový záver lanského semifinále: Jordan Eberle strieľa svoj najdôležitejší gól kariéry a posiela zápas gólom 5,4 sekundy pred sirénou do predĺženia

Obdivuhodná séria Kanaďanov sa otriasala už vlani v semifinále proti Rusom. Vtedy ich vykúpil vyrovnávajúcim gólom 5,4 sekundy do konca stretnutia prospekt Edmontonu, Jordan Eberle. V nájazdoch už Kanaďania nad Rusmi dominovali a vo finále zdolali po jasnom priebehu Švédov.

Ak sa o vlaňajšom tíme hovorilo ako o jednom z najslabších za poslednú dekádu, o tomto môžeme povedať, že je azda ešte slabší. Napriek tomu tu máme aj niekoľko zaujímavých mien ako napr. Alex Pietrangelo, Nazem Kadri či pravdepodobná jednotka budúcoročného draftu, Taylor Hall.

Na prvé miesto a zosadenie Kanady z trónu si určite budú brúsiť zuby finalisti uplynulých dvoch ročníkov šampionátov, Švédi. Tí prídu do Saskatchewanu s veľmi kvalitným mužstvom, ktoré je kvalitatívne rovnocenné s tým vlaňajším. Nečudo, veď mnoho hráčov z vlaňajšieho strieborného tímu bude hájiť dres s tromi korunkami i teraz - Erik Karlsson, Mattias Tedenby, Magnus Svensson Pääjärvi, či brankárska obluda Jacob Markström.

Medzi ďalších favoritov na prvé miesto určite patria Američania a hlavne Fíni. Tí po vlaňajšom fiasku a bojovaní o záchranu (kde ich poslali Slováci) si budú určite chcieť napraviť reputáciu. Na súperov vybehnú s jedným z najmladších mužstiev, ale o to viac talentovaným. Rajala, Grandlund, Kivisto, Rask, Vatanen, Aitokallio. To je len zlomok mien z tých, o ktoré sa Suomi budú opierať. Navyše, väčšina hráčov z tohto výberu získala na poslednom šampionáte osemnástok striebro. Vrátane už spomínaného Rajalu, ktorý bol najproduktívnejším hráčom majstrovstiev s 19 bodmi v šiestich zápasoch!

Kto zo silnej sedmičky bude hrať o záchranu?
Model majstrovstiev je nemilosrdný. Šesť tímov hrá štvrťfinále, ostatní sú odsúdení na boj o záchranu. Z toho prirodzene vyplýva, že sa boju o záchranu nevyhne ani niekto z tzv. „silnej hokejovej sedmičky“. Posledné roky sa záchranárske práce týkali zväčša Slovenska, vlani to bolo Fínsko a tento rok to určite bude niekto zo štvorice Fínsko, Švédsko, Rusko, Česká republika, ktorí hrajú spolu v jednej skupine.

Fínsko a Švédsko patri medzi favoritov turnaja, naopak Rusi majú slabší ročník, ale hovoriť o nich ako o slabých nie je na mieste a Česi, rovnako ako Slováci, prežívajú hokejovú krízu. Z tohto môžeme vyčítať, že práve naši západní susedia budú namočení v záchranárskych prácach, ale papierové predpoklady sa neraz nenaplnili, a tak hovoriť o nejakých favoritoch je predčasné. Česi navyše disponujú lepším kádrom ako posledné roky, a tak môžeme smelo povedať, že o postup zo skupiny sa strhne tuhý boj.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies