Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Reprezentácia

Skvelý švajčiarsky výkon bol odmenený postupom


Slovenskí hokejisti do dvadsať rokov nastúpili v dnešný silvestrovský večer na najdôležitejší zápas skupiny proti Švajčiarsku, v ktorom sa rozhodlo o poslednom postupujúcom zo skupiny. Švajčiari podali skvelý disciplinovaný výkon založený na kvalitnej defenzíve, ktorý im vyniesol postup do vyraďovacích bojov.

Švajčiarsko – Slovensko 4:1 (0:0, 1:0, 3:1)

Góly: 28. Niederreiter (Geering), 48. Niedererreiter, 57. Scherwey (Geering, Stoop), 58. Jörg (Niederreiter, Geering) – 54. Pánik (Rias, Hraško)
Strely na bránu: 30:41 (10:13, 11:17, 9:11), Vylúčenia (2 min): 3:3, Vylúčenia (5 min): 0:0, Presilovky: 1:0, Oslabenia: 0:0, Divákov: 13 117
Najlepší hráči zápasu: Nino Niederreiter – Richard Pánik
Zostavy - SLOVENSKO: Halász - Štajnoch (A), Rais, Šiška, Marinčin, Hraško, Jankovič, Jaborník - Tatar, Viedenský, Pánik - Bakoš, Gerhát, Šťastný - Mlynarovič, Illo (A), Gašparovič (C) - Hudáček, Vandas, Lapšanský - Grošaft
Švajčiarsko: Conz (57. Mischler, 58. Conz) - Geering, Loichat, Josi (A), Stoop (C), Fischer, Schlumpf, Untersander, Camperchiolli - Ryser, Schappi - Füglister, Jörg, Niderreiter - Gay, Scherwey (A), Weber - Antonietti, McGregor, Marolf

Tréner Štefan Mikeš na najdôležitejší zápas skupiny dal do brány prekvapujúco Tomáša Halásza, ktorý odchytal vyše 50 minút zápasu proti Kanade. Od úvodného buly bolo jasné, že Švajčiari sa sústredili na hlbokú defenzívu, kedy zodpovedne bránili s päticou hráčov. Slováci spočiatku vyvíjali tlak, ale proti dobre organizovanej obrane hráčov Švajčiarska sa nevedeli presadiť. V úvodných minútach zaujali najmä Pánikové schopnosti so zakončením na Conza, s ktorým si brankár Švajčiarska ľahko poradil. Už na začiatku 5. minúty sa Slováci mohli ujať vedenia, ale Gašparoviča strela po buly opečiatkovala len ľavú žŕdku Conzovej brány. V polovici tretiny však svoje schopnosti v ofenzíve ukázali i Švajčiari. Z ich tlaku však nakoniec nič nezišlo. Následne náš prvý útok privŕtal Švajčiarov v ich útočnom pásme, ale hráči z krajiny helvétskeho kríža nedopustili, aby sa naša elitná formácia gólovo presadila. Ba naopak, gól mohol padnúť na druhej strane, kedy Reto Schappi netrafil z kruhu na vhadzovanie priestor ohraničený tromi žrďmi. Neprešla ani minúta a už Švajčiari mali opäť vynikajúcu príležitosť na skórovanie. Nino Niederreiter, ktorý takmer neschádzal z ľadu, nastrelil v 16. minúte len žrď Halászovej brány. Záver tretiny patril opäť nášmu tímu, ale naša prvá formácia opäť nepretavila silný tlak vo vsietenie gólu.

Aj úvod druhého dejstva patril Slovákom. Na konci prvej minúty išiel Gerhát spolu s Bakošom proti jednému obrancovi sám na Conza, Gerhát volil strelu, s ktorou si Conz poradil. O dve minúty neskôr sa po Hudáčkovej polostrele snažil puk tečovať Richard Pánik, ale puk nemieril ani do priestoru brány. O ďalšiu minútu šiel práve Pánik spolu s Viedenským do obrovskej príležitosti, ale ani druhé prečíslenie 2 na 1 Slováci nezakončili gólom, kedy Viedenský dlho-predlho váhal s prihrávkou, ktorá prišla nakoniec príliš neskoro. Tri veľké šance Slovákov neskončili gólom, za to jedna šanca Švajčiarov áno. Po vyhratom buly Geering nahodil puk, ktorý mazácky tečoval 17-ročný Nino Niederreiter a Slováci prehrávali 0:1. Gól Švajčiarov evidentne nabudil, ale našťastie strelu Schappiho v polovici zápasu vystihol Halász. Švajčiarov však pribrzdili dve vylúčenia. Jednému z nich predchádzala obrovská šanca na vyrovnanie. Marek Viedenský vystihol prihrávku švajčiarskeho obrancu a vo vlastnom oslabení sa dostal do samostatného nájazdu, ktorý zakončil kľučkou na bekhend, ktorú však Conz vystihol. Pri pokus bol však faulovaný, ale keďže Marek zakončil, nenasledovalo trestné strieľanie. V priebehu spomínaných presiloviek mohol vyrovnať Pánik, ale jeho strela po krížnej Tatarovej prihrávke len mierila do žrde. Po skončení trestu sa Stoop vyrútil z trestnej lavice do veľkej šance, ale na Halásza nevyzrel a rovnako pochodili aj jeho spoluhráči po následných zmätkoch v našej obrane. Následne však Slováci opäť boli blízko vyrovnaniu, avšak Benjamin Conz si dobre postavil žrde, čo dokumentovala i strela Libora Hudáčka. Následne Slováci pritlačili Švajčiarov, ale tí bránili pozorne a prakticky nepustili Slovákov do dobrej streleckej situácie.

Úvod do tretej tretiny vyšiel fantasticky, po Pánikovej strele dorážal Tatar, ale podľa rozhodcu Vladimíra Šindlera vysokou hokejkou. Český rozhodca si bol svojím rozhodnutím istý, a tak nepotreboval ani pomoc videorozhodcu. Ešte v tej istej minúte bol vylúčený Fuglister a z následnej presilovej hry vyplynula obrovská šanca Richarda Pánik. Ten však znova netrafil odkrytú bránu Benjamina Conza a rozvlnil len bočnú sieť. V 48. minúte už Benjamin Conz po zmätkoch pred jeho bránou ležal na zemi a bez hokejky, ale Libor Hudáček ani túto výhodu nevyužil, trafil len obrancu pred sebou. Vzápätí však zobral puk Nino Niederreiter obhodil a obišiel nedôrazného Štajnocha a bekhendom zavesil puk pod hornú žŕdku Tomáša Halásza - 0:2. Slovákom začalo zvoniť na poplach. Po góle zvýšili naši hráči početnosť strelby, lenže všetky pokusy boli zväčša zblokované skvelým obranným múrom Švajčiarov alebo ich v pohode chytil brankár Conz. Vykúpenie prišlo až v 53. minúte pri avizovanom vylúčení. Hraško vystrelil od modrej, trafil však len Pánika, ktorý nespanikáril a zasunul puk do odkrytej Conzovej brány. Slováci tak znížili. Keď sa však scyhľovali k záverečnému tlaku, tak sa úplne zbytočne nechal vylúčiť Tomáš Tatar a ku koncu jeho trestu sme spravili hrubú chybu, keď sme nechali odkrytú ľavú stranu klziska. Tento fakt využil Patrick Geering, ktorý nahodil puk pred Halásza, kde úradoval Tristan Scherwey. Tréner Štefan Mikeš si okamžite vzal timeout, medzitým Benjamin Conz odišiel z brány kvôli problémom s výstrojom a v bráne ho dočasne nahradil Matthias Mischler. Slováci krátko po vhadzovaní sa usadili v útočnom pásme, odvolali brankára, ale opäť obliehanie švajčiarskej brány neskončilo žiadnou vyloženou šancou, ba naopak Nino Niederreiter sa pohral s obrancami a prirhal Maurovi Jörgovi, ktorý definitívne spečatil výsledok na konečných 1:4. Vzápätí sa ešte nechal vylúčiť Martin Marinčin, ale následná presilovka už nemala vplyv na konečný výsledok, a tak Slováci po roku opäť budú hrať v skupine o záchranu, keďže v rozhodujúcom zápase boli nad ich sily Švajčiari. Po zápase bol na slovenskej strane vyhlásený najlepším hráčom Richard Pánik, na švajčiarskej strane kat naších nádejí, Nino Niederreiter.

Švédsko – Fínsko 7:1 (1:0, 3:0, 3:1)
Diváci v Regine boli svedkami jednoznačného priebehu severského derby. Aj keď mali hráči z krajiny tisícich jazier streleckú prevahu, tí ktorí skórovali boli Švédi. Tre kronor hrali v prvej tretine veľmi nedisciplinovane a ich brankár Jacob Markström museli čeliť až 26 pokusom. Na jeho náprotivka Joniho Ortia vyslali Švédi púhe 2 strely, ale jedna z nich bola gólová, keď sa presadil André Petersson. V druhej tretine už Švédi prebrali taktovku a Fínov definitívne knokautovali tromi gólmi. Najmä lahôdkovy kúsok Mattiasa Tedenbyho stál za to. V záverečnom dejstva sa ešta za Švédsko presadil Svensson-Pääjärvi, Josefsson a Johansson, ktorý upravoval na konečných 7:1. Za Fínov korigoval skóre po piatom zásahu Švédov Teemu Hartikainen.

Rusko – Česká republika 5:2 (1:0, 1:1, 3:1)
Keď Česi v 33. minúte prehrávali po góloch Tarasenka a Petrova už 0:2, nevyzeralo to s nimi najlepšie. Ale ešte v druhej tretine strelil kontaktný gól Jan Káňa a v 55. minúte dokonca vyrovnal Štepán Novnotný. Lenže vedenie Čehom dlho nevydžalo - len niečo vyše 50 sekúnd - ešte v tej istej minúte vrátil vedenie na stranu Rusov Tarasenko. Čechom citeľne chýbal autor prvého gólu Jan Káňa, ktorý dostal trest 2+10 za napadnutie zo zadu a keďže do konca zápasu ostávalo menej ako 11 minút, tak zamieril rovno do kabín. V závere ešte Chudinov a Burmistrov kozmeticky upravili skóre na 5:2. To však nič nezmenilo na fakte, že tento rok budú o záchranu hrať Česi.

USA – Kanada 4:5sn (1:1, 2:1, 1:2, 0:0, 0:1)
Credit Union Center v Saskatoone bolo dejiskom najpríťažlivejšieho zápasu dnešného dňa. Do vedenia sa ako prví dostali Kanaďania zásluhou gólu Della-Roverea. O necelé dve minúty Američania kontrovali gólom na 1:1, ktorý potvrdili gólom v 7. minúte druhej tretiny z hokejky Jordana Schroedera vo vlastnom oslabení. Lenže vlaňajší gólový spasiteľ Jordan Eberle to nenechal len tak a v 32. minúte vyrovnal. Hneď vzápätí však Teubert podrazil v úniku Kreidera a Američania mali výhodu trestného strieľania. Chris Kreider však Allena v kanadskej bráne neprekonal. To však Američanov nemrzelo, keďže 11. sekúnd pred záverečnou sirénou strelili druhý gól v oslabení. Autorom bol Tyler Johnson. V tomto trende pokračovali i v úvode tretiny tretej. 61 sekúnd po začiatku tretieho dejstva zvýšil rozdiel na dva góly Dany Kristo. Vlani vo vzájomnom zápase Američania stratili trojgólový náskok, tento rok dvojgólový. V polovici tretiny znížil svojím druhým gólom Jordan Eberle a 4 minúty pred koncom zápase v oslabení vyrovnal zadák Alex Pietrangelo. Stav bol teda 4:4 a keďže nerozhodlo ani predĺženie, prišli na rad samostatné nájazdy. V nich boli úspešní všetci strelci v troch základných sériach a keďže v nasledujúcej svoj nájazd premenil Kanaďan Brandon Kozun, Američan Jordan Schroeder musel dať. Allena však neprekonal, a tak sa Kanaďania mohli tešiť z prvého miesta v skupine a priameho postupu do semifinále.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies