Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
07. 05.
kurzy
01:00info
NYR
CAR
NHL live
03:30info
DAL
COL
NHL live
08. 05.
kurzy
01:30info
FLA
BOS
04:00info
VAN
EDM
«

Slováci v NHL

Desať najproduktívnejších Slovákov uplynulej dekády

Počas uplynulých desiatich rokov sa NHL predstavilo okolo 60 slovenských hráčov, no nie každý sa v nej aj presadil. V nasledujúcom článku vám prinášame TOP 10 najproduktívnejších Slovákov uplynulých desiatich rokov.

10. Zdeno Chára – 326 bodov
Pozícia: obranca
Body: 326
Góly: 103
Asistencie: 223
Tímy v NHL (od roku 2000): NY Islanders, Ottawa, Boston

Zdeno Chára, posledný držiteľ Norris Trophy (udeľuje sa najlepšiemu obrancovi), začínal svoju kariéru v NY Islanders, ale svoj talent rozvil až v Ottawe, v ktorej strávil štyri sezóny. Od ročníka 2006/07 je hráčom Bostonu Bruins, v ktorom plní aj funkciu kapitána tímu. „Zee“ sa počas prebiehajúcej sezóny stal najproduktívnejším slovenským obrancom NHL v histórii, keď predstihol Roberta Švehlu. Počas posledných desiatich rokov si do štatistík pripísal 326 bodov a stal sa 10. najproduktívnejším Slovákom uplynulej dekády.

9. Peter Bondra – 330 bodov
Pozícia: pravý krídelník
Body: 330
Góly: 174
Asistencie: 156
Tímy v NHL (od roku 2000): Washington, Ottawa, Atlanta, Chicago

Článok pokračuje pod reklamou

Deviatu priečku obsadil bývalý útočník Peter Bondra, ktorý je v súčasnosti generálnym manažérom slovenskej hokejovej reprezentácie. Od začiatku roka 2000 nazbieral skvelý pravý krídelník 330 kanadských bodov. S kanadsko-americkou NHL sa rozlúčil 29. októbra 2007, kedy ukončil aktívnu hokejovú kariéru. Takmer celú svoju kariéru prežil vo Washingtone Capitals, v ktorom odohral celkovo 961 stretnutí a patrí medzi najlepších hráčov v histórii tohto amerického tímu. Bondra sa objavil aj v drese Ottawy, Atlanty a Chicaga. Každý fanúšik Slovenska si určite pamätá jeho zlatý gól z roku 2002, kedy sa Slováci radovali zo zlatých medaily, keď vo finále MS porazili Rusko pomerom 4:3.

8 Ľubomír Višňovský – 336 bodov
Pozícia: obranca
Body: 336
Góly: 86
Asistencie: 250
Tímy v NHL (od roku 2000): Los Angeles, Edmonton

Obranca Ľubomír Višňovský vstúpil do Národnej hokejovej ligy počas sezóny 2000/01, v ktorej sa stal najproduktívnejším debutujúcim bekom so ziskom 39 bodov. Do dnešného dňa má na svojom konte 336 kanadských bodov a stal sa 8. najproduktívnejším slovenským hráčom i obrancom v uplynulých desiatich rokoch. Topoľčiansky rodák začínal v tíme Los Angeles (sedem sezón), ale od minulého ročníka hráva za Edmonton Oilers a v súčasnosti mu patrí s prehľadom prvá pozícia v klubovej produktivite obrancov. Vo svojej zbierke má zlatú, striebornú i bronzovú medailu zo seniorských majstrovstiev sveta.

7. Michal Handzuš – 344 bodov
Pozícia: center
Body: 344
Góly: 133
Asistencie: 311
Tímy v NHL (od roku 2000): St. Louis, Phoenix, Philadelphia, Chicago, Los Angeles

Banskobystrický rodák, Michal Handzuš, patrí medzi kvalitných defenzívnych centrov a stal sa siedmym najproduktívnejším Slovákom uplynulej dekády. Handzuš začínal v St. Louis, kde pôsobil aj spolu so svojimi krajanmi a dokonca hral v jednom útoku s Demitrom a Bartečkom. Táto formácia si vyslúžila aj prezývku „The Slovak Pack“. Neskôr pôsobil vo Phoenixe, Philadelphii, Chicagu a momentálne oblieka dres „kráľov“ z Los Angeles. Takisto ako Višňovský a Bondra aj Handzuš sa radoval zo zlatej medaily, ktorú získala slovenská seniorská reprezentácia na MS 2002 po víťazstve nad Ruskom.

6. Žigmund Pállfy – 349 bodov
Pozícia: pravý krídelník
Body: 349
Góly: 147
Asistencie: 202
Tímy v NHL (od roku 2000): Los Angeles, Pittsburgh

Medzi najúspešnejších i najproduktívnejších slovenských hráčov zámorskej NHL patrí bez pochýb aj útočník Žigmund Pálffy. Pred ZOH 2006 ukončil aktívnu hokejovú kariéru, no o takmer dva roky neskôr začal opäť hrávať, ale už nie v NHL, ale na Slovensku – HK 36 Skalica. „Ziggy“ figuruje aj v predbežnej nominácii na budúcoročné olympijské hry, ktoré sa konajú vo Vancouveri. Pálffy patril v NHL medzi skvelých strelcov a dokazuje to aj fakt, že až sedemkrát sa mu podarilo prekonať 30-gólovú hranicu. Skalický rodák patrí tiež medzi slovenských hráčov, ktorí získali v roku 2002 na MS zlatú medailu.

5. Jozef Stümpel – 370 bodov
Pozícia: center
Body: 370
Góly: 106
Asistencie: 264
Tímy v NHL (od roku 2000): Los Angeles, Boston, Florida

Najcennejší kov získal na MS 2002 aj skúsený útočník Jozef Stümpel, ktorý už dve sezóny oblieka dres tímu Barys Astana z Kontinentálnej hokejovej ligy. Robustný center strávil v National Hockey League pätnásť sezón v Bostone, Los Angeles a Floride, no nikdy nezdvihol nad hlavu Stanleyho pohár. V deviatich ročníkoch zaznamenal vyše 50 kanadských bodov. Najviac počas sezóny 1997/98 – 79 bodov. Takisto aj Stümpel je v predbežnej nominácii na budúcoročné ZOH.

4. Marián Gáborík – 488 bodov
Pozícia: ľavý krídelník
Body: 488
Góly: 246
Asistencie: 242
Tímy v NHL (od roku 2000): Minnesota, NY Rangers

Štvrtú priečku obsadil najproduktívnejší Slovák prebiehajúcej sezóny National Hockey League – Marián Gáborík. Trenčiansky rodák začínal svoju seniorskú kariéru v Minnesote Wild, kde odohral osem ročníkov. Počas leta minulého roka podpísal päťročnú zmluvu so slávnym tímom New York Rangers, v ktorom je spolu s brankárom Henrikom Lundqvistom najväčšou hviezdou. Od roku 2000 zaknihoval celkovo 488 kanadských (246+242). 20.decembra 2007 v zápase proti NY Rangers strelil päť gólov a stal sa prvým hráčom po jedenástich rokoch, ktorému sa to podarilo. Zo Slovákov strelil v jednom zápase päť gólov iba Peter Bondra.

3. Miroslav Šatan – 513 bodov
Pozícia: pravý krídelník
Body: 513
Góly: 234
Asistencie: 279
Tímy v NHL (od roku 2000): Buffalo, NY Islanders, Pittsburgh

Tridsaťpäťročný pravý krídelník Miroslav Šatan, ktorý je momentálne neobmedzeným voľným hráčom, obsadil v bodovaní Slovákov tretiu priečku so ziskom 513 kanadských bodov. Dlhoročný hráč Buffala Sabres a držiteľ zlatej, striebornej i bronzovej medaily zo seniorských majstrovstiev sveta, ktorý sa stal aj víťazom Stanleyho pohára s Pittsburghom Penguins (2009), odohral v NHL až 1012 duelov. V tomto ukazovateli sú zo slovenských hráčov pred ním iba dvaja – Stan Mikita (1394 duelov) a Peter Šťastný (1081 duelov). Šatan aj napriek tomu, že momentálne nehrá v žiadnom tíme, figuruje v predbežnej nominácii Slovenska na budúcoročné ZOH.

2. Pavol Demitra – 545 bodov
Pozícia: pravý krídelník
Body: 545
Góly: 211
Asistencie: 344
Tímy v NHL (od roku 2000): St. Louis, Los Angeles, Minnesota, Vancouver

Na druhej pozícii v produktivite hráčov spod Tatier figuruje ďalší trenčiansky odchovanec – Pavol Demitra. Bývalý člen slovenskej útočnej formácie zo St. Louis, ktorej sa prezývalo „The Slovak Pack“, si počas posledných desiatich rokov svoje konto obohatil o 545 kanadských bodov. Demitra patril v každom klube NHL, v ktorom pôsobil, ku kľúčovým hráčom a najviac sa mu darilo v sezóne 2002/03, kedy skončil s 93 bodmi na peknom ôsmom mieste v kanadskom bodovaní celej Národnej hokejovej ligy. Demitra je aj držiteľom jednej trofeje NHL – Lady Byng Trophy (udeľuje sa najslušnejšiemu hráčovi). Získal ju v roku 2000. V súčasnosti je členom tímu Vancouver Canucks.

1. Marián Hossa – 682 bodov
Pozícia: pravý krídelník
Body: 682
Góly: 317
Asistencie: 365
Tímy v NHL (od roku 2000): Ottawa, Atlanta, Pittsburgh, Detroit, Chicago

Najviac bodov získal počas uplynulých desiatich rokov pravý krídelník Marián Hossa. Celkovo od 1. januára 2000 bodoval 682-krát. Okrem kanadského bodovania obsadil prvú priečku aj v poradí strelcov (317 gólov) i nahrávačov (365 asistencií). Najlepší individuálny výkon predviedol počas ročníka 2006/07, kedy obliekal dres Atlanty Thrashers. V spomínanej sezóne zaznamenal skvelých 100 bodov. V minulom a predminulom ročníku sa Hossa prebojoval s Pittsburghom (2008) a Detroitom (2009) až do finále Stanley Cupu. V oboch prípadoch bol neúspešný. Počas leta roka 2009 podpísal lukratívny 12-ročný kontrakt s Chicagom Blackhawks za 62,8 milióna amerických dolárov. Kariéru začínal v Ottawe Senators.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Dnes začne 2. kolo play-off NHL aj na západe. Prinesie aj kanadskú sériuNielen produkty NHL: Na Fanda-NHL.sk sa vybavíte aj na majstrovstvá sveta Slovenský obranca má za sebou dramatický zápas o prežitie Favoriti na Conn Smythe Trophy po prvom kole? Na čele hráči Oilers Formácie Slovenska sú známe: Slafkovský obnovil úspešné trio, Nemec vytvoril hviezdny pár Marner začne premýšľať o budúcnosti s Leafs. Matthews prehovoril o záhadnej absencii Kings sa o trénerovi ešte nerozhodli. V otázke vykúpenia hviezdy však majú jasno! Nezabudnuteľný deň: V Bostone bol pri narodení syna, na Floride skóroval pri výhre + video Nemec bude mať nového trénera. Ten posledný mieri do Kanady Cassidy: Golden Knights sa museli vyrovnať s množstvom zranení Poznáme finalistov na Cenu Willieho O’Reeho New Jersey si upísalo veľkú nádej pre obranu i českého brankáraRed Wings si upísali veľkú švédsku nádej. Obrancu si upísali aj HurricanesPrvý zápas medzi Panthers a Bruins mal jasného víťaza. Podržal nás brankár, tvrdí trénerTréner 7 tímov NHL končí po 40 rokoch trénovania tam, kde začínal Slafkovský sa nevie dočkať zápasu: Potešil fanúšikov, trénoval v tomto útoku Studenič sa už vraj dohodol na zmluve pre budúci ročník Výsledky vyšetrení sú známe: Bude Martin Pospíšil hrať na MS?Dvorský je zlatou husou Blues: Na 80 % bude hviezdou NHL. U Sýkoru optimizmus klesol Aj druhý brankár končí: Finále USHL prinesie súboj slovenských útočníkov Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies