Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
06. 05.
kurzy
02:00info
FLA
BOS
NHL live
07. 05.
kurzy
01:00info
NYR
CAR
03:30info
DAL
COL
«

Magazín

Legendy NHL: Pelle Lindbergh

Pelle Lindbergh

Pelle Lindbergh si vysníval, že raz bude hrať za Philadelphiu. Podarilo sa mu to.

Pelle Lindberg bol vynikajúcim švédskym brankárom, ktorý sa mohol stať najlepším brankárom v NHL, ak by sa v roku 1985 nezabil pri autonehode. V NHL odohral len päť sezón, ale určite ho možno zaradiť medzi legendy súťaže.

Per-Eric Göran Lindbergh sa narodil 24. mája 1959 v Štokholme. V roku 1964 dostal ako vianočný darček hokejový výstroj. O pár mesiacov neskôr ho rodičia prihlásili do hokejovej prípravky v miestnom klube Hammarby.

Ako dospieval, jeho talent nesporne rástol. Mladý Lindbergh sníval, že si raz zahrá v kanadsko-americkej NHL. Ako tínedžer si povedal, že raz bude brankárskou jednotkou Philadelphie, ktorej od malička fandil.

V najvyššej švédskej súťaži sa predstavil v drese AIK Štokholm a po úspešných výkonoch si vypýtal nomináciu na Zimné olympijské hry 1980 v Lake Placid. Švédi vtedy ako jediný tím neprehrali s výberom USA, ktorý senzačne vyhral zlato, keď s ním remizovali 2:2. Z turnaja si „tri korunky“ odniesli bronzové medaily.

Článok pokračuje pod reklamou

Po tom, ako bol v roku 1979 draftovaný Philadelphiou z celkového 35. miesta, debutoval aj za morom, kde v ročníku 1980/81 obliekal dres tímu Maine Mariners, s ktorým sa prebojoval až do finále Calder Cupu.

Po prvýkrát nazrel do NHL počas nasledujúceho ročníka, v ktorom za Flyers odchytal prvých osem zápasov svojej kariéry NHL. Na ten prvý nespomínal v najlepšom - prehral a dehydrovaný skončil po zápase v nemocnici. Tesne pred svojim debutom požiadal o výmenu. Nebol spokojný s tým, že hrával len na farme.

Počas sezóny 1982/83 sa mu darilo, zúčastnil sa zápasu hviezd a po ročníku, v ktorom zaznamenal 23 víťazstiev v 40 zápasoch, sa dostal do nováčikovského All-star tímu.

V sezóne 1984/85 nemal žiadny brankár v lige viac vychytaných víťazstiev ako Lindbergh. So 40 víťazstvami v sezóne získal švédsky brankár Vezina Trophy ako prvý Európan v histórii. V rovnakom roku bol menovaný do prvého All-Star tímu. S tímom sa prebojoval až do finále, v ktorom sa Flyers stretli s favorizovaným Edmontonom. Podľa očakávaní sa z titulu tešili hviezdni hráči Oilers.

Vo finále začal Lindbergh v NHL zvyk, ktorý je v súčasnosti bežný. Keďže ho trápili problémy s dehydratáciou, snažil sa ich eliminovať tak, že si na bránu položil fľašu, z ktorej pil počas zápasu. Spočiatku tento krok vyvolal kontroverziu, no nebol až tak nevídaný. Brankári to využívali už v univerzitných súťažiach.

Lindberghovo Porsche

Milované Porsche po nehode.

Ďalšiu sezónu začal výborne. Žiaľ, skončila preňho príliš skoro. Rovnako ako jeho život.

Lindbergh rád boxoval, mal rád rýchle autá, ale aj alkohol. A práve kombinácia jeho posledných dvoch menovaných lások ho stála život. Bol 10. november 1985, keď sa vracal z tréningového centra. Vo vysokej rýchlosti nezvládol riadenie svojho nablýskaného Porsche 930 Turbo a narazil do steny pred základnou školou v Somerdale.

Doktori ho udržovali pri živote a navštíviť ho stihol ešte aj otec Sigge, ktorý do nemocnice priletel zo Švédska, aby mu povedal posledné zbohom a podpísal dokumenty o ukončení jeho života. 11. novembra 1985 zomrel po tom, čo ho lekári odpojili od prístrojov.

Neskôr sa zistilo, že auto šoféroval opitý. V krvi mu namerali 1,7 promile alkoholu.

Lindbergh odohral v NHL 157 zápasov, predpovedala sa mu skvelá budúcnosť. Zomrel však vo veku 26 rokov a aj napriek tomu, že jeho číslo 31 Philadelphia nevyradila, žiadny z hráčov Flyers si ho z úcty už nikdy neobliekol.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aj druhý brankár končí: Finále USHL prinesie súboj slovenských útočníkov Studenič sa tešil z veľkej výhry, Mišiak šancu v play-off už nedostaneCanucks čakajú návrat jednotky. Bude chytať už v stredu? Vráti sa známy útočník Panthers už v otváracom zápase série proti Bruins? Reprezentácia USA prišla o hviezdu. Súper Slovenska na MS pridal deväť nových hráčov! Slafkovský je žiadaný: Ďalší veľký talent si chce zahrať po jeho boku!Poznáme kompletný rozpis 2. kola play-off Matthews je finalistom aj na Selkeho trofej. Má zdatných konkurentovV NHL budeme mať nového šampióna! Zápas č. 7 opäť rozhodol ČechPreview: Dnes začínajú boje v 2. kole play-off. Na východe nás čakajú zaujímavé sérieNylander sa neubránil nadávkam. Je presvedčený, že s jadrom Leafs problém nie jeS týmto môžete počítať u Mešára, tvrdí expert a poukazuje na vedúcu pozíciu Slafkovského Prekonal vzácnu rakovinu, získal Mastertonovu trofej. Teraz by mal odísť z NHL Matthews i bývalý víťaz sú medzi finalistami na Lady Byng TrophyKľúčový hráč Hurricanes sa nepripojí k tímu v prvých dueloch druhého kola Utah podpísal zmluvu so švédskym krídelníkom Tatar: Teraz sa musíme sústrediť na iné ako na zmluvy. Američanom pohrozili Matthews sa vrátil, ale: Pastrňák v predĺžení zápasu č. 7 zavrel kritikom ústa!Zámorská posila Slovenska príde rovno do Ostravy. Bude to natesno AHL: Výsledky sobotných zápasov play-off Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies