Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
04. 10.
kurzy
19:00info
BUF
NJD
NHL live
05. 10.
kurzy
16:00info
NJD
BUF
NHL live
06. 10.
kurzy
Žiadne zápasy
07. 10.
kurzy
Žiadne zápasy
08. 10.
kurzy
22:30info
SEA
STL
NHL live
01:00info
FLA
BOS
04:00info
UTA
CHI
NHL live
«

Správy z NHL

Top 5 centrov, krídelníkov, obrancov a brankárov draftu 2024

Ešte len sme spoznali nového šampióna a už nás v NHL čakajú ďalšie významné dni. Už tento piatok a sobotu sa napríklad v Las Vegas uskutoční vstupný draft. Na aké mená by ste si mali pred jeho konaním dať pozor?

Vo všeobecnosti platí, že tohtoročná draftová trieda bude silná na obrancov. Neohrozenou draftovou jednotkou je však kanadský center. Naopak, veľké nádeje sa nevkladajú do brankárov. Poďme sa však teraz pozrieť na top nádeje na jednotlivých postoch.

Top centri

1. Macklin Celebrini, Boston University (NCAA) – najväčšia nádej na drafte a viac-menej istá draftová jednotka. V 17 rokoch získal Hobey Baker Award ako najmladší hráč histórie, keď na vrcholnej univerzitnej úrovni vyprodukoval 64 bodov (32+32) v 38 dueloch. Na svojej pozícii je podobne všestranný ako Jonathan Toews.

2. Cayden Lindstrom, Medicine Hat (WHL) – v severoamerickom rebríčku korčuliarov skončil tretí aj napriek tomu, že výraznú časť sezóny vynechal pre zranenie. V 32 zápasoch zaznamenal 46 bodov (27+19). Je robustný, no napriek tomu sa dobre pohybuje. Má šancu stať sa efektívnym centrom prvých dvoch útokov.

Článok pokračuje pod reklamou

3. Berkly Catton, Spokane (WHL) – v 68 zápasoch strelil 54 gólov a 116 bodov, vďaka čomu skončil ôsmy medzi korčuliarmi zo Severnej Ameriky. Vyhral aj 53,4 % vhadzovaní a viedol logu so siedmimi gólmi v oslabeniach. Má prehľad pri hre vo všetkých troch pásmach, čo mu pomáha pri jeho nižšej postave.

4. Tij Iginla, Kelowna (WHL) – syn Jaromeho Iginlu vie slušne distribuovať puk, ale ide mu predovšetkým strieľanie gólov. V 64 zápasoch tejto sezóny ich strelil 47, aby dokopy nazbieral 84 bodov. Oceňuje sa u neho ja bojovnosť a hokejové myslenie. V rebríčku severoamerických korčuliarov skončil na deviatom mieste.

5. Konsta Helenius, Jukurit (FIN) – skončil tretí v rebríčku európskych korčuliarov po sezónu, ktorú strávil ako sedemnásťročný v elitnej mužskej Liige. V 51 zápasoch zaznamenal 36 bodov (14+22), vyhral 50,2 % vhadzovaní a hrával 17 minút na zápas. Na svoj vek je vyzretý a tím mu môže dôverovať v mnohých situáciách. Jeho silnou stránkou je hokejové IQ a vie hrať aj ako krídelník.

Top krídelníci

1. Ivan Demidov, SKA Petrohrad (RUS JR) – v európskom rebríčku CSS skončil druhý medzi korčuliarmi. Je skvelým korčuliarom, ktorý je schopný hrať na oboch krídlach i na pozícii centra. Skvele pracuje s pukom, je kreatívny, rýchly a mnohí v ňom vidia hráča ako je Nikita Kučerov. V poslednej sezóne MHL zaznamenal 28 bodov (11+17) v 17 dueloch. Časť sezóny vynechal pre zranenie.

2. Cole Eiserman, USA U18 (USHL) – jeho silnou stránkou je strela, ktorá by mohla byť tou najlepšou na drafte. Hrá s energiou a agresivitou, no je mu vyčítaná slabá hra smerom dozadu. Pri defenzívne zodpovednom centrovi by sa mohol stať hviezdou, hoci by sa mu ešte hodila práca na zlepšení svojej komplexnosti. V severoamerickom rebríčku korčuliarov bol na 12. pozícii.

3. Trevor Connelly, Tri-City (USHL) – šiesty v ňom skončil Connelly, ktorý v 52 zápasoch poslednej sezóny zaznamenal 31 gólov a 47 asistencií. Patrí medzi najproduktívnejších krídelníkov svojej triedy a hoci na defenzíve ešte musí popracovať, nie je zlá. Často mu je však vyčítané správanie mimo ľadu, vďaka čomu by mohol na drafte o niečo klesnúť.

4. Beckett Sennecke, Oshawa (OHL) – má dobrú postavu, silu a zročnosti, ktoré v kombinácii s jeho myslením vytvárajú kvalitné strelecké príležitosti. V 63 zápasoch poslednej sezóny zaznamenal 27 gólov a 41 asistencií, pričom rozhodol o siedmich víťazstvách. Vyznačuje sa spoľahlivosťou na oboch koncoch ľadu. V rebríčku korčuliarov zo Severnej Ameriky skončil trinásty.

5. Michael Brandsegg-Nygard, Mora (SWE 2) – skončil na piatom mieste medzi európskymi korčuliarmi. Veľký nórsky talent hral v 18 rokoch v druhej mužskej lige vo Švédsku, kde v 41 zápasoch zaznamenal slušných 18 bodov (8+10). V play-off nazbieral dokonca až 10 bodov v 12 dueloch, čím vytvoril rekord Allsvenskan medzi hráčmi, ktorých draft v NHL ešte len čaká. Je fyzický silný, dobre korčuľuje, má kvalitnú strelu a skvelý prístup.

Top obrancovia

1. Arťom Levšunov, Michigan State (NCAA) – medzi severoamerickými korčuliarmi skončil v rebríčku CSS druhý a očakáva sa, že bude najvyššie draftovaným obrancom. V 18 rokoch hrával na univerzite a v 38 zápasoch nazbieral 35 bodov (9+26). Celú sezónu hral v top páre. Má postavu, pohyblivosť i zručnosti. Skautom sa pozdáva aj jeho osobnosť. Má na to, aby bol v NHL skutočným obrancom číslo jeden.

2. Zayne Parekh, Saginaw (OHL) – ofenzívne ladený obranca so skvelým myslením strelil 33 gólov a zaknihoval 96 bodov v 66 stretnutiach juniorskej OHL, kde sa postaral o historicky tretiu najproduktívnejšiu sezónu obrancu do 18 rokov. V rebríčku severoamerických korčuliarov skončil piaty, ale zažil v ňom významný posun smerom hore.

3. Anton Silajev, Torpedo (KHL) – prvý hráč európskeho rebríčka korčuliarov strávil celú sezónu v KHL, kde zaregistroval 11 bodov, 74 blokov a 98 bodyčekov v 63 zápasoch. Veľmi dobre rozohráva puky a vie ich aj vyvážať. Má však najmä veľké kvality v defenzíve. Má predpoklady na to, aby sa stal hviezdou NHL.

4. Zeev Buium, Denver University (NCAA) – len ako druhý obranca histórie univerzitnej NCAA pokoril métu 50 bodov v sezóne v kategórii hráčov do 19 rokov. Vyhral už národný titul i juniorské majstrovstvá sveta. Je skvelým korčuliarom, ktorý si rád puk podrží na hokejke. V rebríčku korčuliarov zo Severnej Ameriky obsadil štvrté miesto.

5. Sam Dickinson, London (OHL) – siedmy hráč severoamerického rebríčka korčuliarov odohral v juniorskej OHL 68 zápasov, v ktorých zaznamenal 18 gólov a 70 bodov. Býval vyťažovaný, hral kľúčovú úlohu v presilovkách a zlepšil aj svoju prechodovú hru. Vie robiť rcyhlé rozhodnutia, nepanikári a na svoju výšku korčuľuje celkom slušne.

Top brankári

1. Carter George, Owen Sound (OHL) – v rebríčku severoamerických brankárov skončil na druhom mieste po sezóne, v ktorej zaznamenal bilanciu 23-21-9 s 90,7% úspešnosťou v juniorskej OHL. Úspech zažil na MS do 18 rokov, kde pomohol Kanade k zlatu a stal sa najlepším brankárom turnaja. Patrí medzi menších gólmanov, ale nič ho nerozhodí a má dobrý prehľad.

2. Michail Jegorov, Omaha (USHL) – práve on skončil v severoamerickom rebríčku lepšie ako George. Bieloruský talent ukázal, že sa vie vyrovnať s veľkou záťažou. Je masívny, má dobré pozičné postavenie a skvelú lapačku, no potrebuje byť ešte o čosi rýchlejší. Očakáva sa, že po budúcej sezóne v USHL nastúpi na Bostonskú univerzitu.

3. Eemil Vinni, Jokipojat (FIN 2) – skončil na čele európskeho rebríčka. Sezónu strávil v druhej najvyššej fínskej súťaži, kde kryl 89,1 % striel pri bilancii 17-9-10. Fínsku pomohol k bronzu na Hlinka Gretzky Cupe, kde v štyroch dueloch zastavil 92,7 % striel. V bráne je aktívny, s istotou využíva svoju lapačku. Na naplnenie svojho potenciálu by mohol potrebovať dlhší čas.

4. Iľja Nabokov, Magnitogorsk (RUS) – posledná sezóna mu pomohla vylepšiť šance na úspech na drafte, ktorý nezažije premiérovo. V 21 rokoch dosiahol bilanciu 23-13-3 s 93,0% úspešnosťou zákrokov a stal sa nováčikom roka KHL. V bráne pôsobí pokojne, dobre korčuľuje a vyznačuje sa veľkou bojovnosťou.

5. Marcus Gidlof, Leksands IF (SWE JR) – v konečnom rebríčku CSS nepatril medzi popredné mená, ale má dobrú postavu, je v bráne agresívny, dobre sleduje puk a dokáže si veľmi dobre poradiť s dorážkami. Niektorí skauti si myslia, že by mohol medzi brankármi tejto triedy patriť medzi skryté klenoty.

Za zmienku stoja aj: Michael Hage, Liam Greentree, Sacha Boisvert, Linus Eriksson, Igor Černyšov, Nikita Artamonov, Aron Kiviharju, Carter Yakemchuk, Stian Solberg, Adam Jiříček.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Canadiens dnes čelia opäť Leafs. V akcii bude tentoraz len jeden SlovákPrvý týždeň prípravy: 11 slovenských bodov, Honzek jasne prvý, Tatar poslednýKmec: Podpis zmluvy s tímom NHL je neuveriteľný pocit. Teraz sa musím vrátiť nohami na zem Fleury nechce špeciálne zaobchádzanie v jeho poslednej sezóne v NHL Predĺženie zmluvy s Rantanenom nebude pre Avalanche lacný špás. Zabojuje o neho Toronto? Mišiak pri sezónnom debute zažiaril. Presadil sa aj Kmec + video Skúsený útočník je otvorený rokovať s Islanders aj počas sezóny Mladí Slováci boli prvými dvoma hviezdami rovnakého zápasu + videoPadol druhý slovenský gól. Kňažko zbieral plusové body, Nemec opäť mínuskyZnámy útočník Jets nehral od roku 2019. Teraz podpíše jednodňovú zmluvu a skončí definitívneĎalší z veľkej štvorky útočníkov Toronta utrpel zranenie. Obranca podstúpil operáciu Najhoršie obavy u hviezdneho veterána Kings sa potvrdiliObranca Winnipegu absolvuje operáciu, pre ktorú príde o úvod sezónyNa waiver listine pribudlo 16 hráčov z piatich tímov Capitals a Flyers si upísali mladíkov z tohtoročného draftuHonzek sa dočkal skvelého povýšenia, Pospíšil je zranený Slováci prežili ďalšie škrty vo svojich tímoch. Ktorí stále čakajú na prvú šancu v príprave?Expert: Bude kariéra Slafkovského v slepej uličke, ak nenazbiera 60 bodov? Mešár má pred sebou ešte veľa roboty. Debut v NHL v tejto sezóne? Pomôžu len dve veciSlafkovský je v exkluzívnej skupine budúcej generácie hviezd NHLZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies