Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
04. 10.
kurzy
19:00info
BUF
NJD
05. 10.
kurzy
16:00info
NJD
BUF
06. 10.
kurzy
Žiadne zápasy
07. 10.
kurzy
Žiadne zápasy
08. 10.
kurzy
22:30info
SEA
STL
01:00info
FLA
BOS
04:00info
UTA
CHI
«

Magazín

Slafkovský debutoval po historickom drafte, Tatar ožil. Halák vytvoril rekord NHL

J. Slafkovský, J. Halák (koláž, foto: X/NHL, nhl.com/rangers)

SlovakNHL.sk má pred sebou jubilejnú 20. sezónu existencie, a preto sme sa počas leta rozhodli pozrieť na 19 sezón, ktoré jej prechádzali. V tejto časti sa pozrieme na sezónu, v ktorej debutoval Juraj Slafkovský a videli sme časté prepisovanie histórie.

20 sezón SlovakNHL.sk: Sezóna osemnásta – 2022/23

Splnené predsavzatie, rekordná dominancia Bruins, úspechy Ovečkina, McDavida a Karlssona

V 106. sezóne v histórii NHL sa po prvýkrát od ročníka 2019/20 vrátili do rozpisu zápasy v Európe – dva zápasy sa hrali v českej Prahe, dva vo fínskom Tampere. Hrali sa aj dva zápasy pod holým nebom, zápas hviezd a tentoraz sa už zápasy odkladali len pre technické problémy a problémy s počasím. Arizona našla svoj dočasný domov v univerzitnej Mullett Aréne s kapacitou 5000 divákov po tom, čo mesto Glendale vypovedalo s Coyotes nájomnú zmluvu na Gila River Arénu. Reklamy sa dostali už aj na dresy a v televíznych prenosoch sa vo veľkom začala využívať digitálna reklama na mantineloch.

Seattle sa vo svojej druhej sezóne dostal prvýkrát do play-off, v ktorom dokonca vyradil obhajcu titulu z Colorada. Absolútne dominantnú sezónu zažil Boston, ktorý získal Prezidentskú trofej a vytvoril popritom rekordy NHL so 135 bodmi a 65 výhrami. V play-off však vypadol už v prvom kole, keď nestačil na Floridu. Tá sa síce tentoraz v základnej časti potrápila, ale nakoniec dokráčala až do finále, kde sa stretla s najlepším tímom západu, Vegas. To splnilo predsavzatia majiteľa a do šiestich rokov od vstupu do ligy získalo svoj prvý Stanleyho pohár. Vo finále na to potrebovalo päť duelov.

Conn Smythe Trophy získal Jonathan Marchessault. Za základnú časť sa z Hartovej trofeje i Ceny Teda Lindsaya tešil Connor McDavid, ktorý sa stal prvým hráčom od roku 1996 so 150+ bodmi. V 82 zápasoch ich nazbieral 153 a 64 z nich tvorili góly – po prvýkrát tak získal aj Trofej Mauricea Richarda.

Článok pokračuje pod reklamou

Patrice Bergeron z Bostonu získal po rekordný šiesty raz a naposledy Selkeho trofej, jeho spoluhráč Linus Ullmark sa tešil z Vezinovej a tréner Jim Montgomery z Ceny Jacka Adamsa. Najlepším obrancom sa stal Erik Karlsson zo San Jose, ktorý pokoril 100-bodovú métu ako prvý obranca od roku 1992. Calderovu trofej získal Matty Beniers zo Seattlu, Lady Byng Trophy Anže Kopitar z Los Angeles a Mastertonovu trofej Kris Letang z Pittsburghu.

Svoj prvý zápas v NHL odohrala draftová jednotka z roka 2022 Juraj Slafkovský. Rozlúčku s ligou zažili Bergeron, David Krejčí, Jakub Voráček, Wayne Simmonds, Thomas Greiss, Brian Elliott, Derick Brassard či Paul Stastny.

David Poile z Nashvillu sa stal prvým generálnym manažérom histórie s 3000 absolvovanými zápasmi základnej časti a tiež prvým, ktorého tím vyhral 1500 zápasov. Jeho kolega Lou Lamoriello z NY Islanders ho neskôr napodobnil s 1400. výhrou v kariére.

Phil Kessel z Vegas koncom októbra odohral svoj 990. zápas bez prestávky, čím prekonal rekord v dĺžke „železnej série“ Keita Yandlea. Neskôr ako prvý hráč odohral 1000 zápasov po sebe. V decembri Alex Ovečkin z Washingtonu strelil ako tretí hráč histórie 800. gól v NHL a krátko na to sa s 802 gólmi posunul na druhé miesto historického poradia pred Gordieho Howea a za Waynea Gretzkého. Ullmark sa vo februári stal 13. brankárom histórie, ktorý strelil gól.

Slováci v NHL

V sezóne sme v akcii videli desať Slovákov, vrátane jedného brankára. Po dlhom čase v NHL debutovala väčšia skupina hráčov spod Tatier – Juraj Slafkovský, Pavol Regenda, Miloš Kelemen a Samuel Kňažko. Štyria Slováci debutovali v jednej sezóne po prvýkrát od ročníka 2005/06, v ktorom debutovala až pätica. Jaroslav Halák, ktorý ako voľný hráč podpísal zmluvu s Rangers, odchytal posledné zápasy predtým, ako si dal v sezóne 2023/24 voľno. Oficiálne stále neukončil kariéru. Žiadne výmeny Slovákov sme tentoraz nezažili.

Halák dal v New Yorku zabudnúť na nevydarené pôsobenie vo Vancouveri a ako náhradník elitného Igora Šesťorkina dostal šancu v 25 zápasoch. Pri bilancii 10-9-5 kryl 90,3 % striel a vychytal aj jednu nulu, vďaka čomu zostal ročník 2021/22 jediný, v ktorom nevychytal čisté konto. Po piatykrát v kariére dokonca spojil nulu s asistenciou, s čím vytvoril nový rekord NHL. Bratislavský rodák končil sezónu s 295 kariérnymi výhrami a odhodlaním dosiahnuť prestížnu métu 300 výhier v NHL. Po sezóne však zmluvu s nikým nepodpísal.

Z korčuliarov bol ostro sledovaný Slafkovský, ktorého Montreal draftoval v júni z celkového prvého miesta, o jednu pozíciu skôr, ako si New Jersey vybralo Šimona Nemca – ten bol síce tiež súčasťou otváracej zostavy, ale sezónu nakoniec strávil v AHL. Medzitým sa Slafkovský sa v slabom tíme trápil, mnohí ho posielali na „farmu“, bol suspendovaný (suspendáciu zažil aj Erik Černák) a nakoniec mu ročník predčasne ukončilo zranenie. V 39 zápasoch vyprodukoval štyri góly a šesť asistencií, z čoho fanúšikovia Canadiens neboli nadšení.

V otváracej zostave sa v Anaheime objavil aj Pavol Regenda, ktorý sa však dlhodobo v prvom tíme neudržal. Svojimi výkonmi po slabšej sezóny tešil v New Jersey Tomáš Tatar, ktorý po prvýkrát od sezóny 2019/20 pokoril métu 20 gólov a ovládol aj bodovanie Slovákov so 48 bodmi a s náskokom 28 bodov pred Adamom Ružičkom, ktorý mal v Calgary dobrý nástup po tom, čo dostal šancu, ale nakoniec konči ročník ako zdravý náhradník.

Tatar a Ružička sa postarali aj o slovenské top výkony v ročníku. Hetrik sme síce opäť nevideli, ale obaja zažili po dva trojbodové zápasy – raz s bilanciou 2+1, raz s bilanciou 1+2. Tatarovi sa darilo aj v štatistike plus/mínus, v ktorej vytvoril nový slovenský rekord so 41 plusovými bodmi. Dokonca dostal hlasy v hlasovaní o Selkeho trofeji – skončil na 24. mieste.

Ďalšá veľký moment po skončení kariéry zažil Marián Hossa, ktorému v Chicagu vyradili číslo 81. Medzitým, ďalšia slovenská legenda, Zdeno Chára, prichádzala na chuť behu a absolvoval aj prvý maratón.

V play-off si zahrali len Černák, ktorý v ňom pre zranenie odohral len jeden bezbodový duel, a Tatar, ktorý sa v 12 zápasoch trápil a vyprodukoval len jeden gól. Tampa Bay končila po troch finálových účastiach tentoraz už v prvom kole, New Jersey sa pri návrate do play-off dostalo do kola druhého cez Rangers, v bráne ktorých Halák vo vyraďovacích bojoch šancu nedostal.

P Hráč Tím Z G A B +/- TM
1 T. Tatar NJD 82 20 28 48 +41 30
2 A. Ružička CGY 44 6 14 20 -1 8
3 M. Fehérváry WSH 67 6 10 16 -11 31
4 E. Černák TBL 70 2 14 16 +8 53
5 J. Slafkovský MTL 39 4 6 10 -13 33
6 P. Regenda ANA 14 1 2 3 -3 4
7 M. Kelemen ARI 14 1 0 1 -5 23
8 S. Kňažko CBJ 2 0 0 0 0 0
9 M. Studenič DAL 3 0 0 0 -1 0



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Nie na narodeniny, ale predsa pred sezónou: Sidney Crosby podpísal novú zmluvu! Slovenský obranca sa presadil v oboch dueloch Vegas: Nechcem len lietať v útočnom pásme, tvrdí Bude Pospíšil centrom? Tréner Flames ho vidí v hviezdnom útoku Možno je dobre, že je v tieni Slafkovského: Mešár nie je úplne spokojný so svojím víkendomCrosby nechce podpísať dlhý kontrakt Mešár opäť nebodoval, Dvorský a Pekarčík zažiarili. Skóroval aj ďalší Slovák! + video Títo traja hráči Capitals vstúpia do sezóny pod tlakom. Patrí medzi nich aj Ovečkin Známy veterán si už našiel pôsobisko. Na skúšku ísť nemusí Canucks pozvali do kempu brankára, ktorý vlani chytal v KHLČernák: Je smutné, že Slovensko na turnaji nebude. Fanúšikom by som rozdal halušky a alkohol Názor absolútnej väčšiny: Slovák v tejto sezóne zažije debut v NHL. Bude ich viac? Prekliatie Vezinovej trofeje (3. časť)Mešár celkom neviditeľný, ale iní dvaja Slováci bodovali. Mišiak aj skóroval, Hlavaj chytal + videoJe hokej náročná hra? Brendan Shanahan odpovedal patrične a výstižneV Calgary dôjde k zaujímavému brankárskemu boju. Je to doširoka otvorené, tvrdí Conroy Vstúpia Bruins do tréningového kempu bez brankárskej jednotky? Známy fínsky brankár, ktorý získal aj Jenningsovu trofej, v NHL končí Iginla nehrá za Utah na turnaji nádejí. Bude k dispozícii v kempe? Suzuki a Caufield späť na ľade. Po ich boku však nebol Slafkovský V minulosti kritizoval Slafkovského, u Mešára je zhovievavý: Neodpisujte ho! Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies