Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
04. 10.
kurzy
19:00info
BUF
NJD
05. 10.
kurzy
16:00info
NJD
BUF
06. 10.
kurzy
Žiadne zápasy
07. 10.
kurzy
Žiadne zápasy
08. 10.
kurzy
22:30info
SEA
STL
01:00info
FLA
BOS
04:00info
UTA
CHI
«

Magazín

Slafkovský zažil prelom. Toto však Slováci v NHL nezažili od ročníka 2000/01!


V sezóne 2023/24 si prvýkrát zahrali v NHL Slafkovský i Nemec (koláž, foto: Instagram/Canadiens de Montreal, X/New Jersey Devils)

SlovakNHL.sk má pred sebou jubilejnú 20. sezónu existencie, a preto sme sa počas leta rozhodli pozrieť na 19 sezón, ktoré jej prechádzali. V tejto časti sa pozrieme na sezónu, ktorú máme ešte v čerstvej pamäti.

20 sezón SlovakNHL.sk: Sezóna devätnásta – 2023/24

Útok na 70 gólov, majstrovské výročie Panthers

V tejto sezóne oslavovali 30. výročia Anaheim a Florida, storočnicu oslávil Boston. Po prvýkrát v histórii odohrali tímy NHL prípravné zápasy v Austrálii – zmerali si tam sily Los Angeles a Arizona, ktorá vtedy ešte nevedela, že sa po sezóne s kanadsko-americkou ligou rozlúči a jej hokejové oddelenie sa presťahuje do Salt Lake City z Utahu. Na medzinárodnej pôde sa hrali aj zápasy základnej časti – vo Švédsku sa predstavili Detroit, Ottawa, Toronto a Minnesota.

Po prvýkrát sme v Heritage Classic videli Bitku o Albertu a Winter Classic priniesol súboj dvoch najmladších tímov – Vegas a Seattlu, ktorého farby hájil Tomáš Tatar. Po prvýkrát od roku 2016 sa do rozpisu vrátili aj zápasy Štadiónovej série – v New Jersey sa stretli Devils a Flyers, resp. Rangers a Islanders. Zápas hviezd sa uskutočnil v Toronte bez slovenskej účasti.

Najlepším tímom základnej časti sa stali Rangers, ktorí si vytvorili klubové rekordy s 55 výhrami a 114 bodmi. Neskôr sa stali prvým víťazom Prezidentskej trofeje za takmer dekádu, ktorý sa dostal cez druhé kolo play-off. V treťom stroskotali na Floride, ktorá sa dostala po druhýkrát po sebe do veľkého finále. Top tímom Západnej konferencie bol Dallas, ktorého stropom bolo tiež tretie kolo play-off. V ňom ho zdolal Edmonton, ktorý mal zlý vstup do finále, keď prehral prvé tri zápasy. Dokázal však vynútiť zápas číslo sedem, v ktorom senzačný obrat nedokonal a kanadské majstrovské suchoty neukončil. Po prvýkrát v histórii sa tak zo Stanleyho pohára tešili Panthers.

Článok pokračuje pod reklamou

Conn Smythe Trophy získal po prvýkrát od roku 2003 hráč neúspešného finalistu – Connor McDavid. Za základnú časť získal Hartovu trofej a Cenu Teda Lindsya po prvýkrát v kariére Nathan MacKinnon z Colorada. Víťazom kanadského bodovania však bol Nikita Kučerov z Tampy so 144 bodmi. Stobodovú métu pokorilo deväť hráčov. Auston Matthews z Toronta zase potreboval len jeden gól, aby pokoril úctyhodnú métu 70 gólov. Trofej Mauricea Richarda získal po tretíkrát.

Druhú Selkeho trofej v kariére získal Aleksander Barkov z Floridy. Connorovi Hellebuyckovi z Winnipegu sa podarilo to isté s Vezinovou trofejou, Jaccobovi Slavinovi z Caroliny s Trofejou Lady Byng. Norrisovu trofej získal Quinn Hughes z Vancouveru, Calderovu Connor Bedard zo Chicaga, Cenu Jacka Adamsa Rick Tocchet z Vancouveru a Mastertonovu trofej Connor Ingram z Arizony.

Svoje posledné zápasy v kariére odohrali aj hráči, ako Jeff Carter, Andrew Cogliano, Zach Parise či Joe Pavelski.

Alex Ovečkin, ktorý neskôr v sezóne pokoril métu 1500 bodov a vytvoril rekord s gólmi do prázdnej brány, už v októbri ako prvý hráč histórie strelil svoj 300. presilovkový gól v kariére. Colorado v ten istý deň vytvorilo nový rekord NHL s 15 výhrami vonku po sebe (predošlý držalo Buffalo). 30. novembra sa Tristan Jarry z Pittsburghu stal 14. brankárom v NHL, ktorý strelil gól. Marc-Andre Fleury medzitým ako štvrtý brankár histórie absolvoval svoj 1000. zápas a s 552. výhrou sa posunul pred Patrika Roya na druhé miesto historického poradia. Peter Laviolette sa v marci stal siedmym trénerom histórie s 800 výhrami v NHL. Jeho zverenec Jonathan Quick vytvoril nový americký rekord, keď vyhral svoj 392. zápas v kariére.

Slováci v NHL

Slovensko zažilo v lete ďalší úspešný draft, keď Dalibor Dvorský a Samuel Honzek obsadili pozície v prvom kole a a potešila aj početnosť draftovaných hráčov. Tentoraz sa však nikto z draftu nedočkal debutu hneď v prvej sezóne, ako vlani Juraj Slafkovský. Debuty však zažili Martin Pospíšil a Šimon Nemec, ktorí mali niečo spoločné – chopili sa šance a na „farmu“ sa už ani na moment nevrátili. Svoj prvý zápas v NHL odohral pritom aj Patrik Koch.

Posledné zápasy v nej minimálne na neurčito odohrali Marián Studenič a Adam Ružička, ktorý sa zviditeľnil škandalóznym videom, po ktorom s ním Arizona vo februári ukončila zmluvu. Krátko predtým ho získala cez waiver listinu od Calgary. Dres zmenil aj Tomáš Tatar, ktorý pred ročníkom podpísal zmluvu s Coloradom, v ktorom sa nechytil a v decembri bol vymenený za draftovú voľbu do Seattlu.

V sezóne si dokopy zahralo 11 slovenských hráčov, ale po prvýkrát od sezóny 2000/01 medzi nimi nefiguroval žiaden brankár. Bodovania Slovákov ovládol po prvýkrát Juraj Slafkovský, ktorý sa po zranení z minulého ročníka rozbiehal v úvode sezóny pomalšie, ale v decembri sa dočkal šance v prvom útoku Montrealu, zažil prelom a nakoniec ročník ukončil ziskom 20 gólov a 50 bodov. Žiaden iný Slovák nestrelil dvojciferný počet gólov a v bodovaní ho s 24 bodmi nasledovali Pospíšil a Tatar, ktorý zažil štatisticky najhoršiu sezónu kariéry od debutovej, v ktorej odohral deväť duelov.

Sezóna to bola hlavne o mladíkoch. Z nich Slafkovský si žiadal najviac pozornosti. Ten okrem iného vytvoril nové rekordy Canadiens s bodmi získanými v jednej sezóne v tínedžerskom veku a s dĺžkou bodovej série pred 20. narodeninami. Koncom základnej časti tiež strelil prvý slovenský hetrik v NHL od 17. decembra 2016, kedy ho dosiahol Tatar.

Nemec sa v New Jersey dočkal veľkého priestoru po zranení Dougieho Hamiltona a v apríli dokonca odohral skoro 26 a pol minúty, čo naposledy dokázal Zdeno Chára v ročníku 2019/20. Nemec sa aj pobil, no skôr nedobrovoľne a tak to aj vyzeralo - súboj s Maxom Domim prehral. Ročník nakoniec ukončil s 19 bodmi ako najproduktívnejší slovenský obranca medzi nováčikmi od ročníka 2005/06, v ktorom Andrej Meszároš nazbieral 39 bodov.

Pospíšil ukazoval svoj ofenzívny talent, ale aj húževnatosť a tvrdosťou. Ako prvý Slovák od sezóny 2008/09 dokázal nazbierať trojciferný počet trestných minút a patril medzi najaktívnejších „bodyčekárov“ NHL. Vypomstilo sa mi to v marci, keď prekročil čiaru a bol suspendovaný na tri zápasy za zákrok na Vincea Dunna.

Do play-off postúpili len dvaja slovenskí obrancovia – Martin Fehérváry i Erik Černák v ňom príliš dlho nevydržali, keď ich tímy vypadli už v prvom kole. Prvý menovaný zaznamenal dva góly a asistenciu v štyroch dueloch, druhý menovaný asistenciu v piatich.

P Hráč Tím Z G A B +/- TM
1 J. Slafkovský MTL 82 20 30 50 -19 55
2 T. Tatar COL, SEA 70 9 15 24 +8 20
3 M. Pospíšil CGY 63 8 16 24 +14 107
4 Š. Nemec NJD 60 3 16 19 -7 33
5 M. Fehérváry WSH 66 3 13 16 -7 24
6 E. Černák TBL 69 2 11 13 +5 63
7 A. Ružička CGY, ARI 42 3 6 9 -9 12
8 M. Kelemen ARI 10 0 1 1 -2 0
9 P. Koch ARI 1 0 0 0 0 10
10 M. Studenič SEA 2 0 0 0 -1 2
11 P. Regenda ABA 5 0 0 0 -1 2

Teraz bude nasledovať 20. sezóna v histórii SlovakNHL.sk. Veríme, že si aj v nej udržíte svoju vernosť a že sa v nej budeme spoločne tešiť z viacerých úspechov slovenských hokejistov.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Detroit podpísal masívnu zmluvu s kľúčovým hráčom. S jeho krajanom podpísal ročný kontraktNew Jersey pozvalo do kempu dvoch hráčov. Aj syna slovenských rodičov Slafkovský odhalil významnú zmenu váhy. S cieľmi sa podeliť nechcel Nie na narodeniny, ale predsa pred sezónou: Sidney Crosby podpísal novú zmluvu! Slovenský obranca sa presadil v oboch dueloch Vegas: Nechcem len lietať v útočnom pásme, tvrdí Bude Pospíšil centrom? Tréner Flames ho vidí v hviezdnom útoku Možno je dobre, že je v tieni Slafkovského: Mešár nie je úplne spokojný so svojím víkendomCrosby nechce podpísať dlhý kontrakt Mešár opäť nebodoval, Dvorský a Pekarčík zažiarili. Skóroval aj ďalší Slovák! + video Títo traja hráči Capitals vstúpia do sezóny pod tlakom. Patrí medzi nich aj Ovečkin Známy veterán si už našiel pôsobisko. Na skúšku ísť nemusí Canucks pozvali do kempu brankára, ktorý vlani chytal v KHLČernák: Je smutné, že Slovensko na turnaji nebude. Fanúšikom by som rozdal halušky a alkohol Názor absolútnej väčšiny: Slovák v tejto sezóne zažije debut v NHL. Bude ich viac? Prekliatie Vezinovej trofeje (3. časť)Mešár celkom neviditeľný, ale iní dvaja Slováci bodovali. Mišiak aj skóroval, Hlavaj chytal + videoJe hokej náročná hra? Brendan Shanahan odpovedal patrične a výstižneV Calgary dôjde k zaujímavému brankárskemu boju. Je to doširoka otvorené, tvrdí Conroy Vstúpia Bruins do tréningového kempu bez brankárskej jednotky? Známy fínsky brankár, ktorý získal aj Jenningsovu trofej, v NHL končí Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies