Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
06. 05.
kurzy
02:00info
FLA
BOS
NHL live
07. 05.
kurzy
01:00info
NYR
CAR
03:30info
DAL
COL
«

Magazín

Bývalé tímy NHL: Pittsburgh Pirates

Pittsburgh Pirates
Tím Pittsburgh Pirates pôsobil v Národnej hokejovej lige od roku 1925 do roku 1930, kedy bol presťahovaný do Philadelphie. Pirates postúpili počas svojej histórie dvakrát do play-off, no Stanley Cup nikdy nevyhrali.

Pittsburgh Pirates sídlili v pennsylvánskom meste Pittsburgh a svoje domáce zápasy hrávali v Duquesne Gardens, do ktorej sa na hokejový zápas zmestilo päťtisíc divákov. Túto arénu využívali od roku 1935 do roku 1956 aj hokejisti tímu Pittsburgh Hornets, ktorý súťažil v American Hockey League (AHL). Klubovými farbami „pirátov“ boli čierna, zlatá, biela a oranžová.

Predchodcom Pirates bol amatérsky klub Pittsburgh Yellow Jackets (USAHA), ktorý vlastnil bývalý rozhodca Roy Schooley. Schooley mal finančné problémy a tím predal právnikovi Jamesovi F. Callahanovi, ktorý premenoval klub na Pittsburgh Pirates.

Do „rodiny“ Národnej hokejovej ligy vstúpili „piráti“ 7. novembra 1925. Po tímoch Boston Bruins a New York Americans sa Pittsburgh Pirates stali v poradí tretím americkým tímom, ktorý hrával v najprestížnejšej hokejovej súťaži sveta.

Článok pokračuje pod reklamou

Prvé stretnutie v NHL odohral Pittsburgh 26. novembra 1925, kedy nastúpil proti Bostonu Bruins, ktorý zdolal 2:1 a pripísal si na svoje konto prvú výhru. Autorom víťazného gólu bol kapitán Lionel Conacher, od roku 1994 člen Hokejovej siene slávy. O dva dni neskôr, t.j. 28. novembra 1927, porazili „piráti“ Montreal Canadiens (1:0), za ktorý nastúpil v bráne legendárny brankár George Vezina, po ktorom je pomenovaná Vezina Trophy (udeľuje sa najlepšiemu brankárovi súťaže). Pre Vezinu to bol posledný zápas kariéry.

Premiérovú sezónu v Národnej hokejovej lige dokončili Pirates na tretej pozícii s bilanciou devätnásť víťazstiev, šestnásť prehier a jedna remíza. Vo vyraďovacích bojoch narazili na hokejistov Montrealu Maroons. V 20. rokoch minulého storočia sa v NHL nehralo na štyri víťazné zápasy, ale na vyšší počet gólov. Proti kanadskému tímu odohrali Pirates dva zápasy so skóre 4:6 a z postupu do finále Stanley Cupu sa tešili Maroons, ktorí nakoniec túto slávnu trofej získali.

V nasledujúcom ročníku sa Pittsburgh predstavil v Americkej divízii, pretože sa súťaž rozrástla o ďalšie tri mužstva – New York Rangers, Chicago Black Hawks a Detroit Cougars. Pirates odohrali v základnej časti 44 duelov, no nazbierali „len“ 33 bodov a v play-off sa nepredstavili. Najproduktívnejším hráčom tímu bol útočník Hib Milks, ktorý zaknihoval 22 kanadských bodov (16+6).

Sezónu 1927/28 nezačali „piráti“ najlepšie. V prvých jedenástich zápasoch základnej časti získali len tri body za tri remízy, no v ďalšom priebehu sezóny sa im podarilo vyhrať devätnásť zápasov a nakoniec sa radovali z postupu do play-off. V Americkej divízii obsadili tretiu priečku so ziskom 46 bodov. Za nimi skončil Detroit (44 bodov) a Chicago (17 bodov). Klubovú produktivitu opäť opanoval Milks, ktorý strelil osemnásť gólov a na ďalšie tri nahral. Hviezdou tímu bol aj brankár Roy Worters, ktorý vychytal v 44 zápasoch jedenásť shutoutov.

Roy Worters

Worters mal len 160 cm, no i tak bol skvelým brankárom. V NHL odchytal 484 zápasov za Pittsburgh, Montreal a NY Americans.

V play-off narazili Pirates na Rangers z New Yorku, ktorým podľahli so skóre 4:6. Pre Pittsburgh to bola posledné účasť vo vyraďovacích bojoch v jeho histórii. Počas ročníka 1928/29 utrpeli „piráti“ až 27 porážok a so ziskom 26 bodov obsadili v Americkej divízii štvrté miesto, ktoré účasť v play-off nezaručovalo. Milks, ktorý vyhral v predchádzajúcich troch ročníkoch kanadské bodovanie Pirates, obsadil „až“ druhé miesto za krídelníkom Haroldom Darraghom, ktorý nazbieral dvanásť bodov, rovnako ako Milks, no odohral o jeden zápas menej.

Počas sezóny 1929/30 bojovali Pirates s finančnými ťažkosťami a to sa odzrkadlilo aj na výkonoch tímu, ktorý vyhral len päťkrát a so ziskom trinástich bodov (5-36-3) obsadili v Americkej divízii piate miesto. Pre „pirátov“ to bola najhoršia sezóna v ich krátkom pôsobení v NHL. 18. októbra 1930 schválila Rada guvernérov NHL žiadosť o presťahovanie klubu z Pittsburghu do Philadelphie, kde niesol názov Philadelphia Quakers. Tento tím hral v NHL iba v ročníku 1930/31, pretože po sezóne zanikol.

Pirates odohrali v NHL len päť ročníkov, no aj tak im patrí niekoľko prvenstiev:
- 26. decembra 1926 vytvorili hráči NY Americans a Pittsburgh Pirates rekord v počte striel v jednom stretnutí. Na oboch gólmanov vtedy smerovalo spolu až 141 striel!
- Pirates boli prvým tímom v Pittsburghu, ktorý nastúpil v čierno-zlatých dresoch.
- Odie Cleghom striedal ako prvý tréner v histórii NHL svojich hráčov počas hry.

Pittsburgh Pirates odohrali v Národnej hokejovej lige celkovo 212 duelov s bilanciou 67 výhier, 122 prehier a 23 remíz. Najproduktívnejším hráčom v histórii sa stal Milks, ktorý si na svoje konto pripísal 98 bodov v 209 duelov. Milks opanoval so 70 gólmi aj poradie strelcov. Najlepším nahrávačom bol Darragh – 32 asistencií v 206 zápasoch. Zo všetkých hráčov, ktorí nastúpili za „pirátov“, sa do Hokejovej siene slávy dostali štyria – Roy Worters (brankár – 1969), Lionel Conacher (obranca – 1994), Frank Fredrickson (stredný útočník – 1958) a Mickey MacKay (obranca – 1952).

V Pittsburghu pôsobí aj v súčasnej dobe tím, ktorý sa volá Pittsburgh Pirates. Tento názov nesie bejzbalové mužstvo, ktoré hrávalo v Major League Baseball (bejzbalová súťaž v USA) už počas pôsobenia hokejového tímu Pittsburgh Pirates v NHL.

Druhým tímom z Pittsburghu, ktorý pôsobil a stále pôsobí v NHL, je Pittsburgh Penguins. „Tučniaci“ vznikli v roku 1967 a do dnešného dňa získali trikrát Stanleyho pohár (1991, 1992, 2009).



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Dvorský je zlatou husou Blues: Na 80 % bude hviezdou NHL. U Sýkoru optimizmus klesol Aj druhý brankár končí: Finále USHL prinesie súboj slovenských útočníkov Studenič sa tešil z veľkej výhry, Mišiak šancu v play-off už nedostaneCanucks čakajú návrat jednotky. Bude chytať už v stredu? Vráti sa známy útočník Panthers už v otváracom zápase série proti Bruins? Reprezentácia USA prišla o hviezdu. Súper Slovenska na MS pridal deväť nových hráčov! Slafkovský je žiadaný: Ďalší veľký talent si chce zahrať po jeho boku!Poznáme kompletný rozpis 2. kola play-off Matthews je finalistom aj na Selkeho trofej. Má zdatných konkurentovV NHL budeme mať nového šampióna! Zápas č. 7 opäť rozhodol ČechPreview: Dnes začínajú boje v 2. kole play-off. Na východe nás čakajú zaujímavé sérieNylander sa neubránil nadávkam. Je presvedčený, že s jadrom Leafs problém nie jeS týmto môžete počítať u Mešára, tvrdí expert a poukazuje na vedúcu pozíciu Slafkovského Prekonal vzácnu rakovinu, získal Mastertonovu trofej. Teraz by mal odísť z NHL Matthews i bývalý víťaz sú medzi finalistami na Lady Byng TrophyKľúčový hráč Hurricanes sa nepripojí k tímu v prvých dueloch druhého kola Utah podpísal zmluvu so švédskym krídelníkom Tatar: Teraz sa musíme sústrediť na iné ako na zmluvy. Američanom pohrozili Matthews sa vrátil, ale: Pastrňák v predĺžení zápasu č. 7 zavrel kritikom ústa!Zámorská posila Slovenska príde rovno do Ostravy. Bude to natesno Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies