Wayne Gretzky oslavuje 60. narodeniny

Legendárny Wayne Gretzky, ktorý bol schopný v NHL nastrieľať rekordných 894 gólov a nazbierať rekordných 2857 bodov, v utorok oslavuje okrúhle 60. narodeniny.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa SlovakNHL.sk (@slovaknhl_sk)


Wayne Douglas Gretzky sa narodil 26. januára 1961 v ontárijskom meste Branford, ktoré síce preslávil Alexander Graham Bell, no jeho najslávnejším rodákom je Gretzky, ktorý už od mladého veku dával najavo, že v ňom rastie legenda.

Jeho vzorom bol Gordie Howe. Vždy chcel byť ako on, a preto túžil po drese s číslom deväť. Bolo však obsadené, a tak mu manažér poradil číslo 99. Súhlasil a dnes si už toto číslo nespojíme s nikým iným.

Gretzky odohral v NHL 20 sezón, počas ktorých odohral 1487 zápasov v dresoch Edmontonu, Los Angeles, St. Louis a NY Rangers. V priemere na zápas zaknihoval 1,92 bodu.

Počas kariéry získal celý rád ocenení, individuálnych i kolektívnych. Ako jediný sa stal všetkými troma hviezdami zápasu, čo sa stalo krátko pred tým, ako oznámil koniec kariéry pred posledným zápasom Rangers v sezóne 1998/99.

22. novembra 1999 sa Gretzky stal desiatym hráčom, ktorý nemusel čakať tri roky na uvedenie do Siene slávy. Predstavitelia tejto inštitúcie zároveň povedali, že sa tak stalo už naposledy. V NHL drží viac ako 40 rekordov.

Odporúčame:
Legendy NHL: Wayne Gretzky

Najlepší hokejisti od A po Z – Wayne Gretzky



Autor: Jozef Struhár | Vydané: 26. 01. 2021 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL