Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
po 2. tr.
LAK
0
EDM
1
29. 04.
kurzy
01:00info
FLA
TBL
03:30info
VGK
DAL
30. 04.
kurzy
01:00info
BOS
TOR
01:30info
CAR
NYI
03:30info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Legendy NHL: Wayne Gretzky

Wayne Gretzky

Gretzky pomohol rozvoju hokeja v Kalifornii

Len jeden hráč v histórii NHL obliekol dres s číslom 99 a len jeden hráč má svoje číslo vyradené medzi všetkými klubmi v NHL. Tým hráčom je najlepší z najlepších, The Great One, Wayne Gretzky.

Wayne Douglas Gretzky sa narodil 26. januára 1961 v ontárijskom meste Branford, ktoré sa niekedy prezýva „Mesto telefónu“, pretože v ňom býval Alexander Graham Bell. Gretzky je však jeho najslávnejším rodákom.

Gretzky sa narodil Walterovi a Phylis Gretzkym, pričom jeho korene siahajú do Bieloruska a Ukrajiny, odkiaľ pochádzajú rodičia jeho otca. Jeho starý otec Anton bol Poliak, ktorý do Spojených štátov emigroval z Bieloruska.

Malého Wayna zaujal program Hockey Night in Canada a po prvýkrát sa postavil na korčule ako dvojročný na farme svojich starých rodičov. Otec Walter učil svojich synov na malom klzisku, ktoré im vybudoval v záhrade. Už tam začínal Wayne ukazovať svoj talent a vášeň pre hokej.

Článok pokračuje pod reklamou

Do prvého hokejového klubu vstúpil ako šesťročný a bol to klub desaťročných hokejistov. Gretzky počas mladosti vždy hrával medzi staršími hráčmi, ktorých dokonale zatieňoval. Jeho prvý tréner Dick Martin o ňom povedal: „Wayne bol tak dobrý, že ste mohli mať vlastného chlapca, ktorý mohol byť neskutočným hokejistom, ale aj tak by ste ho prehliadali pre to, čo Gretzkeho dieťa robilo.“

Do trinástich rokov dokázal nastrieľať 1000 gólov a začala sa mu venovať aj čoraz väčšia mediálna pozornosť. Ako štrnásťročný odišiel hrať do Toronta, aby jeho kariéra mohla ďalej napredovať. V prvej sezóne za juniorský tím Toronto Nationals nazbieral 60 bodov a stal sa nováčikom roka.

O rok neskôr hrával za tím Seneca Nationals a ku koncu sezóny prestúpil do tímu OMJHL, kde odohral tri stretnutia za Peterborough Petes. V nasledujúcej sezóne zažiaril ako šestnásťročný v rovnakej lige v tíme Sault Ste. Marie Greyhounds, keď v 64 zápasoch strelil 70 gólov a zaznamenal 182 bodov. V tomto tíme si po prvýkrát obliekol dres s číslom 99. Pôvodne chcel číslo 9, pretože ho nosil jeho idol Gordie Howe, ale bolo už obsadené iným hráčom.

Gretzky Kurri

Gretzky a Kurri si na ľade rozumeli výborne

NHL nepovoľovala podpísať zmluvu s hráčom mladším ako dvadsať rokov a tak sa v roku 1978 stal Gretzky súčasťou tímu WHA Indianapolis Racers, s ktorým podpísal sedemročnú zmluvu za 1,75 milióna amerických dolárov. Klub to však nezvládal finančne a po ôsmich zápasoch svoju hviezdu vymenil do Edmontonu Oilers.

Gretzky v tomto tíme debutoval aj v NHL. Vo svojej prvej sezóne v NHL získal svoju prvú Hart Memorial Trophy z ôsmich, keď získal 137 bodov. V drese Oilers nastupoval až do roku 1988 a s tímom získal štyri Stanley Cupy. V roku 1981 získal prvú Art Ross Trophy, ktorú neskôr získal ešte deväťkrát.

Dve hodiny po tom, ako klub získal pohár v roku 1988, sa Wayne od svojho otca dozvedel, že ho Oilers plánujú vymeniť do iného tímu. Walter to vedel mesiace, no pred synom to tajil, aby ho nenahneval a udržal ho koncentrovaného na hokej.

Gretzky sa v lete stretol s generálnym manažérom Los Angeles, aby prediskutovali možnosť výmeny. Gretzky, ktorého žena bola herečkou, bol ochotný prestúpiť do Kalifornie a požiadal vedenie Oilers o výmenu, za čo ho fanúšikovia v Kanade označovali za zradcu.

Edmonton svoju hviezdu napokon 9. augusta vymenil do Los Angeles, ktoré vo výmene získalo aj Martyho McSorleyho a Mika Krishelnyskiho. Oilers získali Jimmyho Carsona, Martina Gelinasa, 15 miliónov dolárov v hotovosti a niekoľko draftových volieb.

Edmontončania však na svoju hviezdu nezabudli a v prvom stretnutí Los Angeles proti Edmontonu, ktoré sa odohralo v Alberte, mu vytvorili famózne privítanie formou štvorminútových ovácií.

Gretzky v Los Angeles hrával do roku 1996 a jeho osobnosť pomohla hokeju v slnečnej Kalifornii. Tá počas jeho pôsobenia v organizácii Kings získala ďalšie dve organizácie Anaheim Mighty Ducks a San Jose Sharks.

V prvej sezóne sa tímu darilo a postúpil aj do play-off, kde nečakane vyradil Edmonton 4:3. Aj napriek tomu, že v bodovaní skončil druhý, stal sa najužitočnejším hráčom sezóny. V roku 1990 ho agentúra AP označila za najlepšieho mužského športovca desaťročia.

Ročník 1992/93 takmer cely premaródil, no v play-off to tímu vynahradil a pomohol mu k najväčšiemu úspechu v histórii – postupu do finále Stanley cupu.

27. februára bol Gretzky vymenený do St. Louis, v ktorom odohral 18 zápasov základnej časti a 15 zápasov play-off. Sezónu 1996/97 začal v tíme New York Rangers, s ktorým ako voľný hráč podpísal kontrakt.

V newyorskom tíme sa opäť stretol s Markom Messierom a odohral v ňom svoje posledné tri sezóny. 15. apríla 1999 odohral posledný zápas v Kanade a po zápase proti Ottawe bol vyhlásený za všetky tri hviezdy zápasu. Po návrate do New Yorku oznámil Gretzky koniec kariéry pred posledným zápasom Rangers v sezóne.

22. novembra 1999 sa Gretzky stal desiatym hráčom, ktorý nemusel čakať tri roky na uvedenie do Siene slávy. Predstavitelia tejto inštitúcie zároveň povedali, že sa tak stalo už naposledy. V roku 2000 sa stal členom Siene slávy IIHF a počas zápasu hviezd bolo jeho číslo vyradené v celej lige.

Wayne Gretzky

Gretzky na Svetovom pohári 1996

Gretzky rád reprezentoval svoju krajinu na prestížnych podujatiach. Zúčastnil sa štyroch Kanadských pohárov, jedného Svetového poháru, jedných juniorských majstrovstiev sveta, jedných majstrovstiev sveta a jednej Olympiády. Zlatú medailu vybojoval trikrát na Kanadskom pohári.

Po ukončení aktívnej hokejovej kariéry kúpil 10% podiel v tíme Phoenix Coyotes, v ktorom sa v roku 2005 stal hlavným trénerom. Okrem toho bol generálnym manažérom Kanady na Olympiádach v rokoch 2002 a 2006. Okrem toho sa venuje podnikaniu a rodine.

Jeho žena Janet, s ktorou sa oženil 17. júla 1988, je herečkou a spolu majú päť detí: dcéry Pauline Mary Jean a Emma Maria, synovia Ty Robert, Trevor Dougles a Tristan Wayne. Wayne Gretzky obdržal americké občianstvo a momentálne žije v Spojených štátoch.

Najvýznamnejšie Gretzkeho rekordy
Wayne Gretzky je legenda, najlepší hráč v histórii a suverénne najproduktívnejší. Počas svojej kariéry vytvoril v NHL 61 rekordov, z ktorých si spomenieme tie najvýznamnejšie:

Najviac gólov: 894
Najviac gólov v jednej sezóne: 92 (1981/82)
Najviac gólov v jednej tretine: 4 (18.2.1981)
Najviac asistencií: 1963
Najviac asistencií v jednej sezóne: 163 (1985/86)
Najviac asistencií v jednom zápase: 7 (15.2.1980, 11.12.1985, 14.2.1986)
Najviac bodov: 2857
Najviac bodov v jednej sezóne: 215 (1985/86)
Najviac sezón s minimálne 40 gólmi: 12
Najviac sezóne s min. 50 gólmi: 9
Najviac sezón s min. 60 gólmi: 5
Najviac stobodových sezón: 14
Najviac tri a viac gólových zápasov: 50 (37x hetrik, 9x 4 góly, 4x 5 gólov)
Najviac gólov v play-off: 122
Najviac asistencií v play-off: 260
Najviac bodov v play-off: 382
Najviac bodov jednom play-off: 47
Najviac bodov vo finále: 13
Najviac gólov v zápase hviezd: 13
Najviac asistencií v zápasoch hviezd: 12
Najviac bodov v zápasoch hviezd: 25

Priemer bodov na zápas: 1,921 (rekord)



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slovenským brankárom vstup do finále konferencie nevyšiel. Z výhier sa tešili útočníciŠtyri hviezdy, ktoré by si mal zacieliť v lete Utah Nepríjemné: Ruský útočník musel ísť do nemocnice. Do tváre ho trafila delovka spoluhráča!Na toto u neho zvyknutí nie sme: Ovečkin takúto sériu play-off ešte nikdy nezažil! Bude Toronto v zápase o prežitie bez Matthewsa?Canucks sa museli obrátiť na brankársku trojku! V play-off zažila debut Red Wings si upísali mladého obrancuPrvý tím postúpil. A prvý Slovák z play-off NHL je k dispozícii pre reprezentáciu!Mešár je pozadu: Nehovorím, že sa do NHL nedostane, ale má problém, tvrdí expert Expert považuje Slafkovského sa nedotknuteľného. S Montrealom spája útočné hviezdyČernák nepoľavil v dôraze: Viedol zápas, vedie ligu a je už pred Hossom + videoPotenciálne posily Slovenska si sezónu v AHL predlžujú. O osude jednej z nich sa rozhodne dnes Repčík skóroval a jeho tím je opäť bližšie k finále! + video Špičkový turnaj v Česku: Súper Slovenska v skupine sa teší na veľkú posilu z NHLNylander sa vrátil do akcie, ale zápas nedohral Matthews Každý raz skončí: O konci kariéry sa už rozhodol aj Jaromír Jágr!Tampa prekvapila návratom obrancu, fanúšikovia mu pripravili veľké ovácie + video Černák vyhral zápas o prežitie, drámy na Long Islande a v Las Vegas, ďalší tím má mečbalCapitals vypadol pre zápas o prežitie obranca. Zažije debut Švéd?Obranca Predators bude absentovať, útočník dostal trest od NHL + videoZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies