Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:00info
BOS
FLA
NHL live
04:00info
COL
DAL
NHL live
17. 05.
kurzy
01:00info
BOS
FLA
NHL live
04:00info
COL
DAL
NHL live
18. 05.
kurzy
02:00info
EDM
VAN
«

Sumáre

Hossa a jeho Chicago získali Stanleyho pohár!

Zvládli to doma. Chicago Blackhawks ako prvé vo finálovej sérii viedlo o viac ako gól a nakoniec si zaistilo Stanleyho pohár, keď v šiestom zápase triumfovalo nad Tampou Bay Lightning 2:0.

Finále Stanleyho pohára

CHICAGO - TAMPA BAY 2:0 (kon. stav série: 4-2)

Obranca Duncan Keith zakončil výborné play-off víťazným gólom, ktorým rozhodol o zisku tretieho Stanleyho pohára Blackhawks za ostatných šesť rokov. Dvojbodový Patrick Kane sa tiež presadil a Corey Crawford zlikvidoval všetkych 25 streleckých pokusov súpera. Chicago zdolalo Tampu Bay 2:0, aby získalo titul po šesťzápasovej sérii. Hosťujúci Ben Bishop mal v zápase viac práce a zneškodnil 30 striel.

V prvej tretine mali jasnú streleckú prevahu domáci hráči, ale významne im k tomu pomohli aj presilové hry. Ešte pred tou prvou sa o prvé dve nebezpečné situácie postarali hráči Lightning. Najskôr sa Nikita Kučerov takmer dostal do brejku v tretej minúte, no v ôsmej už došlo aj k zakončeniu, keď pozornosť Crawforda vyskúšal Steven Stamkos. Domáci gólman na strelu zareagoval o trochu neskôr, no podržala ho bránková konštrukcia. V deviatej minúte putoval na „lavicu hanby“ Cedric Paquette. Hoci spočiatku mali Blackhawks problémy, v 11. minúte len kúsok delil Teuva Teraäväinena od toho, aby po prihrávke Mariána Hossu otvoril skóre. Ďalšiu presilovku hrali domáci od 14. minúty, keď fauloval Brian Boyle. V nej prihrával Patrick Kane puk na Jonathana Toewsa, ktorý bol síce v dobrom priestore pred bránou, ale na kolenách, a tak nedokázal puk zasunúť do odkrytej brány. V závere presilovky zahrmelo aj na druhej strane, no Paquette tesne minul Crawfordovu bránku. V 18. minúte sa výborne v obrane blysol Hossa, ktorý zblokoval strelu Jasona Garrisona do odkrytej časti domácej bránky.

Článok pokračuje pod reklamou

Druhá dvadsaťminútovka priniesla tiež niekoľko šancí, ale tentokrát sa v nej menilo aj skóre. Už v jej prvej minúte ho mohol otvoriť Stamkos, ale z úniku neuspel zoči-voči Crawfordovi. Tampa sa snažila a do ďalšej šance sa v 23. minúte mohol dostať Anton Stralman, ktorý mal pred sebou prázdnu bránu. Puk však netrafil. Chicago malo v tejto fáze hry problémy, ale v 27. minúte sa dokázalo dostať do rýchleho prečíslenia troch na jedného. Pohotovo ho vyriešil Bishop vystrčením hokejky skôr, ako Andrew Desjardins stihol zakončiť. Blackhawks boli od stredu tretiny aktívnejší a hostí viackrát podržal robustný americký brankár. Ten však už v 38. minúte neodolal a po prvýkrát kapituloval. Kane získal na pravej strane útočného pásma puk, prihral ho Duncanovi Keithovi a ten uspel na dvakrát v oblasti medzi kruhmi. Minútu pred koncom sa faulu dopustil Ondřej Palát a Blackhawks hrali ďalšiu presilovú hru. Deväť sekúnd pred koncom tretiny ju mohol využiť Brent Seabrook, no jeho delovka od modrej čiary opečiatkovala len tyčku.

Domáci vstupovali do tretej tretiny s tým, že v tejto sezóne vyhrali všetkých 39 zápasov, v ktorých po dvoch tretinách viedli. Zvyšok presilovky už na väčšiu šancu nevyužili. Oba tímy sa dostávali k zakončeniam, ale obrany zabrali a bránili tomu, aby boli šance vyložené. Prvá zapeklitá situácia prišla v 48. minúte pred bránou Bishopa. Ten robil čo mohol, aby svoj tím udržal v hre. Jeho spoluhráči sa snažili, ale Chicago ich k ničomu nepúšťalo. Niekoľko minút pred koncom už tlak floridského klubu stúpal a práve vtedy prišla ďalšia rana. V 55. minúte zakončil ukážkovú kombináciu Brandona Saada a Brada Richardsa Patrick Kane , ktorý zvýšil na 2:0. V 57. minúte bol vylúčený prvý hráč Blackhawks – Desjardins. Crawford vtedy musel podržať tím pri nebezpečnej dorážke Paláta, ktorá bola poslednou veľkou šancou duelu. Tampe už k zvratu nepomohlo ani odvolanie brankára, a tak domáci dokráčali k Stanleyho poháru.

Slovenský útočník Marián Hossa v šiestom zápase nebodoval. Odohral zhruba 18 minút a zaznamenal dva strelecké pokusy, dva bloky a jeden bodyček. „Je úžasné takto vyhrať pred vlastnými divákmi. Sme skvelá partia,“ povedal Hossa pre NBC. „Som hrdý, že som mohol potešiť svoju krajinu tým, že som súčasťou tohto fantastického tímu. Bola to ťažká sezóna, ale na jej konci sa môžeme tešiť."

Hviezdy duelu: 1. D. Keith (CHI), 2. C. Crawford (CHI), 3. N. Hjalmarsson (CHI)

Podanie rúk:

Stanley Cup:

Slováci v akcii

Hráč Ice-time G A B +/- TM S Bčk
M. Hossa (CHI) 18:11 0 0 0 0 0 2 1

Neprehliadnite:
Timonen sa dočkal. Kariéru končí ako šampión
Hossa získal ako prvý Slovák tretí Stanley Cup
Duncan Keith získal tohtoročnú Trofej Conna Smytha
Z Chicaga Blackhawks sa stala malá dynastia
Blackhawks ziskom Stanley Cupu vyrovnali zápis Bruins



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies