Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:00info
NYR
CAR
NHL live
03:30info
COL
DAL
NHL live
13. 05.
kurzy
01:00info
NYR
CAR
NHL live
03:30info
COL
DAL
NHL live
14. 05.
kurzy
01:00info
FLA
BOS
NHL live
03:30info
EDM
VAN
NHL live
«

Správy z NHL

Svetový pohár: Vo výbere Európy by mohlo byť šesť Slovákov

Na jeseň tohto roka sa po dvanástich rokoch opäť uskutoční Svetový pohár. V dňoch 17. septembra až 1. októbra sa stretne v Toronte osem tímov, ktoré zabojujú o prestížny titul. Bude medzi nimi aj výber Európy zložený z hráčov niekoľkých národností, vrátane Slovákov.

David Satriano píšuci pre oficiálny web NHL sa pozrel na zoznam možných kandidátov a poskladal z nich predbežnú zostavu tímu, ktorého generálnym manažérom bude Miroslav Šatan a jedným zo skautov Peter Bondra. Medzi vybranými hráčmi sa nachádza aj šesť rodákov spod Tatier.

Pozn.: štatistiky sú aktuálne k 13. februáru 2016

Útočníci:

LEON DRAISAITL, C, (Nemecko), Edmonton Oilers
„Syndróm druhej sezóny" ho ani náhodou nepostihol. Kým v 37 zápasoch nováčikovského ročníka strelil iba dva góly a nazbieral deväť bodov, v doterajších 46 dueloch tejto sezóny už má na konte 14 gólov a 40 bodov. Ofenzívne je výrazne na vzostupe.

Článok pokračuje pod reklamou

ZEMGUS GIRGENSONS, C, (Lotyšsko), Buffalo Sabres
Nie je až tak produktívny, ale má robustnú postavu a aj skúsenosti z olympijského turnaja. V roku 2014 reprezentoval svoju krajinu na ZOH v Soči. V 45 zápasoch tohto ročníka zatiaľ zaznamenal päť gólov a 11 prihrávok. V 61 dueloch ostatnej sezóny mal bilanciu 15 gólov a 15 asistencií.

ANŽE KOPITAR, C, (Slovinsko), Los Angeles Kings
Najproduktívnejší hráč kalifornského klubu bude jedným z lídrov tímu Európy. Je špičkovým brániacim útočníkom, ktorý hrá vo všetkých situáciách a je skvelý aj na vhadzovaniach. Rolu ofenzívneho lídra potvrdil ziskom dvoch Stanleyho pohárov (2012, 2014).

FRANS NIELSEN, C, (Dánsko), NY Islanders
Takisto jeden z najlepších obojsmerných útočníkov v NHL strelil 15 gólov a pripísal si spolu 34 bodov v 53 dueloch sezóny. Na presilovkách i oslabeniach trávi priemerne vyše dvoch minút na zápas. V newyorskom tíme pôsobí od ročníka 2006/07, pričom v 578 súbojoch NHL nastrieľal 114 gólov. Napriek tomu bol v ostatných rokoch jedným z najpodceňovanejších hráčov.

MIKKEL BOEDKER, ĽK, (Dánsko), Arizona Coyotes
V 54 zápasoch zaznamenal 13 gólov a 36 bodov, s čím pomaly atakuje svoje kariérne maximá z ročníka 2013/14 (19+32, 82 z.). Odohral tri viacgólové duely, vrátane dvoch hetrikov. Je jedným z ťahúňov „púštneho" tímu, ktorý kráča za postupom do play-off.

TOMÁŠ TATAR, ĽK, Detroit Red Wings
Rýchly Dubničan je vo svojej piatej sezóne v NHL opäť dôležitým hráčom tímu, za ktorý v tej uplynulej nastrieľal 29 gólov. Na turnaji by mu mohla pomôcť prítomnosť niekoľkých krajanov v tíme Európy.

THOMAS VANEK, ĽK, (Rakúsko), Minnesota Wild
Tridsaťdvaročný veterán strelil síce od 1. januára iba dva góly, ale v každej z jeho prvých desiatich sezón dokázal skórovať aspoň 20-krát. V 53 dueloch ročníka 2015/16 sa mu to zatiaľ podarilo 14-krát.

MARIÁN GÁBORÍK, PK, Los Angeles Kings
S krajanom Hossom a klubovým spoluhráčom Kopitarom by mohli vytvoriť prvý útok výberu Európy. S obomi už v jednej formácii hral, s Hossom v reprezentácii, s Kopitarom v drese Kings. Všetci spolu získali už šesť Stanley Cupov. Strelecky to 34-ročnému Trenčanovi už tak nejde, v tejto sezóne vsietil zatiaľ 12 gólov.

MICHAEL GRABNER, PK (Rakúsko), Toronto Maple Leafs
Na ZOH v Soči mu patrilo delené prvé miesto s piatimi gólmi v štyroch zápasoch. V NHL mu to však už niekoľko rokov nesype, čo vyvrcholilo jeho odchodom z New Yorku. Strelil osem gólov iba v 34 dueloch ostatnej sezóny, pričom bol často zdravým náhradníkom. Jeho rýchlosť by však výberu mohla na turnaji pomôcť.

JANNIK HANSEN, PK (Dánsko), Vancouver Canucks
So 16 gólmi si už v tejto fáze sezóny vyrovnal osobné strelecké maximum. Pridal k nim aj 16 plusových bodov, čo odzrkadľuje jeho spoľahlivú defenzívnu hru. Má pritom až 17,6-percentnú úspešnosť streľby, keďže na svoje góly potreboval 91 striel.

MARIÁN HOSSA, PK, Chicago Blackhawks
Skúsený trenčiansky odchovanec mieri za 500-gólovou métou ako stále platný obojsmerný útočník. Dvadsať a viac gólov strelil v 14 sezónach, minimálne 30 v ôsmich. Je jedným z najlepších hráčov tímu v odoberaní i držaní puku. Aj keď v tomto roku strelil iba desať gólov, má veľmi bohaté skúsenosti z bojov o Stanley Cup i z reprezentácie.

MATS ZUCCARELLO, PK, (Nórsko), NY Rangers
Drobný rýchlik si už vytvoril kariérne maximum s 19 gólmi, pričom so 41 bodmi je najproduktívnejším hráčom tímu. Svoju vlasť už reprezentoval na dvoch olympiádach.

NINO NIEDERREITER, PK, (Švajčiarsko), Minnesota Wild
Dvadsaťtriročný hráč sa Šatanovi predviedol začiatkom mesiaca v zápase proti Islanders, v ktorom strelil gól a pridal asistenciu. Spolu v tejto sezóne skóroval iba deväťkrát, pritom v tej uplynulej zaznamenal 24 gólov. Do zostavy by sa mal dostať, ale zrejme nebude figurovať v prvej, 16-člennej nominácii.

Obrancovia:

ZDENO CHÁRA, Boston Bruins
Tridsaťsedemročný Trenčan je aj v pokročilom hokejovom veku najlepším obrancom tímu s 29 bodmi. Ak je zdravý, ako v tejto sezóne, je tým pravým lídrom. Okrem defenzívy je veľmi užitočný aj v presilových hrách. Takého hráča výber Európy bude potrebovať.

ROMAN JOSI (Švajčiarsko), Nashville Predators
Líder kanadského bodovania tímu sa už vypracoval na elitného obrancu NHL. V priemere hráva viac než 25 minút na zápas, pričom si zahral aj v tohtoročnom Zápase hviezd. Vo výbere by mal byť v jednom z prvých dvoch obranných párov.

LUCA SBISA (Švajčiarsko), Vancouver Canucks
V 369 dueloch kariéry nastrieľal iba 13 gólov, takže ofenzíva nie je jeho silnou stránkou. Je čisto defenzívnym zadákom, ktorý rozohráva puky na útočníkov.

DENNIS SEIDENBERG (Nemecko), Boston Bruins
Málo sa o ňom hovorí, ale je jedným z pilierov obrany Bruins v ostatných sezónach. Zohratosť s kapitánom Chárom by im mohla obom pomôcť aj na Svetovom pohári.

ANDREJ SEKERA, Edmonton Oilers
Bojnický rodák sa už vo svojej prvej sezóne v kanadskom tíme etabloval a stal sa kľúčovým bekom. Už teraz má na konte takmer dvojnásobok gólov z ostatnej sezóny. Hráva na presilovkách i oslabeniach, pričom je najvyťažovanejším hráčom. Je užitočný vo všetkých herných situáciách.

MARK STREIT (Švajčiarsko), Philadelphia Flyers
V tomto ročníku ho trápilo zranenie, ale 38-ročný veterán je stále veľmi platným hráčom najmä v presilových hrách. Má množstvo reprezentačných skúseností, hral na posledných štyroch olympijských turnajoch. V rokoch 2002, 2006 a 2010 bol kapitánom svojho tímu.

CHRISTIAN EHRHOFF (Nemecko), Los Angeles Kings
Tridsaťtriročný hráč odohral už tamer 800 zápasov v NHL počas 12 rokov, momentálne je v záložnom tíme Ontario Reign (AHL) po tom, čo prešiel waiver listinou. Ak sa do výberu dostane, bude členom tretieho alebo štvrtého obranného páru či zálohou v prípade niekoho zranenia.

Brankári:

JAROSLAV HALÁK, NY Islanders
Jediný slovenský brankár pravidelne chytajúci v NHL má v tejto sezóne 91,8% úspešnosť zákrokov a priemer 2,27 inkasovaného gólu na zápas. Tridsaťročný Bratislavčan si už prešiel aj zraneniami, ale ak je zdravý, väčšinou je pre svoj tím oporou. Za Slovensko chytal na posledných dvoch olympiádach.

FREDERIK ANDERSEN (Dánsko), Anaheim Ducks
Dvadsaťšesťročný gólman by mohol byť jednotkou výberu Európy. Momentálne má skvelú formu, v deviatich z posledných 12 duelov neinkasoval viac ako dvakrát. Z celkového počtu 101 štartov v NHL vyhral až 66.

JONAS HILLER (Švajčiarsko), Calgary Flames
Vo veku 33 rokov najstarší z tejto trojice brankárov by mal byť až tretím v hierarchii na turnaji v Toronte. V Soči pred dvoma rokmi žiaril, keď v troch zápasoch inkasoval iba dva góly a vychytal dve čisté kontá.

Súhlasíte s vybranými hráčmi? Svoje názory vyjadrite v komentároch...



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
MS 2024: Slovensko prišlo o trojgólové vedenie. Kelemen rozhodol v predĺžení!Zadorov poslal Kanea na striedačku. McDavid dostal krosček do chrbta i do tváre + video V hre o Calderov pohár zostávajú tímy štyroch Slovákov. Vedú ich Studenič so Sýkorom Expert vyzdvihol štyroch Slovákov, vrátane Slafkovského. Na Nemcovi je vidieť rok v NHL O Joela Quennevillea je v NHL záujem. Je tu však háčik Mal či nemal platiť? Panthers vyrovnali kontroverzným gólom. Bývalý brankár má jasno + videoUtah začína budovať svoje vedenie. Možno už poznáme prezidenta Ruský brankár Flyers dostal trest od IIHFOilers nevyužili drvivú streleckú prevahu, Panthers sú krok od postupu V AHL sme spoznali posledný postupujúci tím Ramsay: So Slafkovským sa pozhovárame. Chceme, aby sa sústredil len na hokej Nemal ho urobiť? Slafkovský hodnotil zápas a vyjadril sa aj ku gestu MS 2024: Slovensko potvrdilo úlohu favorita. Pripísalo si prvé tri body! Slafkovský bavil a aj spustil kritiku: Detinský v oboch zápasoch? + video Ak Slovensko pôjde po medailu, bude to vďaka týmto dvom hráčom, znie zo zámoria Slovensko robí zmeny v zostave. Pomôže dohovor za zatvorenými dverami? Slafkovský je na MS v rovnakej skupine ako Bedard. Urobí ďalší krok k špičke? Hedman vstupuje do leta s otáznikom. Naplní sa jeho plán? V ktorých tímoch by mohol skončiť hviezdny Marner? Sú toto štyri najhoršie mená, aké môže mať Utah? Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies