Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
23. 05.
kurzy
02:30info
DAL
EDM
NHL live
24. 05.
kurzy
02:00info
NYR
FLA
NHL live
«

Slováci v NHL

Prečo Budaj a Halák nechytajú?

Ešte tak pred 15 rokmi, boli brankári v NHL až na 2-3 výnimky z Kanady a USA. Americká odborná verejnosť si totiž myslela, že brankári z Európy nemajú dostatočnú kvalitu, aby v NHL prerazili.

Časom ale Dominik Hašek ukázal, že je to predsudok. Hašek vydláždil cestu pre európskych brankárov, aby dostali šancu sa uchytiť sa. Časom Európanov s maskou pozvoľna pribúdalo ,no v posledných piatich rokoch nastal v tomto ohľade až boom. Dnes asi 42% brankárov v lige pochádza z Európy, z toho 14 ich je vo svojom tíme jednotkou. Zrejme si tento fakt uvedomili aj Američania. Vidieť totiž snahu obmedziť tento trend. Je dosť prípadov, keď tréneri majú omnoho väčšiu trpezlivosť s „domácim“ gólmanom, ako s tým európskym, aj keď to môže nakoniec znamenať zhoršenie výkonnosti tímu. Pridávam pár konkrétnych príkladov.

Colorado Avalanche: Theodore vs. Budaj
Brankárska otázka v Colorade už je notoricky známa, no v súčasnosti vyznie skutočne podivne situácia: Budaj zachytá dobre a Theodore nie = funguje rotácia, ak zachytá dobre Theodore rotácia končí. Áno Jose sa chytil, ale čo by sa stalo ak by Budaj pustil v zápase 4 góly a Colorado by prehralo 4:0? Theodorovi sa to stalo nedávno proti Nashvillu. V ďalšom zápase opäť chytal. Budaj odchytal zápas 2. januára a vychytal víťazstvo. Odvtedy Theodore odchytal 10 zápasov za sebou, pričom rozhodne nežiaril (5 výhier, 4 prehry a jedna prehra po nájazdoch).

Montreal Canadiens: Price vs. Halák
U Careyho Pricea sa zrejme tréner Carboneau, dal uniesť niekam do sféry Sci-fi. Tento nesporne talentovaný, ale ešte veľmi mladý gólman vlani zachytal v Playoff AHL a dokázal s družstvom Hamiltonu získať Calder Cup. Oproti tomu vtedajšia dvojka Montrealu Jaro Halák chytal v tom istom čase „len na nejakých majstrovstvách sveta“ v Moskve za Slovensko. V lete prišiel kemp a do prvého tímu sa dostal Price. V prvom zápase v NHL vychytal víťazstvo a všetci zrazu začali prorokovať že prišiel nový Patrick Roy , že jednotku Francúza Hueta môže kľudne Montreal pustiť a podobne. V reálnom svete, ale Price chytal priemerne, pričom jeho krivka výkonnosti pozvoľne klesala. Oproti tomu Halák v AHL začal opäť dominovať, ako v minulej sezóne. Časom bolo aj slepému jasné, čo sa stane. Haláka povolali späť ku Canadiens a Pricea dali do AHL. Ukázalo sa však, že pre Hálaka by bolo lepšie, keby zostal v AHL. Z nejakého podivuhodného dôvodu ani po 3 týždňoch u Canadiens nedostal šancu si zachytať v zápase. Skoro sa zdá, že tréner Carboneau len čaká, kedy sa Price rozchytá, aby ho mohol znovu povolať späť a Haláka zatiaľ používa ako barlu.

Minnesota Wild: Backstrom vs. Harding
S Niklasom Backstromom sa v minulej sezóne počítalo nanajvýš ako s dvojkou, pričom sa mal o pozíciu pobiť s mladým Joshom Hardingom. Plánovaná jednotka mal byť Fernandez. Harding sa ale neosvedčil, tak dostal šancu Backstrom. A ten sa uviedol náramne. Jeho štatistiky boli najlepšie v celej lige a udržal si ich po celú sezónu. Ku koncu bol rozdiel medzi Fernandezom a Backstromom natoľko badateľný, že už zbytočne drahého Fernandeza nebolo treba(v lete bol vymenený do Bostonu ). V novej sezóne dostal znova Harding šancu ako dvojka teraz nesklamal. Stala sa z neho spoľahlivá dvojka. Situácia sa ,ale mení. Backstrom má síce lepšie štatistiky ako Harding, má za sebou vydarenú sezónu v ktorej Minnesotu podržal, no oba brankári sa pravidelne striedajú. Prečo? To sa nevie...

Philadelphia Flyers: Biron vs. Niittymaki
Toto porovnanie bude veľmi stručné a možno o to jasnejšie.
Biron: 2,79 GAA, 91,57%, 2 čisté kontá
Niittymaki: 2,59 GAA, 91,94 %, 1 čisté konto
Vyzerá to mierne pre Niittymakiho, však? Ale ďalšie číslo je trochu nepochopiteľné.
Počet zápasov: Biron 35, Niittymaki 17
Možno by sme našli aj zaujímavé fakty pri situácii Gerber vs. Emery, alebo Toskala vs. Raycroft.

Možno sú tieto fakty len subjektívne pozliepaná zhoda náhod. Rozhodnite sami...




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies