Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
26. 04.
kurzy
01:00info
WSH
NYR
NHL live
01:30info
NSH
VAN
04:00info
COL
WPG
04:30info
LAK
EDM
NHL live
27. 04.
kurzy
20:00info
NYI
CAR
NHL live
23:00info
TBL
FLA
NHL live
02:00info
TOR
BOS
NHL live
04:30info
VGK
DAL
NHL live
«

Reprezentácia

Šampionát v Kanade s nádychom osláv storočnice IIHF (aktualizácia)

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) tento rok oslavuje 100 rokov. Majstrovstvá sveta, ktoré IIHF organizuje sa v tento jubilejný rok dostanú tam, kde hokej vznikol. V Kanade.

Práve vďaka 100-ročnému jubileu budú mať MS netradičný nádych. IIHF prednedávnom informovala, že každý tím môže odohrať jeden zápas v historických retro dresoch. Túto možnosť využilo 15 zo všetkých 16 tímov. Tým, kto vystúpil z radu bolo Bielorusko.

PREHĽAD RETRO DRESOV

Dánsko
Dánske retro dresy Dáni sa zapísali do historických análov prehrou 0:47 na ich prvých MS proti Kanade. Tie majstrovstvá sveta boli v roku 1949. V tých dresoch však nenastúpia. Na zápas s Českom nastúpia v dresoch zo šampionátu uskutočneného z roku 1968, ktorý bol pre nich ďaleko úspešnejší.
Zápas, v ktorom nastúpia v retro dresoch: 2.5: Dánsko - Česká republika

Rusko
Ruské retro dresyRusko na majstrovstvách nastúpi v retro dresoch z roku 1956. V tom roku ako Zväz sovietskych socialistických republík získal prvé olympijské zlato, keď olympiáda sa konala v talianskej Cortine d'Ampezzo. Oproti dresom z roku 1956 však nastala jedna zásadná zmena. Nápis CCCP, ktorý naháňal strach nahradí trochu vyblednutý Rossija (Россия).
Zápas, v ktorom nastúpia v retro dresoch: 2.5: Rusko - Taliansko

Taliansko
Talianské retro dresy Talianský hokejový reprezentačný tím si zvolil dresy, ktoré siahajú do roku 1933. V tom roku počas vtedajších majstrovstiev sveta, ktoré sa konali v Prahe, vyhrali Taliani svoj prvý hokejový zápas na MS proti Rumunsku.
Zápas, v ktorom nastúpia v retro dresoch: 4.5: Taliansko - Dánsko

Francúzsko
Francúzske retro dresy Francúzi odohrajú jeden zápas na šampionáte v retro dresoch z roku 1968. Vtedy sa konali majstrovstvá sveta v hokeji práve v krajine galského kohúta (za šampionát bol považovaný olympijský hokejový turnaj). A práve tento národný symbol majú Francúzi vyobrazeného na dresoch.
Zápas, v ktorom nastúpia v retro dresoch: 7.5: Francúzsko - Bielorusko

Slovensko
Slovenské retro dresy Náš zväz má krátku históriu. Málokto však vie, že po vojnovej republike, už po opätovnom vzniku Československa, hrali Slováci neoficiálne zápasy. A práve z tohto obdobia, konkrétne z roku 1946, si Slovensko vybralo dresy, v ktorých odohrá spomínaný zápas.
Zápas, v ktorom nastúpia v retro dresoch: 5.5: Slovensko - Nemecko

Slovinsko
Slovinské retro dresy Slovinci siahli po dresoch z rokov 60-tych. Tieto dresy, ktoré môžete vidieť, mali Slovinci počas MS v roku 1966, ktoré sa konali v Ľubľane, terajšom hlavnom meste Slovinska. Samozrejme, vtedy to bola ešte Juhoslovanská federácia, ale v ich reprezentácii dominovali hráči slovinskej národnosti.
Zápas, v ktorom nastúpia v retro dresoch: 6.5: Slovinsko - Lotyšsko

Nemecko
Nemecké retro dresy V dresoch z roku 1932, v ktorých aj nastúpia Nemci, získal tento národ bronzovú medailu na olympiáde v Lake Placid. Zároveň Nemci v tom istom roku organizovali v Berlíne posledný európsky hokejový šampionát.
Zápas, v ktorom nastúpia v retro dresoch: 3.5: Nemecko - Fínsko

Švédsko
Švédske retro dresy Bez troch koruniek na švédskych dresoch si šampionát azda nemôžeme predstaviť. Tri korunky doposiaľ nikdy nechýbali na švédskych dresoch. A dresy z roku 1957, v ktorých Švédsko vyhralo majstrovstvá sveta v Moskve nie sú výnimkou. V tých aj Švédi na tohtoročnom šampionáte aj nastúpia.
Zápas, v ktorom nastúpia v retro dresoch: 7.5: Švédsko - Švajčiarsko

Kanada
Kanadské retro dresy Tak ako Švédi si nemôžu predstaviť dresy bez troch koruniek, Kanaďania si ich zase nemôžu predstaviť bez javorového listu. Domáci na šampionáte nastúpia v dresoch z roku 1976, ktoré symbolizujú prvý Kanadský pohár, v ktorom Kanaďania vyhrali tento turnaj.
Zápas, v ktorom nastúpia v retro dresoch: 6.5: Kanada - USA

Švajčiarsko
Švajčiarske retro dresy Švajčiari si na šampionát vybrali dresy z roku 1926. Vtedy ako domáci tím vyhrali európsky šampionát. Tieto dresy použila krajina Helvétskeho kríža aj o dva roky neskôr. Vtedy Švajčiari získali na druhej zimnej olympiáde v St. Moritzi bronzové medaily.
Zápas, v ktorom nastúpia v retro dresoch: 3.5: Švajčiarsko - Francúzsko

Česká republika
České retro dresy Česi siahli približne do rovnakého obdobia ako my. Na majstrovstvách sa totiž predvedú v dresoch z roku 1947. V tom roku Česi resp. Čechoslováci na prvých povojnových majstrovstvách, ktoré sa konali v Prahe, oslavovali zisk zlata. V tých istých dresoch o dva roky neskôr získali opäť zlato.
Zápas, v ktorom nastúpia v retro dresoch: 6.5: Česko - Taliansko

Lotyšsko
Lotyšské retro dresy Lotyši siahli po dresoch z 30. rokov. Vtedy boli síce už súčasťou Zväzu sovietskych socialistických republík, ale hrali ako nezávislý štát na svetových šampionátoch. Jedným z tých šampionátov bol aj ten z roku 1935, ktorý sa konal v Davose.

USA
Americké retro dresy Asi každý by očakával (vrátane mňa), že Američania si vyberú dresy z olympiády 1980, keď ich univerzitný tím šokoval celý svet ziskom zlata a porážkou skvelých Rusov. Ale nestalo sa tak a Američania si oblečú dres z olympiády 1960, ktorá sa konala v kalifornom Squaw Valley a rovnako ako v Lake Placid, aj tu získali Američania zlato.
Zápas, v ktorom nastúpia v retro dresoch: 2.5: USA - Lotyšsko

Fínsko
Fínsko retro dresy Krajina tisícich jazier si zvolila dres z roku 1965. Vtedy Suomi hostili svetový šampionát v Tampere a vyhrali na ňom Sovieti, ktorí spolu s Čechoslovákmi jasne dominovali na šampionátoch.
Zápas, v ktorom nastúpia v retro dresoch: 5.5: Fínsko - Nórsko

Nórsko
Nórske retro dresy Nóri si vybrali rovnako ako Fíni dresy z polovice 60. rokov. V týchto dresoch hral tento škandinávsky štát napr. aj na už spomínaných majstrovstvách sveta v Tampere v roku 1965.
Zápas, v ktorom nastúpia v retro dresoch: 7.5: Nórsko - Nemecko

Bielorusko
Bieloruské retro dresy Pôvodne mali hrať na šampionáte v retro dresoch i Bielorusi. Nakoniec to tak nie je. Predsa len, ich koncept bol len vymyslený a nemal žiadnu historickú hodnotu, nakoľko Bielorusi od získania nezávislosti od ZSSR v roku 1991 nehrali ani len neoficiálne zápasy. Na koncepte dresu bol na bielom podklade bizón, čo je národne zviera Bieloruska a nápis Bielorusko v azbuke (Беларусь).

RETRO MEDAILE

Retro medaile Inováciou prešli aj medaile, ktoré tiež sú s retro nádychom. Na prednej strane je zobrazený brankár vo starom výstroji. Takýto istý motív bol vyobrazený aj na medailách, ktoré sa udeľovali medzi rokmi 1947 a 1955 a potom znova medzi rokmi 1963 a 1975. Na zadnej stranej ja zas výročné logo IIHF, ktoré pripomína toto jubileum.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Ovečkin sa trápi. Dúfa, že trpezlivosť sa čoskoro vyplatí Hľadanie trénera Senators sa zintenzívnilo. Poznáme prvých kandidátov Ďalší potenciálny adept na dres Slovenska na MS je o krok bližšie k vypadnutiuČernák prekonal Pálffyho zápis a hrou telom bol ako na roztrhanie. Vedie celú NHL! Kanadu povedie na majstrovstvách sveta tréner, pod ktorým si zahrali aj Slováci Čo sa to deje s Nylanderom? Viac svetla do záhady vniesol známy insider Ťažká rana: Útočník Hurricanes si už v play-off nezahrá Chicago podpísalo novú dlhodobú zmluvu s mladým obrancomNHL zverejnila, kedy bude odhaľovať finalistov na výročné ocenenia Porovnávanie nekončí: Slafkovský je lepší ako tieto dve draftové jednotky, tvrdí expert Černák bodoval a bodyčekoval ostošesť. Prvé tímy čelia vyradeniu, k MS je bližšie aj SlovákV hokeji, vo fitku i v živote: Kĺby sú základom, o ktorý sa musíme staraťJohnny Bower prepísal dejiny a stal sa legendou, hoci to mal nesmierne ťažkéJedna hviezda za druhou: Súper Slovenska v skupinovej fáze zverejnil prvých 15 nominovaných hráčovMladíci na tribúne. Ako začali play-off AHL potenciálne posily Slovenska?Podpíše Crosby novú zmluvu krátko na to, ako bude oficiálne môcť? Nebolo to k Slafkovskému fér, tvrdí expert. Porovnal preto draftové jednotky inak! Tréner Toronta: Je neuveriteľné, ako to Marchandovi prechádza! Gajan žiaril v zápase o prežitie, dvaja Slováci idú ďalej!Islanders urobia pred ďalším zápasom série zmenu v bráneZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies