Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
17. 05.
kurzy
01:00info
BOS
FLA
NHL live
04:00info
COL
DAL
NHL live
18. 05.
kurzy
02:00info
EDM
VAN
«

Slováci v NHL

Dnes v noci začína finále Stanley Cupu

Kto tento rok prinesie na Slovensko Stanley Cup? Bude to Marián Hossa alebo Tomáš Kopecký? Finále sa začína dnes v noci a absolútneho víťaza spoznáme najneskôr 7. júna.

Cesty oboch tímov do finále Stanley Cupu sme vám priblížili v predchádzajúcich dňoch. Obaja finalisti zažili len úspešné chvíle po ukončení jednotlivých sérií. Jeden z tímov však sezónu opustí so smútkom a sklamaním. Oba tímy si za svoje výkony počas celej sezóny triumf zaslúžia, no vyhrať môže len jeden.

Ešte 4 víťazstvá delia obe mužstvá od zisku Stanley Cupu. Séria sa začne v Detroite, keďže Red Wings vyhrali základnú časť a mali tak zaručenú výhodu domáceho prostredia až do finále. Prvý duel sa odohrá už dnes v noci a aj napriek výhode domáceho prostredia nie je Detroit favoritom zápasu. Vo finále sa streli tímy, z ktorých ani jeden nie je pasovaný za favorita. Vo finále sa stretne skúsenosť Detroitu s mladosťou a dravosťou Pittsburghu. Očakáva sa naozaj zaujímavé, napínavé a príťažlivé finále, možno najlepšie od lock-outu.

Pens Fan

Fanúšik Pittsburghu zdvíha nad hlavu "Stanley Cup" v tričku s číslom 87. Zdvihne v tejto sezóne nad hlavu pravý Stanley Cup aj samotný Sidney Crosby?

„Nedovolím si predpovedať víťaza, ale bude to dobrý hokej. Obe mužstva hrajú útočnejší, tvorivý hokej a myslím, že sa bude dať na čo pozerať. Sám som zvedavý, kto bude lepší...“ povedal pred pár dňami pre SlovakNHL.sk Peter Šťastný. Víťaza Stanley Cupu si predpovedať nedovolíme ani my...

To čo sa neodvážime my, do toho sa pustili odborníci v zámorí. Ani jeden tím však nezískal výraznú väčšinu hlasov.

Oba tímy na seba narazia v play-off po prvýkrát. Ich posledný vzájomný súboj v základnej časti sa odohral 7. októbra 2006 a domácu prehru 0:2 si ešte pamätá aj Žigmund Pálffy, ktorý v danej sezóne obliekal dres Penguins. Okrem neho si na zápas možno spomenie aj 15 hráčov zo súčasného kádra Red Wings, ktorí v ňom pred dvoma rokmi nastúpili. V Pittsburghu zotrvali len desiati.

Pittsburgh sa prebojoval do finále po 16 rokoch. Naposledy v ňom boli v roku 1992, kedy získali Stanley Cup po hladkom víťazstve nad Chicagom 4:0 na zápasy. Aj Detroit premenil svoju poslednú účasť vo finále na zisk Stanley Cupu. V roku 2002 porazil v 5-zápasovej sérii Carolinu. Detroit v tom roku získal aj Presidents Trophy a je posledným tímom, ktorému sa podarilo získať obe trofeje v jednej sezóne.

Už na začiatku článku som spomínal skúsenosť, ktorou bude Detroit disponovať. Okrem toho, že je tím vekovo starší(vekový priemer: 32,3), má v zostave aj viac hráčov, ktorí už nad hlavu zdvíhali Stanleyho pohár – 10.

Pittsburgh môže mať výhodu vo svojej dravosti, v mladosti a už niekoľkokrát v play-off ukázal, že hrá zodpovedne aj v obrane. Oba tímy majú veľmi dobrú obrannú hru, ale radi aj útočia. Pittsburgh nastrieľal v play-off v priemere 3,64 gólu na zápas a Detroit 3,43. Penguins majú výhodu aj v domácej neporaziteľnosti. V play-off vyhrali všetkých osem domácich zápasov a v Mellon Arene neprehrali posledných 16 zápasov.

Detroit Stanley Cup Jersey

Všetko je pripravené na začiatok tohtoročného finále Stanley Cupu. Aj nášivky na dresoch Red Wings, ktoré na dresy našívali 21.5. v 30-tisícovom mestečku Wyandotte.

Jeden tím sa bude tešiť zo zisku Stanley Cupu. Jeden hráč k tomu pripočíta pocit uspokojenia zo zisku Conn Smythe Trophy. Cenu pre najužitočnejšieho hráča play-off môžu tento rok vyhrať viacerí hráči.

Brankári sú vo vyraďovacej časti sezóny nesmierne dôležitým článkom klubu. Marc-Andre Fleury aj Chris Osgood podávali dobré výkony, no nepatria k najväčším favoritom na Conn Smythe Trophy.

Horúci kandidáti sú jasní na oboch stranách. V Pittsburghu je to samozrejme kapitán Sidney Crosby a ruský supertalent Evgeni Malkin. V Detroite sú to hlavne Henrik Zetterberg a Pavel Datsyuk. K čiernym koňom by mohol patriť Johan Franzen, či náš Marián Hossa, ktorý v doterajšom priebehu play-off našiel svoju stratenú formu a je ťahúňom svojho mužstva.

Kto získa ocenenie Conn Smythe Trophy? Kto získa to Stanley Cup? To nám ukáže až čas. Každopádne treba povedať, že môžeme očakávať veľmi zábavné a zaujímavé vyvrcholenie sezóny, ktoré bude po prvýkrát od roku 2003 čisto americkou záležitosťou. A po prvýkrát je už pred finále jasné, že Slovensko uvidí v lete Stanley Cup.

Počet získaných Stanley Cupov:
Pittsburgh: 2x (1991, 1992)
Detroit: 10x (1936, 1937, 1943, 1950, 1952, 1954, 1955, 1997, 1998, 2002)

Slováci v sérii:
Marián Hossa (Pittsburgh), Tomáš Kopecký (Detroit, dlhodobo zranený)

Program zápasov(všetky začínajú v noci o 2:00):
24. 5. Detroit Red Wings – Pittsburgh Penguins
26. 5. Detroit Red Wings – Pittsburgh Penguins
28. 5. Pittsburgh Penguins – Detroit Red Wings
31. 5. Pittsburgh Penguins – Detroit Red Wings
02. 6. Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins *
04. 6. Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings *
07. 6. Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins *
* - v prípade potreby




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies