Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
13. 05.
kurzy
01:00info
NYR
CAR
NHL live
03:30info
COL
DAL
NHL live
14. 05.
kurzy
01:00info
FLA
BOS
NHL live
03:30info
EDM
VAN
NHL live
«

Magazín

Slovenská radosť v NHL VI. – Bondrov a Gáboríkov päťgólový večer

Keď niekto v NHL strelí hetrik, je to pomerne normálne. O čosi špeciálnejšie je, keď sa hráč teší zo štyroch gólov. Do zóny mimoriadneho úspechu sa však dostane, ak skóruje v jednom zápase minimálne päťkrát. A to sa podarilo aj dvom Slovákom.

Za viac ako 20 rokov sa streliť päť gólov v jednom zápase podarilo dvom hráčom. Také je to výnimočné. V celej histórii to dokázalo len 44 hráčov a významný počet sa dosiahol v ére, keď hráči hrávali takmer bez striedania a brankári inkasovali veľa gólov.

Spomedzi všetkých týchto hráčov bola absolútna väčšina kanadského pôvodu. Prvým Európanom, ktorému sa to podarilo, bol Willy Lindström v roku 1982. Odvtedy sa počet hráčov zo „starého kontinentu“ s týmto úspechom rozrástol na deväť. Medzi nimi sú štyria Švédi, jeden Fín, dvaja Rusi a dvaja Slováci – Peter Bondra a Marián Gáborík.

5. 2. 1994 – Bondrov päťgólový večer

Keď komentátor hovoril, ako Bondru dva rýchle góly rozohnili, ešte netušil, že Bondra pridá ďalšie tri. V piaty februárový deň roku 1994 sa v hlavnom meste USA hral zápas medzi Capitals a Lightning. Lepší štart do zápasu mali hráči z Tampy Bay, ktorých do vedenia poslal v 15. minúte Shawn Chambers. V tej istej minúte však stav otočil dvoma gólmi v rozmedzí 15 sekúnd slovenský kanonier, ktorý do zápasu vstupoval po sérii náročných zápasov – v 18 predošlých dueloch skóroval len trikrát. Proti Tampe sa mu však strelecky vždy darilo.

Článok pokračuje pod reklamou

Bondra, ktorého v útoku dopĺňali Dale Hunter a Dmitrij Christič, bol pri chuti a všimol si to aj komentátor. Takmer nestihol ani dopovedať svoju myšlienku a už bol na svete gól číslo tri. Hetrik sa stal skutočnosťou počas presilovky v 17. minúte a všetci v hale jasali. Jasot bol ešte väčší, keď Bondra dokázal streliť aj štvrtý gól. A to sa stalo ešte stále v prvej tretine, v jej 19. minúte. Štyri góly sa zmestili do štyroch minút a 12 sekúnd, čím vytvoril rekord NHL. Len 11 hráčov dokopy strelilo štyri góly v jednej tretine. Tie tiež znamenali, že brankár hostí, Daren Puppa, od druhej tretiny už v bráne nestál.

V druhej tretine si Capitals zvýšili vedenie na 5:1 a tridsať sekúnd pred jej koncom sa opäť zapísal do streleckej listiny aj „Bonzai“. Tentokrát prekonal Pata Jablonskyho a stal sa ešte len druhým hráčom Washingtonu v histórii, ktorý takýto zápas zažil. Tým prvým sa o desať rokov skôr stal Švéd Bengt-Ake Gustafsson (víťazstvo 7:1 nad Flyers). Bondra mal ešte jednu tretinu na to, aby stanovil nový rekord tímu a stal sa prvým šesťgólovým strelcom od roku 1976. Viac gólov však už nepridal, jeho tím inkasoval dva a nakoniec sa tešil z výhry 6:3. Jeho strelecká efektivita bola 71,4%.

„Je to splnený sen, pretože vždy snívate o tom, že strelíte veľa gólov. Bolo to šialené,“ priznal Bondra dva dni pred 26. narodeninami a spomenul si aj na zápas, v ktorom strelil viac gólov. „Keď som mal 10 rokov, strelil som ich 11. Bol to veľmi dobrý mládežnícky tím. Zápas sme vyhrali 35:0 alebo 37:0, tak nejako.“

Bondra, ktorý sa strelecky trápil a po 52 stretnutiach mal na konte len 14 gólov, mal po jednom fantastickom zápase na konte 19 gólov. Tie nakoniec ešte rozšíril na 24 presných zásahov, čo bolo o 13 menej ako v sezóne predtým.

V ďalších dvoch ročníkoch sa mu však strelecky darilo mimoriadne a ak by sa už vtedy odovzdávala Trofej Mauricea Richarda, získal by ju vďaka 34 gólom v 47 dueloch. O tri roky neskôr sa stal najlepším strelcom sezóny znova.

  Z G A B
5.2.1994 1 5 0 5
Sezóna 1993/94 69 24 19 43

20. 12. 2007 – Gáboríkov päťgólový večer

Kým Bondra si päťgólovým koncertom dal darček k narodeninám, Gáborík si ho pripravil k Vianociam. Radosť z neho mali fanúšikovia Minnesoty i slovenského hokeja. Štyri dni pred Štedrým dňom v roku 2007 sa skončilo 11 rokov trvajúce čakanie na päťgólový výkon u hráča NHL (26. 12. 1996 sa to podarilo Sergejovi Fiodorovi z Detroitu), pričom „Gabby“ nebol ďaleko od toho, aby vyrovnal rekord v počte gólov v jednom zápase v modernej ére.

Trenčiansky rodák v tom čase žiaril v drese Wild a fanúšikov z hokejového štátu potešil na domácom ľade, vo vypredanom Xcel Energy Center. Domáci tím hostil New York Rangers, ktorý sa v 11. minúte ujal vedenia. „Divosi“ nakoniec vyhrali 6:3, pričom Gáborík mal prsty vo všetkých šiestich góloch. Prvým, v 14. minúte, vyrovnal po peknej prihrávke Pavla Demitru na 1:1. Dva góly pridal počas presiloviek v úvode druhej tretiny, v rozmedzí necelých dvoch minút – z dorážky vlastnej strely a „blafáčikom“ z blízkosti bránkoviska. Hetrik bol na svete.

Na ďalšie dva góly sa muselo počkať do tretej tretiny, no v tej druhej ešte slovenský krídelník prihrával na gól Boucharda. Rangers sa v tretej dvadsaťminútovke podarilo znížiť stav na 3:4, a tak bol opäť na ťahu Gáborík. V 48. minúte ukázal, že vie hrať aj baseball. V 50. minúte sa dostal do úniku, diváci sa dostali do vytrženia a to umocnil fakt, že hráč s číslom 10 opäť skóroval. Šiesty gól visel na spadnutie, ale kým Henrika Lundqvista dokázal pokoriť päťkrát, Stephen Valiquette mu v závere dokázal zneškodniť dve veľké šance. Jeho úspešnosť streľby tak bola v danom zápase 50%.

„Raz som už strelil päť gólov, keď som hral v profesionálnej lige u nás doma, ale toto je úplne niečo iné. Streliť päť gólov v NHL je úplne iná skúsenosť. Dosiahnuť to s týmito chlapcami a pred našimi fanúšikmi je jednoducho neuveriteľné,“ poznamenal vtedy dvadsaťpäťročný Gáborík, ktorý mal šancu stať sa druhým hráčom v modernej ére so šiestimi gólmi v jednom zápase po Redovi Berensonovi.

Gáborík v danej sezóne dosiahol po prvýkrát v kariére 40-gólovú métu, ktorú neskôr pokoril ešte dvakrát. V 77 zápasoch si pripísal 42 gólov a skončil siedmy v poradí strelcov. S 83 bodmi bol 12. najproduktívnejším hráčom sezóny. Od jeho výkonu sa päť gólov v jednom zápase podarilo streliť doteraz už len Johanovi Franzenovi, ktorý však piaty gól pridal do prázdnej brány.

  Z G A B
20.12.2007 1 5 1 6
Sezóna 2007/08 77 42 41 83



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Zadorov poslal Kanea na striedačku. McDavid dostal krosček do chrbta i do tváre + video V hre o Calderov pohár zostávajú tímy štyroch Slovákov. Vedú ich Studenič so Sýkorom Expert vyzdvihol štyroch Slovákov, vrátane Slafkovského. Na Nemcovi je vidieť rok v NHL O Joela Quennevillea je v NHL záujem. Je tu však háčik Mal či nemal platiť? Panthers vyrovnali kontroverzným gólom. Bývalý brankár má jasno + videoUtah začína budovať svoje vedenie. Možno už poznáme prezidenta Ruský brankár Flyers dostal trest od IIHFOilers nevyužili drvivú streleckú prevahu, Panthers sú krok od postupu V AHL sme spoznali posledný postupujúci tím Ramsay: So Slafkovským sa pozhovárame. Chceme, aby sa sústredil len na hokej Nemal ho urobiť? Slafkovský hodnotil zápas a vyjadril sa aj ku gestu MS 2024: Slovensko potvrdilo úlohu favorita. Pripísalo si prvé tri body! Slafkovský bavil a aj spustil kritiku: Detinský v oboch zápasoch? + video Ak Slovensko pôjde po medailu, bude to vďaka týmto dvom hráčom, znie zo zámoria Slovensko robí zmeny v zostave. Pomôže dohovor za zatvorenými dverami? Slafkovský je na MS v rovnakej skupine ako Bedard. Urobí ďalší krok k špičke? Hedman vstupuje do leta s otáznikom. Naplní sa jeho plán? V ktorých tímoch by mohol skončiť hviezdny Marner? Sú toto štyri najhoršie mená, aké môže mať Utah? Pekarčík skóroval vo finále. Na dosah titulu je však jeho krajan! + video Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies