Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
14. 05.
kurzy
01:00info
FLA
BOS
NHL live
03:30info
EDM
VAN
NHL live
15. 05.
kurzy
02:00info
DAL
COL
«

Magazín

Obhliadnutie za draftom 1996: Najlepšou voľbou Trenčan, všetci Slováci v NHL skórovali

V roku 1995 si tímy NHL vybrali sedem Slovákov a nie všetci si ligu vyskúšali. Teraz sa v našom seriáli dostávame k roku 1996, kde sa tento počet zopakoval, no tentoraz všetci siedmi hráči spod Tatier si v kanadsko-americkej súťaži aj zahrali.

1996

Vo všeobecnosti to bol veľmi slabý draft. Len 5 hráčov prekonal hranicu 1000 odohraných zápasov a žiaden neprekonal hranicu 1000 bodov, ani 900 bodov a dokonca ani 800 bodov. Len jeden hráč zdolal hranicu 700 bodov. Vybraté boli však aj dve legendy, ktoré v NHL vydržali, resp. držia, viac ako 1500 zápasov.

Najlepší výber: Chris Phillips bol draftovou jednotkou, odohral 1179 zápasov a jeho dres visí v Ottawe pod stropom miestnej haly. Pri tak slabej konkurencii sa ako úplne zlá draftová jednotka nejaví. Za najlepšie voľby v prvom kole môžeme považovať útočníkov, ako sú Daniel Brière, Marco Sturm, Dainius Zubrus, či obrancov, ako Derek Morris a Ruslan Salei. A keďže tu máme aj kategóriu „najlepší Slovák“, spomenieme v tomto odstavci druhý najlepší výber roka. Tým je Matt Cullen, ktorý prekonal hranicu 700 bodov a odohral 1516 zápasov. Na vrchu toho všetkého sú tri Stanleyho poháre.

Najhorší výber: Ruského útočníka Alexandra Volčkova si vybral Washington zo 4. miesta a v NHL odohral len 3 zápasy.

Prekvapenie draftu: Z 204. miesta si Toronto vybralo českého obrancu Tomáša Kaberleho, ktorý odohral 984 zápasov a nazbieral 563 bodov. Len traja útočníci draftovaní v tomto roku dokázali nazbierať v NHL viac bodov a len 5 hráčov odohrať viac zápasov. Aj to dokazuje, aký slabý rok na talenty to bol.

Najlepší Slovák: Ďalších 7 hráčov zaujalo skautov NHL a všetkých 7 si v NHL aj zahralo a dalo aspoň jeden gól! Ronald Petrovický bol vybratý z 228. miesta tímom Calgary a odohral skvelých 342 zápasov so ziskom 92 bodov v dresoch Flames, Thrashers, Rangers a Penguins. Ľubomír Vaic bol draftovaný hneď pred Petrovickým, z 227. miesta, tímom Vancouver Canucks a v jeho drese odohral 9 zápasov s jednou gólovou „trefou“ a jednou asistenciou.

Ivan Čiernik, draftovaný z 216. miesta, hájil farby hlavného mesta Kanady, Ottawy, ktorá ho draftovala a neskôr obliekal aj dres hlavného mesta USA, Washingtonu. Celkovo si na svoj účet pripísal 89 štartov a 26 bodov. Andrej Podkonický, draftovaný zo 196. miesta tímom St. Louis, odohral v NHL len 8 zápasov drese Floridy a Washingtonu. Za Panthers sa dokázal aj raz presne trafiť do čierneho.

Zo 119. miesta si Phoenix Coyotes vybral Richarda Lintnera, ktorý v NHL nastúpil na 112 zápasov v drese Predators, Rangers a Penguins so ziskom 20 bodov. Marián Cisár, draftovaný z 37. miesta klubom Los Angeles, je najvyššie draftovaným Slovákom tohto roka. Jeho štatistika 73 zápasov a 30 bodov v drese Predators ho ale na najlepšiu slovenskú voľbu roka neradí.

Tou je hrajúca legenda Zdeno Chára, ktorý bol vybratý z 56. miesta tímom NY Islanders. Neskôr bol vymenený do Ottawy a napokon ako voľný hráč podpísal zmluvu s Bostonom, kde je dodnes kapitánom a kde siahol aj na Stanleyho pohár. 1553 zápasov, 656 bodov, 1956 trestných minút, Norrisova trofej a Cena Marka Messiera. To sú doterajšie čísla budúceho člena Hokejovej siene slávy.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Potrebujeme viac zákrokov, povedal tréner Oilers. Koho dnes pošle do brány?NHL začne zverejňovať víťazov trofejí. Tie najprestížnejšie sa odhalia naraz v Las VegasNeprešla testom na drogy: Colorado prichádza o hviezdu, ktorá v play-off žiarila! Obrancov Canucks vyšiel atak na McDavida draho: Jeden dostal pokutu, jeden je suspendovaný! Výrazné výhry: Colorado má nôž na krku, Hurricanes opäť prežili!MS 2024: Slovensko prišlo o trojgólové vedenie. Kelemen rozhodol v predĺžení!Zadorov poslal Kanea na striedačku. McDavid dostal krosček do chrbta i do tváre + video V hre o Calderov pohár zostávajú tímy štyroch Slovákov. Vedú ich Studenič so Sýkorom Expert vyzdvihol štyroch Slovákov, vrátane Slafkovského. Na Nemcovi je vidieť rok v NHL O Joela Quennevillea je v NHL záujem. Je tu však háčik Mal či nemal platiť? Panthers vyrovnali kontroverzným gólom. Bývalý brankár má jasno + videoUtah začína budovať svoje vedenie. Možno už poznáme prezidenta Ruský brankár Flyers dostal trest od IIHFOilers nevyužili drvivú streleckú prevahu, Panthers sú krok od postupu V AHL sme spoznali posledný postupujúci tím Ramsay: So Slafkovským sa pozhovárame. Chceme, aby sa sústredil len na hokej Nemal ho urobiť? Slafkovský hodnotil zápas a vyjadril sa aj ku gestu MS 2024: Slovensko potvrdilo úlohu favorita. Pripísalo si prvé tri body! Slafkovský bavil a aj spustil kritiku: Detinský v oboch zápasoch? + video Ak Slovensko pôjde po medailu, bude to vďaka týmto dvom hráčom, znie zo zámoria Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies