Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
23. 05.
kurzy
02:30info
DAL
EDM
NHL live
24. 05.
kurzy
02:00info
NYR
FLA
NHL live
«

Magazín

Mestá, do ktorých sa vrátila NHL: Druhú šancu ich dostalo osem

NHL vo svojej histórii ukázala, že je pripravená dať druhú šancu trhom, na ktorých predtým neuspela. Až osem miest bolo domovom viac ako jedného tímu, pričom šesť z nich nájdeme na ligovej mape aj v súčasnosti.

Atlanta, Georgia, USA

NHL sa prvýkrát do Atlanty pozrela v roku 1972, kedy tam vznikol tím Atlanta Flames. Organizácia si však vo veľkomeste nedokázala získať priazeň obyvateľov a už o osem rokov neskôr bola predaná a presťahovaná do kanadskej Alberty, kde sa z nej stál tím Calgary Flames, ktorý existuje dodnes. Pôvodní Flames na rozdiel od neho nezískali Stanleyho pohár a nevyhrali ani jednu zo šiestich sérií play-off.

Mohli by mať organizácie z Atlanty problémy s dlhovekosťou? NHL sa do mesta vrátila v roku 1999, keď sa na scéne objavili Thrashers. Tí mali tiež problémy na ľade i mimo neho a v roku 2011 sa presťahovali do kanadského Winnipegu. Tam sa obnovili Jets, o ktorých bude ešte reč na konci článku. Thrashers za celú svoju existenciu postúpili do play-off len raz a hoci boli vtedy divíznym šampiónom, sériu proti Rangers prehrali 0:4 na zápasy.

Denver, Colorado, USA

Denver je od roku 1995 sídlom úspešnej organizácie, no NHL sa v coloradskom meste hrala už v 70. a 80. rokoch minulého storočia. V roku 1976 do neho bol presťahovaný tím Kansas City Scouts, z ktorého sa stal tím Colorado Rockies. Ten na mape NHL vydržal šesť sezón, počas ktorých postúpil do play-off len raz a nevyhral v ňom ani jeden zápas. Organizácia sa v roku 1982 presťahovala a prežíva dodnes – v New Jersey.

Článok pokračuje pod reklamou

Fanúšikovia v Colorade sa dočkali návratu v NHL v spomínanom roku 1995, kedy sa sťahoval tím Quebec Nordiques. Pomerne rýchlo prišiel aj úspech – Avalanche získali v roku 1996 prvý Stanleyho pohár v histórii organizácie a v rokoch 2001 a 2022 pridali ďalšie dva tituly.

Ottawa, Ontário, Kanada

Dva tímy s rovnakým menom zažilo hlavné mesto Kanady. Pôvodní Senators boli zakladajúcou organizáciou NHL, ktorá mala svoje korene ešte v roku 1883. A hoci mala silnú tradíciu a získala 11 Stanleyho pohárov, vrátane jedného v ére NHL, v roku 1934 sa profesionálny tím z ekonomických dôvodov presťahoval do amerického St. Louis.

Senators v NHL sa znovuzrodili v roku 1992 vďaka snahe Brucea Firestonea a súčasťou ligovej mapy sú do dnes. Na Stanleyho pohár ešte nesiahli, no zažili niekoľko úspešných sezón. V roku 2003 získali dokonca Prezidentskú trofeje a v roku 2007 si zahrali vo veľkom finále.

Philadelphia, Pennsylvánia, USA

Flyers nie sú jedným tímom NHL, ktorý zažila Philadelphia. Už v ročníku 1930/31 v lige hrával tím s názvom Philadelphia Quakers. Bol nasledovníkom tímu Pittsburgh Pirates, o ktorom ešte bude reč. Quakers vyhrali v spomínanej sezóne len štyri zápasy zo 44 a následne päť rokov po sebe suspendovali na rok svoju činnosť, aby nakoniec uzavreli svoju históriu definitívne v roku 1936.

Philadelphia sa návrtu NHL dočkala v roku 1967, kedy vznikli Flyers, ktorí sa stali úspechom, ktorý je dodnes neoddeliteľnou súčasťou ligovej mapy. Kým Quakers boli neúspešní, Flyers zažili viacero vydarených sezón a dokonca dvakrát získali aj Stanleyho pohár – v rokoch 1974 a 1975.

Pittsburgh, Pennsylvánia, USA

Spolu s Philadelphiou v roku 1967 vstúpil do NHL aj druhý tím z Pennsylvánie, Pittsburgh Penguins. Ten síce na svoje väčšie úspechy čakal dlhšie, no momentálne má na konte viac titulov ako jeho štátny rival – od roku 1991 ich získal päť.

Pred Penguins však v Pittsburghu boli už spomínaní Pirates. V NHL hrávali v sezónach 1925/26 až 1929/30 a pre nevyhovujúcu arénu a ekonomické problémy museli byť v roku 1930 presťahovaní do Philadelphie. Vtedajší majiteľ však chcel tím vrátiť do Pittsburghu, keď sa postaví nová aréna. To sa mu však už nesplnilo. Pirates postúpili do play-off dvakrát, ale ani raz v ňom neuspeli.

St. Louis, Missouri, USA

V prípade St. Louis veľa ľudí zabúda, že ešte pred príchodom Blues, tu boli Eagles. Ich stopa v histórii NHL nie je veľká – v roku 1934 sa do mesta prisťahovali Senators z Ottawy a už po jednej sezóne došlo k zániku klubu. Dôvodom boli finančné problémy a neschopnosť nájsť nového majiteľa, ktorý by klub udržal pri živote.

Do St. Louis sa v roku 1938 chceli presahovať Maroons z Montrealu, no liga to zablokovala z obáv, že dôjde k podobnému osudu ako v prípade Senators. Maroons neskôr aj tak zanikli a do St. Louis sa neskôr NHL predsa len vrátila v roku 1967 vznikli Blues, ktorí v nej hrávajú dodnes. A na konte už majú aj Prezidentskú trofej či Stanleyho pohár.

Quebec City, Quebec, Kanada

Tím Quebec Bulldogs bol založený v roku 1878 a bol aj pri formovaní NHA, v ktorej získal dva Stanleyho poháre. V roku 1917 pomohol sformovať NHL, ale pre nedostatočne finančné zázemie do inauguračnej sezóny nenastúpil. Do ligy nakoniec vstúpil v roku 1919 a viac sa o ňom písalo ako o Quebec Athletics. Už po jedinej sezóne bol klub predaný a presťahoval sa do Hamiltonu, kde fungoval do roku 1925.

Quebec City malo od roku 1972 profesionálny hokejový tím v rámci konkurenčnej WHA. Po konci jej existencie sa Nordiques v roku 1979 stali súčasťou NHL, ktorej boli až do roku 1995, v ktorom sa presťahovali do Colorada. V ich drese sa preslávil aj Peter Šťastný. Veľký klubový úspech však organizácia zažila až po presťahovaní.

Winnipeg, Manitoba, Kanada

Podobne ako Quebec City, aj Winnipeg sa stal súčasťou NHL vďaka kolapsu WHA v roku 1979. A podobne ako Quebec City, aj Winnipeg sa musel z ekonomických dôvodov sťahovať. O rok neskôr, v roku 1996, sa z neho stal tím Phoenix Coyotes.

Winnipeg však zdieľa podobnosť aj s Ottawou, keďže časom došlo k návratu NHL do mesta a hokejový tím niesol meno svojho predchodcu – Winnipeg Jets máme na mape znova od roku 2011, kedy sa do Manitoby presťahovali Thrashers z Atlanty. Pôvodní ani súčasní Jets ešte na Stanleyho pohár nesiahli.

Do NHL sa časom vrátil aj tím zo štátu Minnesota. Kým North Stars však hrávali v meste Bloomington, Wild našli domov v St. Paul.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies