Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
16. 05.
kurzy
01:00info
CAR
NYR
NHL live
04:00info
VAN
EDM
NHL live
17. 05.
kurzy
01:00info
BOS
FLA
04:00info
COL
DAL
«

Slováci v NHL

Budú Rangers ľutovať, že si neudržali Haláka? Črtá sa mu miesto?

Jozef Struhár  
16.10.2023

Slovenský brankár Jaroslav Halák je v Bostone, kde sa pripravuje s nádejou, že ešte podpíše zmluvu v NHL. Veľa príležitosti však mať nebude. Po tom, čo padla jedna v Denveri, by sa mohla opäť črtať jedna v Tampe.

Halák sa s bránkoviskom Lightning spájal okamžite, ako sa oznámilo, že Andrej Vasilevskij podstúpil operáciu chrbta, z ktorej sa bude zotavovať približne dva mesiace. Tampa Bay sa rozhodla dôverovať Jonasovi Johanssonovi, ktorý zažil slušný tréningový kemp. Teraz však fanúšikovia začínajú byť znepokojení, či je správna voľba spoliehať sa na neho a Matta Tomkinsa.

Floridský tím vstúpil do sezóny rozpačito a podiel má na tom aj bránkovisko, ktorého menšej kvalite sa aj hráči hrajúci pred gólmanmi prispôsobujú s problémami. Johansson v prvých dvoch zápasoch kryl len 88,9 % striel a inkasoval až 4,09 gólu na zápas. Tomkins zažil v nedeľu svoj debut v NHL a kryl 89,2 % striel pri prehre 2:5 s Ottawou.

A hoci je vzorka stále malá, každý bod na začiatku sezóny sa môže ukázať na jej konci ako rozdielový. Rastú preto obavy, že sa pred návratom Vasilevského vytvorí taká bodová strata, že by ju Lightning nemuseli byť schopní dohnať ani so svojou oporou v bráne. Vhodným riešením by bol spoľahlivý veterán, ktorý by prišiel do tímu za lacný peniaz. Mohol by to byť Halák?



Robia Rangers chybu, že vsádzajú na Quicka?

Medzitým, Halákov posledný zamestnávateľ, New York Rangers, má svoju oporu stále k dispozícii. Aj u neho však vládnu obavy nad bránkoviskom. Igorovi Šesťorkinovi totiž namiesto bratislavského rodáka v tejto sezóne kryje chrbát veterán Jonathan Quick.

Článok pokračuje pod reklamou

Quick má meno a je nepochybne legendou svojho postu a hoci v tejto sezóne ešte šancu nedostal, vrásky na čele robia jeho výkony z prípravy, ktoré podľa Toma Castra podporujú názor, že jeho dni v pozícii efektívneho brankára sa blížia rýchlo ku koncu. V troch prípravných dueloch kryl len 80,7 % striel a inkasoval 5,07 gólu na zápas.

„V najlepších rokoch robil Quick to, čo elitní brankári robia – vymazával chyby spoluhráčov v defenzíve. Počas viac ako poslednej sezóny však toho neukázal veľa, aby niekoho presvedčil, že je toho stále schopný. V tíme Rangers, ktorý si veľa ľudí pletie s top defenzívnym tímom a ktorý sa výrazne spolieha na brankárov, by mohol byť veľký problém pre tím, ktorý sa označuje za adepta na Stanleyho pohár, mať neefektívnu dvojku,“ poznamenal Castro.

Castro sa vrátil k minulej sezóne, v ktorej Šesťorkinovi robil náhradníka Halák pod ročnou zmluvou za 1,5 milióna amerických dolárov. A hoci ročník začal pomaly, nakoniec poskytol tímu presne to, čo potreboval - konzistentne chytajúcu dvojku, ktorej klub mohol dôverovať, keď chcel dať Šesťorkinovi voľno.

„Halák priniesol Rangers 25 bodov, keď sezónu skončil s bilanciou 10-9-5, priemerom 2,72 inkasovaného gólu na zápas a 90,3% úspešnosťou zákrokov – sú to čísla, ktoré poznačil jeho slabý začiatok,“ poznamenal Castro.

„Klub s určitosťou nemal problém s Halákom, ak by Šesťorkin utrpel v minulej sezóne ďalšie zranenie. V tomto bode by bolo nemožné povedať sebavedomo to isté o Quickovi. Pri najlepšom, držiteľ Conn Smythe Trophy z roku 2012 je neznámou. Pri najhoršom, je to skvelý hráč v úpadku a neschopný prísť na to, ako sa chopiť práce náhradníka. Prejsť ku Quickovi sa zdalo nezmyselné a dokonca popierajúce to, čo Halák robil v minulej sezóne. Druryho dôvody sa mohli týkať nákladov pri tesnej situácii so stropom, a tak konal rýchlo, aby získal lacných hráčov v prvý deň trhu s voľnými hráčmi. Haláka nebol schopný priviesť naspäť s platom 1,5 milióna dolárov. “

Castro si myslí, že sa generálny manažér Chris Drury nemal s pozíciu brankárskej dvojky kam ponáhľať. Poukázal aj na to, že Halák je aj v októbri stále bez zmluvy. Je teda možné predpokladať, že neskôr by slovenský brankár akceptoval aj podmienky, s ktorými súhlasil Quick.

„Halák sa nestaral o titulky, ale svoju prehliadanú prácu odviedol perfektne. V tomto bode sú Blueshirts vzdialení len jedno natiahnutie svalu u Šesťorkina od neznámej situácie v bráne – takej, ktorá by poľahky mohla poškodiť ich sezónu, ak sa ich hviezdna jednotka zraní na dlhší čas,“ dodal zámorský autor.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies